Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γάλα καμήλας: Μπορεί να είναι η λύση για την δυσλιπιδαιμία;

Γάλα καμήλας: Μπορεί να είναι η λύση για την δυσλιπιδαιμία;

Γάλα καμήλας: Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το γάλα καμήλας θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική συμπληρωματική θεραπεία στο πλαίσιο της διαχείρισης της δυσλιπιδαιμίας.


Μια νέα μελέτη χαιρέτισε το γάλα καμήλας για την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους διαβητικούς και να βοηθά στη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας. Η δυσλιπιδαιμία είναι η ανισορροπία λιπιδίων όπως η χοληστερόλη, η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη (LDL-C), τα τριγλυκερίδια και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει από δίαιτα, έκθεση στον καπνό ή γενετική και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο με σοβαρές επιπλοκές.

Μελέτη για γάλα καμήλας

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Complementary Medicine and Therapies, ακολουθεί μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs) και διαπιστώνει ότι η συνεπής κατανάλωση γάλακτος καμήλας μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στους διαβητικούς, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες γράφουν, “Ερευνήσαμε εννέα βάσεις δεδομένων από την αρχή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για να εντοπίσουμε σχετικές RCT. Μεγέθη επίδρασης για ολική χοληστερόλη (TC), τριγλυκερίδια (TG), λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας ( Η VLDL), η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) υπολογίστηκαν και εκφράστηκαν χρησιμοποιώντας μέσες διαφορές (MD) και διαστήματα εμπιστοσύνης (CI).”

Εκτός από τις βάσεις δεδομένων, οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματά τους προέκυψαν μετά από εκατοντάδες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. “Η κατανάλωση φρέσκου CM (γάλακτος καμήλας) από ασθενείς με διαβήτη είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα TC, TG και LDL, ενώ έδειξε σημαντική αύξηση στα επίπεδα HDL. Οι ασθενείς με T1D προκάλεσαν μια πιο ευεργετική επίδραση στη μείωση των TC, LDL και LDL και Επίπεδα TG και αύξηση των επιπέδων HDL από τους αντίστοιχους συντρόφους τους με T2D”, γράφουν.

Οι TC, TG και LDL αναφέρονται σε μεγέθη επίδρασης για τη ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας διαδοχικά. Οι επιστήμονες υπολόγισαν επίσης τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (VLDL) και τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χρησιμοποιώντας μέσες διαφορές (MD) και διαστήματα εμπιστοσύνης (CI). Οι συγγραφείς είχαν ως στόχο να διευθετήσουν τη διαμάχη γύρω από τις επιπτώσεις της πρόσληψης γάλακτος καμήλας στο προφίλ των λιπιδίων μεταξύ των ασθενών με διαβήτη.

Τώρα ελπίζουν ότι η «συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs) που στόχευαν στον υπολογισμό του μεγέθους της επίδρασης της πρόσληψης γάλακτος καμήλας στα λιπίδια του αίματος μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 1 (T1D) και τύπου 2 (T2D)» θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποβολή άφθονο φως στα ζητήματα που έχουν τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το γάλα καμήλας στη βιβλιογραφία.

Ωστόσο, η μελέτη τονίζει ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές και έρευνες για να τερματιστεί η διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τα φαρμακευτικά οφέλη του γάλακτος καμήλας λόγω «της υψηλής ετερογένειας στις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες υποδηλώνει ότι περισσότερα RCT με μεγαλύτερα μεγέθη δείγματος και απαιτούνται μεγαλύτερες διάρκειες παρέμβασης για να βελτιωθεί η αξιοπιστία των διαθέσιμων στοιχείων».

Θεραπεία για τη δυσλιπιδαιμία;

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το γάλα καμήλας θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική συμπληρωματική θεραπεία στο πλαίσιο της διαχείρισης της δυσλιπιδαιμίας που απαιτείται για ασθενείς με T1D και T2D, όσον αφορά την ικανότητά της να μειώνει την TC, την TG και την LDL στο αίμα και να αυξάνει τα επίπεδα HDL. Η μακροχρόνια κατανάλωση (> 6 μηνών) CM από ασθενείς με διαβήτη μπορεί να είναι μια χρήσιμη επικουρική θεραπεία μαζί με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων, ιδιαίτερα σε ασθενείς με T1D», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο αναπληρωτής καθηγητής MoezAlIslam Ezzat Faris του Πανεπιστημίου της Sharjah και ένας συν-συγγραφέας της μελέτης είναι αισιόδοξοι για τα ευρήματα και τις επιπτώσεις τους, ιδιαίτερα στις χώρες που αποτελούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου—Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν και Μπαχρέιν—όπου Υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί καμήλων και το γάλα τους εξακολουθεί να αποτελεί βασική τροφή στη διατροφή ορισμένων ανθρώπων.

«Η κατανάλωση γάλακτος καμήλας για μεγάλο χρονικό διάστημα από ασθενείς με διαβήτη θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη επικουρική θεραπεία μαζί με τα κλασικά φάρμακα, για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει ο Δρ Faris. Είπε ότι αυτός και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη που κατανάλωναν γάλα καμήλας εμφάνισαν σημαντικά χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έπιναν γάλα καμήλας.

Τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο έντονα σε ασθενείς που κατανάλωναν φρέσκο γάλα καμήλας για περισσότερους από έξι μήνες, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, είπε ο Δρ Φάρις. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), η οποία θεωρείται ιατρικά «καλή» χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα TC, TG και LDL σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, ενώ τα υψηλά επίπεδα HDL κάνουν το αντίθετο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα λιπίδια καθορίζουν τη γήρανση;

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα αυξηθούν κατά 30% έως το 2060

Διαχειριστείτε το βάρος σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Σακχαρώδης διαβήτης: Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon