Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φυτικό λίπος υγεία: Όσοι λαμβάνουν το λίπος τους σε φυτική μορφή μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Φυτικό λίπος υγεία: Όσοι λαμβάνουν το λίπος τους σε φυτική μορφή μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Φυτικό λίπος υγεία: Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φυτικά λίπη πιθανότατα κάνουν και πολλά άλλα πράγματα, όπως να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να ασκούνται και να μην καπνίζουν.


Τα άτομα που λαμβάνουν το διατροφικό τους λίπος από το ελαιόλαδο και όχι από την μπριζόλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη. Η μελέτη έγινε σε περισσότερους από 100.000 επαγγελματίες υγείας. Διαπίστωσε ότι όσοι προτιμούσαν τα φυτικά έλαια και άλλες φυτικές τροφές ως πηγή λίπους είχαν γενικά χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού με την πάροδο των ετών. Συνολικά, το 20% των ατόμων με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών λιπαρών είχε 12% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό σε διάστημα 27 ετών, σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών.

Στο άλλο άκρο του φάσματος ήταν άνθρωποι που έπαιρναν μεγάλο μέρος του διατροφικού τους λίπους από το κρέας. Το 20% με την υψηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών είχε 16% περισσότερες πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το 20% με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ διατροφικού λίπους και κινδύνου εγκεφαλικού. Αυτό επικεντρώθηκε στις πηγές τροφίμων αυτού του λίπους, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Fenglei Wang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Τι ανακάλυψε η μελέτη;

Και τα ευρήματα, είπε, ευνοούν την αντικατάσταση του λίπους του βόειου κρέατος με φυτικά έλαια όπως η ελιά, η σόγια ή το καλαμπόκι. Ο Wang θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα το Σάββατο σε μια διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). Οι μελέτες που δημοσιεύονται σε συνεδριάσεις θεωρούνται γενικά προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές. Τα ευρήματα δεν υπονοούν ότι το διατροφικό λίπος είναι η όλη ιστορία όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, δήλωσε η Alice Lichtenstein, καθηγήτρια διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.

Η Lichtenstein, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είναι ο κύριος συγγραφέας των τελευταίων διατροφικών συμβουλών του AHA, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Είπε ότι η συνολική ποιότητα της δίαιτας είναι το κλειδί, και όχι κάποιο μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό. «Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φυτικά λίπη πιθανότατα κάνουν και πολλά άλλα πράγματα, όπως να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να ασκούνται και να μην καπνίζουν», είπε η Lichtenstein.

Η μελέτη έλαβε υπόψη πολλές από αυτές τις μεταβλητές για να καταλήξει στα στοιχεία της σχετικά με το διαιτητικό λίπος. Και, είπε ο Lichtenstein, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κορεσμένων λιπαρών πιθανότατα ευθύνονται για τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού μεταξύ των οπαδών του κόκκινου κρέατος. (Αντίθετα, οι άνθρωποι που προτιμούσαν τα φυτικά λίπη πιθανότατα έτρωγαν λίγα κορεσμένα λίπη.) Αλλά το θέμα παραμένει ότι οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν σε ολόκληρη τη διατροφή τους, είπε η Lichtenstein. Το AHA ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε άφθονα ολόκληρα και «ελάχιστα επεξεργασμένα» τρόφιμα και να κόβουν βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, κράκερ και άλλα αγαπημένα σνακ.

Αυτό βοηθά στον περιορισμό των λιγότερο από υγιεινών λιπαρών, καθώς και της ζάχαρης και του νατρίου, είπε η Lichtenstein. Εξίσου σημαντικό, μια διατροφή πλούσια σε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και ψάρια θα παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνθρωποι για να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή τους υγεία. Όσον αφορά το λίπος, το AHA συνιστά να εστιάσετε στην πηγή: Χρησιμοποιήστε υγρά φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο. Και προτιμήστε τροφές όπως ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών, σπόρους και αβοκάντο.

Και με το κρέας;

Το κρέας δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι, σύμφωνα με την Lichtenstein. Αλλά επιλέξτε άπαχα κομμάτια, αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα και αντικαταστήστε μερικές μερίδες κρέατος με λιπαρά ψάρια — τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συνδέονται με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Για τη μελέτη, η ομάδα του Wang χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μακροχρόνιες μελέτες επαγγελματιών υγείας των ΗΠΑ, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 117.000 συμμετέχοντες συνολικά. Στην αρχή, τη δεκαετία του 1980, και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια, συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής.

Πάνω από 27 χρόνια, σχεδόν 6.200 συμμετέχοντες έπαθαν εγκεφαλικό. Αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε καθώς αυξήθηκε η πρόσληψη φυτικών λιπαρών. Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξήθηκε παράλληλα με την κατανάλωση λίπους από το κρέας. Για κάθε ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξήθηκε κατά 8%, και για κάθε μερίδα επεξεργασμένου κρέατος αυξήθηκε κατά 12%. Αυτό, είπε ο Wang, έγινε αφού οι ερευνητές υπολόγισαν παράγοντες όπως η πρόσληψη θερμίδων, οι συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα και το ποτό και καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνταγές με ταχίνι που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινή σας διατροφή

Έχετε συχνούς και έντονους πονοκεφάλους; Δοκιμάστε λιπαρά ψάρια!

Διατροφή : Συμβουλές για υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Ο ρόλος της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος στη συνολική μας υγεία,

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon