Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φυτική διατροφή: Η υιοθέτηση φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και των αλλεργιών

Φυτική διατροφή: Η υιοθέτηση φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και των αλλεργιών

Φυτική διατροφή: Στην επιδίωξη της βέλτιστης υγείας και ευεξίας, η αρχαία σοφία του Ιπποκράτη εξακολουθεί να είναι αληθινή σήμερα.


Στην επιδίωξη της βέλτιστης υγείας και ευεξίας, η αρχαία σοφία του Ιπποκράτη εξακολουθεί να είναι αληθινή σήμερα. Καθώς διερευνούμε την περίπλοκη σχέση μεταξύ των διατροφικών μας επιλογών και της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματός μας, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι αυτό που τρώμε μπορεί είτε να τροφοδοτήσει τη φλεγμονή είτε να την ηρεμήσει. Ο δρόμος προς τη θεραπεία έγκειται στην υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής, αξιοποιώντας τη δυνατότητα ανακούφισης τόσο των αλλεργιών όσο και των φλεγμονών. Η φλεγμονή, αν και αποτελεί φυσικό και ουσιαστικό μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος, μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο όταν πυροδοτείται υπερβολικά ή επίμονα. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένοχοι που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. 

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και αλλεργίες

Ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε επεξεργασμένα σάκχαρα, ανθυγιεινά λιπαρά και χημικές ουσίες. Τρόφιμα όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, γεμάτα με συντηρητικά και κορεσμένα λίπη, όχι μόνο προκαλούν φλεγμονή, αλλά συνδέονται και με αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα ζαχαρούχα σνακ και το λευκό ψωμί, μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση.

Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ είναι πλούσια σε ασβέστιο, μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Πολλά άτομα εμφανίζουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη ή την καζεΐνη, τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά. Αυτές οι ευαισθησίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονές, καθιστώντας τις εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης όπως το γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή βρώμης πιο ελκυστικές για όσους θέλουν να μετριάσουν αυτά τα προβλήματα.

Λίπη : Τα τρανς λιπαρά, που συχνά υπάρχουν σε τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι διαβόητα ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή. Αυτά τα τεχνητά δημιουργημένα λίπη όχι μόνο ανεβάζουν τα επιβλαβή επίπεδα LDL χοληστερόλης αλλά προάγουν επίσης την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων στο σώμα. Η απομάκρυνση από τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διαχείριση της φλεγμονής και των αλλεργικών αντιδράσεων.

Τα οφέλη της μετάβασης σε φυτικές δίαιτες

Τα φρούτα και τα λαχανικά , άφθονα σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, έχουν τη δύναμη να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να μειώνουν τις φλόγες της φλεγμονής. Τα μούρα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα φυλλώδη πράσινα , όπως το σπανάκι και το λάχανο, είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που θρέφουν το σώμα ενώ καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Τα όσπρια , συμπεριλαμβανομένων των φακών, των ρεβιθιών και των φασολιών, είναι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος μιας φυτικής διατροφής. Είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες όχι μόνο σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, με τη σειρά του, μειώνει τη φλεγμονή και τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών. 

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα, το καστανό ρύζι και η βρώμη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διατροφικής αλλαγής. Σε αντίθεση με τους εξευγενισμένους ομολόγους τους, αυτοί οι κόκκοι διατηρούν το πίτουρο και το φύτρο τους, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, που προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και παρέχει μια αίσθηση κορεσμού.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προσφέρουν μια πληθώρα υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λίπη παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι ιδιαίτερα πλούσιες πηγές αυτών των ευεργετικών λιπαρών.

Το ταξίδι προς τη θεραπεία μέσω μιας φυτικής διατροφής δεν σημαίνει να θυσιάσετε τη γεύση ή την ποικιλία. Αγκαλιάστε τον ζωντανό κόσμο των βοτάνων και των μπαχαρικών όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το σκόρδο. Ο κουρκουμάς, με τη δραστική του ένωση κουρκουμίνη, έχει συγκεντρώσει προσοχή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, δυνητικά ανταγωνιζόμενος ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 φυτικές τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή

Πόσο θρεπτικοί είναι οι σπόροι chia για τον οργανισμό μας;

Τι είναι τα φασόλια ροβίτσες και ποια τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία;

Γιατί τα vegan προϊόντα είναι σημαντικά για εμάς και το περιβάλλον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon