Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γαρίδες : Τα οφέλη τους στον οργανισμό

Γαρίδες : Τα οφέλη τους στον οργανισμό

Γαρίδες : Οι γαρίδες είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους οστρακοειδών.


Είναι αρκετά θρεπτικό και παρέχει υψηλές ποσότητες ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως το ιώδιο, που δεν είναι άφθονα σε πολλά άλλα τρόφιμα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι γαρίδες είναι ανθυγιεινές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους  σε χοληστερόλη.

 

 Οι γαρίδες που εκτρέφονται σε φάρμα μπορεί να έχουν κάποια αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία σε σύγκριση με τις γαρίδες που αλιεύονται άγρια.

Οι γαρίδες είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

  • Η γαρίδα έχει ένα εντυπωσιακό προφίλ διατροφής.
  • Έχει πολύ χαμηλές θερμίδες, παρέχοντας μόνο 84 θερμίδες σε μερίδα 3 ουγγιών (85 γραμμάρια) και δεν περιέχει υδατάνθρακες. Περίπου το 90% των θερμίδων στις γαρίδες προέρχονται από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο προέρχεται από λίπος
  • Το ίδιο μέγεθος μερίδας παρέχει περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του 50% των ημερήσιων αναγκών σας για σελήνιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της υγείας της καρδιάς .

Εδώ είναι μια επισκόπηση των θρεπτικών ουσιών σε ένα 3-ουγκιά (85 γραμμάρια), που εξυπηρετούν γαρίδες:

  • Θερμίδες: 84
  • Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια
  • Σελήνιο: 48% του RDI
  • Βιταμίνη Β12: 21% του RDI
  • Σίδερο: 15% του RDI
  • Φώσφορος: 12% του RDI
  • Νιασίνη: 11% του RDI
  • Ψευδάργυρος: 9% του RDI
  • Μαγνήσιο: 7% του RDI
  • Οι γαρίδες είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές τροφίμων ιωδίου , ένα σημαντικό μέταλλο στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια. Το ιώδιο απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και την υγεία του εγκεφάλου .
  • Η γαρίδα είναι επίσης μια καλή πηγή ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εκτός από τα αντιοξειδωτικά της ασταξανθίνης, τα οποία μπορεί να έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία .

Οι γαρίδες έχουν υψηλή χοληστερόλη

  • Οι γαρίδες παίρνουν συχνά ένα κακό ραπ για την υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
  • Μια μερίδα 3 ουγγιών (85 γραμμάρια) περιέχει 166 mg χοληστερόλης. Αυτό είναι σχεδόν 85% περισσότερο από την ποσότητα χοληστερόλης σε άλλους τύπους θαλασσινών, όπως ο τόνος .
  • Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη λόγω της πεποίθησης ότι αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα σας και έτσι προάγουν τις καρδιακές παθήσεις.

Ακολουθεί βίντεο για τις γαρίδες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τρόφιμα που μειώνουν τον καρκίνο

Παλινδρόμηση : Τροφές για να την αντιμετωπίσετε

Φουσκάλες : Τρόποι να τις αντιμετωπίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon