Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φρούτα θρεπτικά συστατικά: Ποια φρούτα καταπολεμούν την φλεγμονή

Φρούτα θρεπτικά συστατικά: Ποια φρούτα καταπολεμούν την φλεγμονή

Πλούσια γεύση, έντονο χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά συνοδεύουν έξι φρούτα που τρώμε κυρίως το καλοκαίρι – Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, κρατούν υπό έλεγχο το βάρος και βελτιώνουν την υγεία των ματιών και του δέρματος


Φρούτα θρεπτικά συστατικά: Πέντε οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα παρακάτω φρούτα στην υγεία μας και οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα εντάξουμε άμεσα στη διατροφή μας.

Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μπορεί τα πυρηνόκαρπα φρούτα να μην είναι πλούσια σε κάλιο, όπως για παράδειγμα οι μπανάνες, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί η συνιστώμενη πρόσληψη των 4.700 mg ημερησίως, ακόμα και αυτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ειδικά όταν κάποιος προσπαθεί να μειώσει την αρτηριακή του πίεση. Τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση υγιών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθώντας το σώμα να αποβάλει το πλεονάζον νάτριο. Τα περισσότερα πυρηνόκαρπα φρούτα προσφέρουν το 6-9% των ημερήσιων αναγκών του ατόμου σε κάλιο.

Διατηρούν υπό έλεγχο το βάρος

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα έχουν μια φυσικά γλυκιά γεύση, ενώ ταυτόχρονα έχουν και λίγες θερμίδες (περίπου 75-100 θερμίδες ανά μερίδα). Αν, λοιπόν, θέλετε να ελέγξετε το βάρος σας, ένα νεκταρίνι ή ένα μπολ κεράσια μπορούν να σας βοηθήσουν, ώστε να μη χαλάσετε τη διατροφή σας όταν επιθυμείτε κάτι γλυκό. Επιπλέον, τα φρούτα αυτής της κατηγορίας είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες θα σας χορτάσουν και θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

Ενισχύουν την υγεία των ματιών

Το βερίκοκο και το μάνγκο περιέχουν β-καροτίνη, μια μορφή της βιταμίνης Α που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. «Έχει αποδειχθεί ότι η β-καροτίνη απορροφά το επιβλαβές μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Μπορείτε, λοιπόν, να προσλάβετε τη μισή από την ποσότητα βιταμίνης Α που χρειάζεστε καθημερινά από μισή κούπα φρέσκα βερίκοκα», αναφέρει η ειδικός διατροφολόγος, Amy Goodson, MS, RD, CSSD.

Κρατούν μακριά τις ασθένειες

Τα κεράσια και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, δηλαδή φλαβονοειδή που βρίσκονται στα σκούρα κόκκινα, μωβ και μπλε φρούτα και λαχανικά και τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες. Τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της γνωστικής εξασθένησης.

Βελτιώνουν το δέρμα

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια διαθέτουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο λειαίνει το δέρμα, σύμφωνα με τη Δρ. Goodson. Καταναλώνοντας ένα μεγάλο ροδάκινο ή νεκταρίνι μπορείτε να λάβετε το 15% και 10% αντίστοιχα από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η γλυκοπατάτα πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σου

Ποιο διατροφικό μοντέλο βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon