Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γάλα smoothies: Ποιο γάλα λειτουργεί καλύτερα στα πράσινα smoothies;

Γάλα smoothies: Ποιο γάλα λειτουργεί καλύτερα στα πράσινα smoothies;

Γάλα smoothies: Ποια γάλατα βελτιώνουν την απελευθέρωση λουτεΐνης, που αποτελεί κύριο συστατικό στα πράσινα smoothies;



Το γάλα καρύδας είναι το φυτικό γάλα που λειτουργεί καλύτερα όταν πρόκειται για την απελευθέρωση της αντιοξειδωτικής λουτεΐνης από το σπανάκι στα πράσινα smoothies, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. Η λουτεΐνη είναι το ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε αφθονία σε σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι και το λάχανο και είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικό για την υγεία των ματιών.


Αρκετές πειραματικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λουτεΐνη μπορεί να καταστείλει διεργασίες που συνδέονται με τη φλεγμονή, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Και επειδή τα smoothies χρησιμοποιούνται συνήθως από τους καταναλωτές ως μέθοδος για την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων ή/και λαχανικών, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία θέλησαν να προσδιορίσουν ποιο γάλα είναι καλύτερο για απορρόφηση.

Η ερευνητική ομάδα έδειξε προηγουμένως ότι οι μέθοδοι παρασκευής όπου το σπανάκι θερμαίνεται διασπούν μέρος της λουτεΐνης, ενώ η ανάμειξή της σε ένα smoothie καθιστά διαθέσιμη περισσότερη λουτεΐνη για απορρόφηση. «Η λουτεΐνη είναι μια βιοδραστική ένωση», δήλωσε η Rosanna Chung, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας, Ιατρικής και Επιστημών Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο Linköping. «Έχουμε μελετήσει τη λουτεΐνη με παρόμοιο τρόπο με τη μελέτη ενός φαρμακευτικού φαρμάκου. Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε την απελευθέρωση λουτεΐνης από φρέσκο σπανάκι».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 14 κοινά γαλακτοκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης και διαπίστωσαν ότι μόνο τέσσερα από αυτά αύξησαν την απελευθέρωση λουτεΐνης. Σε σύγκριση με το νερό, ορισμένα μίξερ είχαν αρνητική επίδραση στην περιεκτικότητα σε λουτεΐνη στα smoothies με σπανάκι. Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι ορισμένα συστατικά των τροφών μας, όπως το λίπος, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα λουτεΐνης που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση. Η επίδραση προϊόντων όπως το γιαούρτι μπορεί επίσης να διαφέρει λόγω ζύμωσης.

Ωστόσο, τα προϊόντα που διατίθενται ευρέως στην αγορά σπάνια εξετάζονται σε επιστημονικές μελέτες. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τόσο γαλακτοκομικά όσο και φυτικά υγρά αναμειγνύοντας το σπανάκι με τα διάφορα προϊόντα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια μέθοδο προσομοίωσης της ανθρώπινης πέψης στο γαστρεντερικό σωλήνα, με την προσθήκη πεπτικών ενζύμων. Τέλος, η ποσότητα λουτεΐνης που είναι διαθέσιμη για να απορροφήσει ο οργανισμός στα smoothies που παρασκευάζονται με διάφορα προϊόντα συγκρίθηκε με εκείνη στα smoothies που παρασκευάζονται μόνο με νερό.

Ποιο γάλα είναι καλύτερο για smoothies;

Σε σύγκριση με την ανάμειξη σπανακιού μόνο με νερό, η μελέτη διαπίστωσε ότι το γάλα καρύδας χωρίς πρόσθετα βελτίωσε σημαντικά την απελευθέρωση λουτεΐνης κατά 42% και το γάλα καρύδας με πρόσθετα βελτίωσε την απελευθέρωση λουτεΐνης κατά 25%. Συγκριτικά, το αγελαδινό γάλα υψηλής και μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά βρέθηκε να βελτιώνει την απελευθέρωση λουτεΐνης κατά 36% και 30%, αντίστοιχα. Τα μοντέλα προσαρμογής πρότειναν ότι τα αποτελέσματα του γάλακτος καρύδας και του αγελαδινού γάλακτος προέρχονταν από λίπος και πρωτεΐνη, αντίστοιχα.

«Μπορούσαμε να δούμε ότι μόνο τέσσερα από τα 14 προϊόντα που εξετάστηκαν αύξησαν την απελευθέρωση λουτεΐνης από το σπανάκι σε σύγκριση με το νερό», είπε ο Chung. «Το αγελαδινό γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθώς και το γάλα καρύδας βελτίωσαν την απελευθέρωση λουτεΐνης. Το γιαούρτι, ωστόσο, που θεωρείται συγκρίσιμο με το αγελαδινό γάλα και χρησιμοποιείται συχνά σε καφετέριες και παρόμοια, δεν έδειξε ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα».

Το γεγονός ότι το γαλακτοκομικό γιαούρτι δεν είναι τόσο καλό στην απελευθέρωση λουτεΐνης μπορεί να έχει να κάνει με τη διαδικασία ζύμωσης. Αποδείχθηκε επίσης ότι τα ποτά με βάση τα φυτά, που συχνά παρασκευάζονται με ξηρούς καρπούς, όσπρια ή βρώμη, έδειξαν σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα. Μεταξύ του φυτικού γάλακτος, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το γάλα σόγιας ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από το νερό όταν πρόκειται για την απελευθέρωση λουτεΐνης. «Τα φυτικά υγρά έχουν γίνει ολοένα και πιο κοινά στα smoothies», δήλωσε ο Jan Neelissen, διδακτορικός φοιτητής και ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη, σε μια δήλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Detox: Εύκολο Smoothie φράουλας για απώλεια βάρους

10 λάθη στο πρωινό που οδηγούν σε αύξηση βάρους

Smoothie με φρούτα & γιαούρτι που βοηθά στην οστεοπόρωση

Αβοκάντο smoothie: Ένα υγιεινό ρόφημα για ενέργεια & ευεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon