Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φυτική διατροφή: Όλα τα plant based φαγητά είναι υγιεινά;

Φυτική διατροφή: Όλα τα plant based φαγητά είναι υγιεινά;

Φυτική διατροφή: Τα διατροφικά μοτίβα φυτικής προέλευσης είναι ετερογενή και μπορεί να διαφέρουν ευρέως ως προς τη διατροφική τους σύνθεση, τον τύπο και την ποιότητά τους.



Οι Καναδοί λαμβάνουν σχεδόν το 50% των ημερήσιων θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρδιάς και Εγκεφαλικού. Αυτά τα τρόφιμα, όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η πίτσα και τα πατατάκια, έχουν αλλοιωθεί σημαντικά από την αρχική τους κατάσταση με προσθήκη αλατιού, ζάχαρης, λιπαρών, πρόσθετων, συντηρητικών και τεχνητών χρωμάτων. Και η κατανάλωση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη συνολική ποιότητα υγείας, όπως καρκίνο, σοβαρές καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, διαταραχές ψυχικής υγείας και πρόωρο θάνατο.


«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα, επομένως δεν τρώτε ολόκληρη τροφή κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του φαγητού», δήλωσε η Carol Dombrow, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής στο Canadian Heart and Stroke Foundation. «Πολλά από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, και φυτικές ίνες αφαιρούνται. Και μετά προστίθεται αλάτι και ζάχαρη καθώς και άλλα πρόσθετα. Επομένως, αυτό που νομίζετε ότι αγοράζετε δεν είναι φυτικά τρόφιμα. Δεν είναι φαγητό από μόνο του», είπε.

Μια εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή με βάση τα φυτά

Η μελέτη Lancet αναγνώρισε ότι, αν και πολλές μελέτες συνδέουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με κινδύνους για την υγεία, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για το πώς αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής με βάση τα φυτά και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι συγγραφείς χαρακτήρισαν ένα διατροφικό πρότυπο φυτικής προέλευσης – plant based – ότι περιλαμβάνει χαμηλή κατανάλωση ή πλήρη παράλειψη αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και κρέατος. Σημείωσαν ότι αυτή η δίαιτα έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών και έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

«Ωστόσο, τα διατροφικά μοτίβα φυτικής προέλευσης είναι ετερογενή και μπορεί να διαφέρουν ευρέως ως προς τη διατροφική τους σύνθεση, τον τύπο και την ποιότητά τους, και τα στοιχεία έχουν δείξει ότι η πιθανή προστατευτική επίδραση της φυτικής διατροφής στην καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα», ανέφερε η μελέτη. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι παρά τη φυτική τους φύση, οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τη σύνθεση και τις μεθόδους επεξεργασίας τους.

Αυτές οι τροφές περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα ανθυγιεινών λιπών, νατρίου και πρόσθετων σακχάρων, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υπέρταση, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές – όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη σύνδεση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια διαχρονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, με πάνω από 118.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους μεταξύ 2007 και 2010.

Οι ομάδες τροφίμων κατηγοριοποιήθηκαν ως φυτικής προέλευσης ή μη φυτικής και ζωικής προέλευσης, ταξινομούνται περαιτέρω ως μη υπερεπεξεργασμένα ή υπερεπεξεργασμένα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο τόσο καρδιαγγειακής νόσου όσο και στεφανιαίας νόσου.

«Αυτά τα ευρήματα προάγουν την τρέχουσα γνώση υπογραμμίζοντας ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικής προέλευσης μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία όταν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», ανέφερε η μελέτη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα εξισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας;

Τι σνακς μπορούμε να φτιάξουμε για ένα μεγάλο ταξίδι;

Πουρές γλυκοπατάτας: Πώς να δημιουργήσετε το απόλυτο comfort food

Τι ώρα να φάμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην ανέβει το ζάχαρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon