Γαλλικές Μαδλέν: Μια κλασική γαλλική συνταγή μαντλέν δίνει ντελικάτα κέικ σε σχήμα κοχυλιού που είναι ιδανικά για μια ελαφριά, γλυκιά απόλαυση μαζί με τσάι ή καφέ.
Μια κλασική γαλλική συνταγή μαντλέν δίνει ντελικάτα κέικ σε σχήμα κοχυλιού που είναι ιδανικά για μια ελαφριά, γλυκιά απόλαυση μαζί με τσάι ή καφέ. Εδώ είναι μια απλή συνταγή για πεντανόστιμες γαλλικές Μαδλέν.
Συστατικά:
- 2/3 φλιτζάνι (150 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο, συν επιπλέον για το άλειμμα
- 1 φλιτζάνι (125 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Πρέζα αλάτι
- 3 μεγάλα αυγά
- 2/3 φλιτζάνι (130 g) κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
- Ζάχαρη άχνη, για ξεσκόνισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C. Αλείφουμε τις φόρμες μαντλέν με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι, αφαιρώντας την περίσσεια.
- Ετοιμάστε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μπολ κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνω στην άκρη.
- Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ασπρίσουν και να πήξουν, περίπου 5 λεπτά.
- Ενσωματώστε τα ξηρά υλικά: Διπλώστε σταδιακά τα κοσκινισμένα ξηρά υλικά στο μείγμα των αυγών χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν.
- Προσθέστε βούτυρο: Ρίξτε το λιωμένο βούτυρο (κρύο σε θερμοκρασία δωματίου) και το ξύσμα λεμονιού (αν χρησιμοποιείτε) πάνω από το κουρκούτι. Διπλώστε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ομογενοποιηθούν.
- Γεμίστε τα φορμάκια: Ρίξτε με κουτάλι το κουρκούτι στα προετοιμασμένα φορμάκια μαντλέιν, γεμίζοντας το καθένα περίπου κατά τα 3/4.
- Ψήνουμε: Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και να αναπηδήσουν οι κορυφές όταν πιεστεί ελαφρά.
- Ψύξτε και σερβίρετε: Βγάζετε από το φούρνο και κρυώνετε στις φόρμες για λίγα λεπτά. Μεταφέρετε προσεκτικά τις μαντλέν σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
- Προαιρετικά: Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε, αν θέλετε.
Προτάσεις σερβιρίσματος:
Απολαύστε αυτές τις γαλλικές μαντλέν φρέσκες και ζεστές με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2-3 ημέρες.
Παραλλαγές:
Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τα μαντλέν σας προσθέτοντας διαφορετικές γεύσεις, όπως εκχύλισμα αμυγδάλου ή ξύσμα πορτοκαλιού. Μπορείτε επίσης να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα ή να τα σερβίρετε με μια σαντιγί και φρέσκα μούρα για ένα απολαυστικό επιδόρπιο.
Αυτή η συνταγή αιχμαλωτίζει την ουσία του παραδοσιακού γαλλικού ψησίματος, προσφέροντας μια ελαφριά και αέρινη απόλαυση που σίγουρα θα ενθουσιάσει με την απλότητα και τις λεπτές του γεύσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube