Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι (κατά προτίμηση περισσευούμενο και παγωμένο)
- 2 αυγα
- 1 φλιτζάνι ανάμεικτα λαχανικά (όπως μπιζέλια, καρότα, καλαμπόκι και πιπεριές)
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα στρειδιών
- 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Μαγειρικό λάδι
Οδηγίες:
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή το γουόκ σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο μαγειρικό λάδι.
- Σπάστε τα αυγά στο τηγάνι και ανακατέψτε τα μέχρι να ψηθούν. Μεταφέρουμε τα βρασμένα αυγά σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε κύβους στο τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα ανάμεικτα λαχανικά στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέστε το παγωμένο ρύζι στο τηγάνι και σπάστε τυχόν σβώλους με μια ξύλινη κουτάλα.
- Περιχύστε τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα στρειδιών και το σησαμέλαιο πάνω από το ρύζι και ανακατέψτε να ενωθούν.
- Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.
- Μαγειρέψτε το τηγανισμένο ρύζι για λίγα λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ζεσταθεί.
- Ανακατεύουμε τα αυγά ομελέτα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα καλά.
- Σερβίρετε το τηγανισμένο ρύζι ζεστό και γαρνίρετε με λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια ή κόλιαντρο, αν θέλετε.
Το τηγανητό ρύζι είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαρίδες ή τόφου για λίγη πρωτεΐνη ή να ρίξετε λίγο ανανά ή κάσιους για πρόσθετη γεύση και υφή. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες όσον αφορά την παρασκευή τηγανισμένου ρυζιού, οπότε μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί και να πειραματιστείτε με διαφορετικά συστατικά.