Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φτιάξτε μία πεντανόστιμη κοτόπιτα

Φτιάξτε μία πεντανόστιμη κοτόπιτα

Αυτή η συνταγή για πίτα κοτόπουλου είναι ευέλικτη και μπορείτε να την προσαρμόσετε προσθέτοντας βότανα, μπαχαρικά ή ακόμα και μια βουτιά λευκό κρασί στη γέμιση.


Η κοτόπιτα είναι ένα κλασικό φαγητό άνεσης που συνδυάζει τρυφερό κοτόπουλο, γευστικά λαχανικά και μια πλούσια, αλμυρή σάλτσα που περικλείεται σε μια νιφάδα κρούστας ζαχαροπλαστικής. Είτε ψάχνετε για ένα πλούσιο οικογενειακό δείπνο είτε ένα πιάτο που αρέσει στο πλήθος για μια συγκέντρωση, αυτή η συνταγή κοτόπιτας είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας.

Συνταγή κοτόπιτας
Συστατικά:

Για τη γέμιση:

  • 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοτόπουλο, ψιλοκομμένο ή κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι μπιζέλια κατεψυγμένα
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κότας
  • 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
  • 2 φύλλα σφολιάτας από το κατάστημα, ξεπαγωμένα
  • 1 αυγό (χτυπημένο, για πλύσιμο αυγών)

Οδηγίες παρασκευής:

1. Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.

2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέστε τα καρότα και το σέλινο σε κύβους στο τηγάνι. Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι τα λαχανικά και ανακατεύουμε να ενωθούν. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά για να φύγει η ωμή γεύση από το αλεύρι.
Προσθέστε σταδιακά το ζωμό κοτόπουλου και το πλήρες γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγετε τους σβόλους. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει το μείγμα.
Προσθέστε το κοτόπουλο ψιλοκομμένο ή κομμένο σε κύβους, τον κατεψυγμένο αρακά, το ξερό θυμάρι, το αποξηραμένο δεντρολίβανο (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά. Προσαρμόστε το καρύκευμα στη γεύση.

3. Συναρμολογήστε την πίτα:

Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας και στρώνουμε με αυτό τον πάτο ενός ταψιού για πίτα.
Ρίχνουμε τη γέμιση κοτόπουλου στο ταψί με τη στρωμένη ζαχαροπλαστική, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Κόψτε την περίσσεια ζύμης και σφίξτε τις άκρες για να σφραγιστεί η πίτα.
Αλείψτε την κορυφή της ζύμης με το χτυπημένο αυγό για να αποκτήσετε ένα χρυσαφί φινίρισμα.

4. Ψήστε:

Τοποθετούμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ροδίσει η γέμιση.
Αφήστε την κοτόπιτα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες και τη σερβίρετε.

5. Σερβίρετε και απολαύστε:

Σερβίρετε τις φέτες κοτόπιτας με μια πλευρά πράσινης σαλάτας, πουρέ πατάτας ή τα αγαπημένα σας λαχανικά.

Αυτή η συνταγή για πίτα κοτόπουλου είναι ευέλικτη και μπορείτε να την προσαρμόσετε προσθέτοντας βότανα, μπαχαρικά ή ακόμα και μια βουτιά λευκό κρασί στη γέμιση. Η χρυσαφένια, νιφάδα ζαχαροπλαστικής σε συνδυασμό με τη χορταστική, γευστική γέμιση συνθέτουν ένα ανακουφιστικό και χορταστικό γεύμα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο της οικογένειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κοτόπιτα σε γάστρα: Μια viral συνταγή που θα σας ενθουσιάσει

Φτιάξτε μία υγιεινή και νόστιμη κοτόπιτα

Φτιάξτε την πιο υγιεινή και γευστική κοτόπιτα

Πεντανόστιμη κοτόπιτα για να απολαύσει όλη η οικογένεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon