Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γάλα σόγιας Vs Γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Γάλα σόγιας Vs Γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Είτε ακολουθείτε φυτική διατροφή, είτε έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά, οι άνθρωποι προτιμούν συχνά αυτά τα εναλλακτικά γάλατα για τα οφέλη και τις γεύσεις τους.


Υπάρχει μια αληθινή πανδαισία φυτικών επιλογών γάλακτος που διατίθενται σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα υποκατάστατα γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα βρώμης, το γάλα ρυζιού, ακόμη και το γάλα φουντουκιού και φιστικιού. Το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου συνεχίζουν να είναι βασικά, με καλό λόγο επίσης.

Είτε ακολουθείτε φυτική διατροφή, είτε έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά, οι άνθρωποι προτιμούν συχνά αυτά τα εναλλακτικά γάλατα για τα οφέλη και τις γεύσεις τους. Επιπλέον, τα γάλατα περιέχουν συχνά λιγότερες θερμίδες από το γαλακτοκομικό γάλα, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για άτομα που κάνουν δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Μερικοί άνθρωποι απλώς επιλέγουν αυτά τα υποκατάστατα γάλακτος λόγω της γεύσης τους.

Τι είναι το γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα φυτικό υποκατάστατο γάλακτος που παράγεται από νερό και αλεσμένα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα μουλιάζονται σε νερό, αναμειγνύονται και στραγγίζονται για να διαχωριστεί το υγρό από τα στερεά ως μέρος της διαδικασίας παραγωγής.

Μετά την ανάμειξη, το μείγμα στραγγίζεται για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα στερεών χρησιμοποιώντας τυρί ή σακούλα γάλακτος ξηρών καρπών, δημιουργώντας ένα απαλό και κρεμώδες ρόφημα.

Τι είναι το γάλα σόγιας;

Το γάλα σόγιας, που συνήθως αναφέρεται ως γάλα σόγιας ή γάλα σόγιας, είναι ένα μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο γάλακτος που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας. Η σόγια πρώτα μουλιάζεται και αλέθεται και στη συνέχεια το μείγμα βράζεται για να εξαχθεί το υγρό. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας λαμβάνονται διάφορες διαδικασίες για να εξασφαλιστεί η αποβολή των αντιθρεπτικών συστατικών και η αύξηση της πεπτικότητας.

Για να μαλακώσουν οι κόκκοι σόγιας για την παρασκευή γάλακτος σόγιας, πρώτα μουσκεύονται για μια ολόκληρη νύχτα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας νερό, τα μαλακωμένα φασόλια θρυμματίζονται σε μια λεπτή πάστα. Για να διαχωριστεί το υγρό από τα σωματίδια, αυτή η πάστα στη συνέχεια θερμαίνεται και φιλτράρεται.

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά;

Διατροφική αξία:

Σύμφωνα με το Medical News Today, λόγω του γνωστού εντυπωσιακού διατροφικού του προφίλ, το γάλα σόγιας είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την επισκευή και είναι μια άφθονη πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε θερμίδες και παρέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Είναι μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά γιατί έχει φυσικά λίγη χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων, μπορεί να βρεθεί σε αφθονία στο γάλα αμυγδάλου. Έχει επίσης μέταλλα όπως το ασβέστιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών.

Προφίλ γεύσης:

Συνήθως, το γάλα αμυγδάλου διατίθεται σε τρεις γεύσεις: βασικό, βανίλια και σοκολάτα. Εκτός από το ότι είναι διαθέσιμο χωρίς ζάχαρη, το γάλα σόγιας προσφέρεται επίσης σε γεύσεις σκέτο, βανίλια και σοκολάτα. Το γάλα αμυγδάλου έχει μια γλυκιά, ξηρή γεύση. Το μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας έχει την τάση να έχει ελαφρώς ξινή γεύση, ωστόσο, το ζαχαρούχο ή αρωματισμένο γάλα σόγιας καλύπτει αυτή την ξινίλα.

Χρήσεις:

Χρησιμοποιήστε γάλα αμυγδάλου σχεδόν σε οποιαδήποτε συνταγή που απαιτεί κανονικό αγελαδινό γάλα, όπως καφέ, δημητριακά, smoothies και κρύα ροφήματα από μόνα τους. Τα μη γαλακτοκομικά τυροκομικά προϊόντα περιέχουν συχνά γάλα σόγιας, το οποίο διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων, υφών και μορφών. Το κύριο συστατικό σε όλη την παραγωγή τόφου είναι το γάλα σόγιας. Το γάλα σόγιας θερμαίνεται και στη συνέχεια προστίθεται ένα πηκτικό, παχύνοντας το γάλα σε τυρόπηγμα σόγιας.

Η τελική ετυμηγορία

Το γάλα αμυγδάλου και σόγιας έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για την υγεία. Για τους vegans και οποιονδήποτε προσπαθεί να αυξήσει την κατανάλωση πρωτεΐνης, για παράδειγμα, το υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης του γάλακτος σόγιας είναι ένα μεγάλο όφελος. Ωστόσο, η μειωμένη περιεκτικότητα σε θερμίδες του γάλακτος αμυγδάλου το καθιστά την καλύτερη επιλογή για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος. Εκτός από αυτό, είναι επίσης υποκειμενικό ποιο γάλα έχει καλύτερη γεύση. Η απόφαση θα βασίζεται στις διατροφικές απαιτήσεις και προτιμήσεις κάθε ατόμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Γιατί το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι πιο υγιεινό;

Μπορεί μια vegan διατροφή να επηρεάσει την γονιμότητά σας;

Πώς οι φυτικές στερόλες και στανόλες βελτιώνουν την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

3 ροφήματα χωρίς καφέ για άμεση ενέργεια

Ροφήματα Ενέργεια: Ο καφές είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ενέργεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν φυσικά ροφήματα που μπορούν να σας δώσουν γρήγορη τόνωση χωρίς τις παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης.

Close Icon