Φυτική διατροφή: Στην επιδίωξη της βέλτιστης υγείας και ευεξίας, η αρχαία σοφία του Ιπποκράτη εξακολουθεί να είναι αληθινή σήμερα.
Στην επιδίωξη της βέλτιστης υγείας και ευεξίας, η αρχαία σοφία του Ιπποκράτη εξακολουθεί να είναι αληθινή σήμερα. Καθώς διερευνούμε την περίπλοκη σχέση μεταξύ των διατροφικών μας επιλογών και της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματός μας, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι αυτό που τρώμε μπορεί είτε να τροφοδοτήσει τη φλεγμονή είτε να την ηρεμήσει. Ο δρόμος προς τη θεραπεία έγκειται στην υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής, αξιοποιώντας τη δυνατότητα ανακούφισης τόσο των αλλεργιών όσο και των φλεγμονών. Η φλεγμονή, αν και αποτελεί φυσικό και ουσιαστικό μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος, μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο όταν πυροδοτείται υπερβολικά ή επίμονα. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένοχοι που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.
Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και αλλεργίες
Ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε επεξεργασμένα σάκχαρα, ανθυγιεινά λιπαρά και χημικές ουσίες. Τρόφιμα όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, γεμάτα με συντηρητικά και κορεσμένα λίπη, όχι μόνο προκαλούν φλεγμονή, αλλά συνδέονται και με αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα ζαχαρούχα σνακ και το λευκό ψωμί, μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση.
Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ είναι πλούσια σε ασβέστιο, μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Πολλά άτομα εμφανίζουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη ή την καζεΐνη, τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά. Αυτές οι ευαισθησίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονές, καθιστώντας τις εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης όπως το γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή βρώμης πιο ελκυστικές για όσους θέλουν να μετριάσουν αυτά τα προβλήματα.
Λίπη : Τα τρανς λιπαρά, που συχνά υπάρχουν σε τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι διαβόητα ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή. Αυτά τα τεχνητά δημιουργημένα λίπη όχι μόνο ανεβάζουν τα επιβλαβή επίπεδα LDL χοληστερόλης αλλά προάγουν επίσης την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων στο σώμα. Η απομάκρυνση από τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διαχείριση της φλεγμονής και των αλλεργικών αντιδράσεων.
Τα οφέλη της μετάβασης σε φυτικές δίαιτες
Τα φρούτα και τα λαχανικά , άφθονα σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, έχουν τη δύναμη να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να μειώνουν τις φλόγες της φλεγμονής. Τα μούρα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα φυλλώδη πράσινα , όπως το σπανάκι και το λάχανο, είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που θρέφουν το σώμα ενώ καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Τα όσπρια , συμπεριλαμβανομένων των φακών, των ρεβιθιών και των φασολιών, είναι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος μιας φυτικής διατροφής. Είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες όχι μόνο σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, με τη σειρά του, μειώνει τη φλεγμονή και τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα, το καστανό ρύζι και η βρώμη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διατροφικής αλλαγής. Σε αντίθεση με τους εξευγενισμένους ομολόγους τους, αυτοί οι κόκκοι διατηρούν το πίτουρο και το φύτρο τους, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, που προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και παρέχει μια αίσθηση κορεσμού.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προσφέρουν μια πληθώρα υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λίπη παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι ιδιαίτερα πλούσιες πηγές αυτών των ευεργετικών λιπαρών.
Το ταξίδι προς τη θεραπεία μέσω μιας φυτικής διατροφής δεν σημαίνει να θυσιάσετε τη γεύση ή την ποικιλία. Αγκαλιάστε τον ζωντανό κόσμο των βοτάνων και των μπαχαρικών όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το σκόρδο. Ο κουρκουμάς, με τη δραστική του ένωση κουρκουμίνη, έχει συγκεντρώσει προσοχή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, δυνητικά ανταγωνιζόμενος ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube