Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γαλακτοκομικά προϊόντα πίεση μικροβίωμα: Τα αγαπημένα ζυμωμένα τρόφιμα που ρυθμίζουν την πίεση

Γαλακτοκομικά προϊόντα πίεση μικροβίωμα: Τα αγαπημένα ζυμωμένα τρόφιμα που ρυθμίζουν την πίεση

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση μέσω της εξισορρόπησης του εντερικού μικροβιώματος


Γαλακτοκομικά προϊόντα πίεση μικροβίωμα: Ειδικοί σε θέματα διατροφής προτείνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με στόχο να ενδυναμώσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να ρυθμίσουμε την υγεία του εντέρου μας. Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας προσθέτουν άλλη μια ιδιότητα αυτών των τροφίμων για την υγεία μας: τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με υπέρταση. Τη διαπίστωση αυτή ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Science. Η ομάδα των ερευνητών από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Τροφίμων στη Sonora του Μεξικού και το Εθνικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Μεξικού στο Veracruz χρησιμοποίησαν ως αναφορά πλήθος μελετών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης ως «θεραπεία» κατά της υπέρτασης και σε σχέση με τη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος. Εξέτασαν επίσης τους πιθανούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν το εντερικό μικροβίωμα μέσω της κατανάλωσης αυτών των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε ποια προϊόντα όμως αναφέρονται οι επιστήμονες; Παραδείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι το κεφίρ, το ξινόγαλο, το αριάνι και το γιαούρτι με πέτσα. Έχουν μια χαρακτηριστική υπόξινη γεύση ενώ τα προβιοτικά που περιέχουν συμβάλλουν την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και παράλληλα εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηριδίων στο έντερο. Για παράδειγμα, το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ και Β12 και τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ συμμετέχουν στην παραγωγή των βιταμινών αυτών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να δράσει καταλυτικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η εντερική δυσβίωση (η διαταραχή των φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου, με μειωμένα τα επίπεδα των απαραίτητων ωφέλιμων βακτηρίων) έχει συνδεθεί με διάφορες μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της υπέρτασης: «Παρόλα αυτά,  λίγες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αντιυπερτασικής επίδρασης των γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης και της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η καταπολέμηση της υπέρτασης έχει αποδοθεί κυρίως στα πεπτίδια ACEI ενώ λίγες μελέτες έχουν αποδώσει αυτό το αποτέλεσμα στη ρύθμιση του εντέρου» εξηγεί η επιστήμονας Belinda Vallejo-Córdoba από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Τροφίμων.

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα προβιοτικά, τα βιοενεργά πεπτίδια και οι εξωπολυσακχαρίτες που λαμβάνουμε από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση με συγκεκριμένα βακτήρια γαλακτικού οξέος, μπορούν να ρυθμίσουν το εντερικό μικροβίωμα. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας ειδικών τέτοιων προϊόντων που ταυτόχρονα θα ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση αλλά το εντερικό μικροβίωμα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά τέτοια προϊόντα και σε διαφορετικές γεύσεις και συσκευασίες οπότε δε θα δυσκολευτείτε καθόλου να εντάξετε αυτό που σας ταιριάζει σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής. Άλλωστε η καλή υγεία του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζει το μεταβολισμό μας, το ανοσοποιητικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα και οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας του μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές ασθένειες όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί να καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα [vid]

Έξι απλά βήματα για να καταναλώνεις σωστά τα γεύματα σου

Υγιεινές τροφές: Κακή VS καλή διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon