Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γάλα σόγιας Vs Γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Γάλα σόγιας Vs Γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Είτε ακολουθείτε φυτική διατροφή, είτε έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά, οι άνθρωποι προτιμούν συχνά αυτά τα εναλλακτικά γάλατα για τα οφέλη και τις γεύσεις τους.



Υπάρχει μια αληθινή πανδαισία φυτικών επιλογών γάλακτος που διατίθενται σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα υποκατάστατα γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα βρώμης, το γάλα ρυζιού, ακόμη και το γάλα φουντουκιού και φιστικιού. Το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου συνεχίζουν να είναι βασικά, με καλό λόγο επίσης.


Είτε ακολουθείτε φυτική διατροφή, είτε έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά, οι άνθρωποι προτιμούν συχνά αυτά τα εναλλακτικά γάλατα για τα οφέλη και τις γεύσεις τους. Επιπλέον, τα γάλατα περιέχουν συχνά λιγότερες θερμίδες από το γαλακτοκομικό γάλα, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για άτομα που κάνουν δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Μερικοί άνθρωποι απλώς επιλέγουν αυτά τα υποκατάστατα γάλακτος λόγω της γεύσης τους.

Τι είναι το γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα φυτικό υποκατάστατο γάλακτος που παράγεται από νερό και αλεσμένα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα μουλιάζονται σε νερό, αναμειγνύονται και στραγγίζονται για να διαχωριστεί το υγρό από τα στερεά ως μέρος της διαδικασίας παραγωγής.

Μετά την ανάμειξη, το μείγμα στραγγίζεται για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα στερεών χρησιμοποιώντας τυρί ή σακούλα γάλακτος ξηρών καρπών, δημιουργώντας ένα απαλό και κρεμώδες ρόφημα.

Τι είναι το γάλα σόγιας;

Το γάλα σόγιας, που συνήθως αναφέρεται ως γάλα σόγιας ή γάλα σόγιας, είναι ένα μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο γάλακτος που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας. Η σόγια πρώτα μουλιάζεται και αλέθεται και στη συνέχεια το μείγμα βράζεται για να εξαχθεί το υγρό. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας λαμβάνονται διάφορες διαδικασίες για να εξασφαλιστεί η αποβολή των αντιθρεπτικών συστατικών και η αύξηση της πεπτικότητας.

Για να μαλακώσουν οι κόκκοι σόγιας για την παρασκευή γάλακτος σόγιας, πρώτα μουσκεύονται για μια ολόκληρη νύχτα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας νερό, τα μαλακωμένα φασόλια θρυμματίζονται σε μια λεπτή πάστα. Για να διαχωριστεί το υγρό από τα σωματίδια, αυτή η πάστα στη συνέχεια θερμαίνεται και φιλτράρεται.

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά;

Διατροφική αξία:

Σύμφωνα με το Medical News Today, λόγω του γνωστού εντυπωσιακού διατροφικού του προφίλ, το γάλα σόγιας είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την επισκευή και είναι μια άφθονη πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε θερμίδες και παρέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Είναι μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά γιατί έχει φυσικά λίγη χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων, μπορεί να βρεθεί σε αφθονία στο γάλα αμυγδάλου. Έχει επίσης μέταλλα όπως το ασβέστιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών.

Προφίλ γεύσης:

Συνήθως, το γάλα αμυγδάλου διατίθεται σε τρεις γεύσεις: βασικό, βανίλια και σοκολάτα. Εκτός από το ότι είναι διαθέσιμο χωρίς ζάχαρη, το γάλα σόγιας προσφέρεται επίσης σε γεύσεις σκέτο, βανίλια και σοκολάτα. Το γάλα αμυγδάλου έχει μια γλυκιά, ξηρή γεύση. Το μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας έχει την τάση να έχει ελαφρώς ξινή γεύση, ωστόσο, το ζαχαρούχο ή αρωματισμένο γάλα σόγιας καλύπτει αυτή την ξινίλα.

Χρήσεις:

Χρησιμοποιήστε γάλα αμυγδάλου σχεδόν σε οποιαδήποτε συνταγή που απαιτεί κανονικό αγελαδινό γάλα, όπως καφέ, δημητριακά, smoothies και κρύα ροφήματα από μόνα τους. Τα μη γαλακτοκομικά τυροκομικά προϊόντα περιέχουν συχνά γάλα σόγιας, το οποίο διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων, υφών και μορφών. Το κύριο συστατικό σε όλη την παραγωγή τόφου είναι το γάλα σόγιας. Το γάλα σόγιας θερμαίνεται και στη συνέχεια προστίθεται ένα πηκτικό, παχύνοντας το γάλα σε τυρόπηγμα σόγιας.

Η τελική ετυμηγορία

Το γάλα αμυγδάλου και σόγιας έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για την υγεία. Για τους vegans και οποιονδήποτε προσπαθεί να αυξήσει την κατανάλωση πρωτεΐνης, για παράδειγμα, το υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης του γάλακτος σόγιας είναι ένα μεγάλο όφελος. Ωστόσο, η μειωμένη περιεκτικότητα σε θερμίδες του γάλακτος αμυγδάλου το καθιστά την καλύτερη επιλογή για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος. Εκτός από αυτό, είναι επίσης υποκειμενικό ποιο γάλα έχει καλύτερη γεύση. Η απόφαση θα βασίζεται στις διατροφικές απαιτήσεις και προτιμήσεις κάθε ατόμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Γιατί το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι πιο υγιεινό;

Μπορεί μια vegan διατροφή να επηρεάσει την γονιμότητά σας;

Πώς οι φυτικές στερόλες και στανόλες βελτιώνουν την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon