Η γαλοπούλα περιέχει βιταμίνες Β6 και B12, νιασίνη, χολίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. Το σκουρόχρωμο κρέας της γαλοπούλας τείνει να περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχει επίσης περισσότερο λίπος και θερμίδες.
Η γαλοπούλα έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, 100 γρ γαλοπούλας αποδίδουν σχεδόν 180 θερμίδες και αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Η γαλοπούλα περιέχει βιταμίνες Β6 και B12, νιασίνη, χολίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. Το σκουρόχρωμο κρέας της γαλοπούλας τείνει να περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχει επίσης περισσότερο λίπος και θερμίδες.
ΥΛΙΚΑ
- 1 μπούτι γαλοπούλας (χωρίς πέτσα)
- 3- 4 πατάτες κομμένες σε μέτρια προς μικρά κομμάτια
- 4 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδου περασμένες από την πρέσα
- 2 κολοκυθάκια μικρά και τρυφερά
- 1 μελιτζάνα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 γεμάτες κ.σ μουστάρδα
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το τέλος
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε φέτες, τις αλατίζουμε και αφήνουμε στο σουρωτήρι να ξεπικρίσουν.
- Πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο με μπόλικο ξύδι μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.
- Πλένουμε, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε στη γάστρα.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε διάσπαρτα πάνω από τις πατάτες.
- Ετοιμάζουμε τη σως μας. Χτυπάμε (με ένα μιξεράκι του καφέ για καλύτερα αποτελέσματα) τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το πολτοποιημένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, και ρίγανη.
- Περιχύνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού.
- Συνεχίζουμε με τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
- Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα, σκουπίζουμε καλά και τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά μας.
- Ετοιμάζουμε νερό στο βραστήρα και ρίχνουμε στη γάστρα τόσο ώστε να καλύψει στα 3/4 τα λαχανικά.
- Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε περιμετρικά.
- Ξαναρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και συμπληρώνουμε ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 220C στον αέρα για 30 λεπτά και στη συνέχεια ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο (για περίπου 20 λεπτά ακόμη).
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube