Φρούτα: Το παγκόσμιο πρότυπο είναι θλιβερό, με λιγότερο από το 20% των ανθρώπων να τρώνε φρούτα ως τακτικό μέρος της διατροφής τους και πάνω από το 6% να παραδέχεται ότι τα τρώνε σπάνια ή ποτέ.
Τα φρούτα αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μια συνιστώμενη πηγή θερμίδων, φυτικών ινών και μιας σειράς θρεπτικών συστατικών. Μια σημαντική μετα-ανάλυση εξέτασε περίπου 350 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να προσπαθήσει να εντοπίσει διάφορες επιπτώσεις της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Εξέτασαν τα αποτελέσματα της υγείας που περιελάμβαναν καρδιαγγειακά συμβάντα, καρκίνους και πρόωρο θάνατο. Όλες οι μελέτες ήταν μελέτες κοόρτης και επομένως τα αποτελέσματα απέδειξαν συσχέτιση μεταξύ των προηγούμενων γεγονότων και των αποτελεσμάτων, αλλά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την αιτιότητα.
Το συμπέρασμα ήταν ότι η ομάδα των ανθρώπων που έτρωγαν συνήθως 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα – οι οποίες μερίδες atv10 είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις 5 που συνιστώνται επί του παρόντος – μείωσε τον κίνδυνο δυσμενών συνθηκών υγείας. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε γύρω στα 600 γραμμάρια. Αυτή η μελέτη προσπάθησε επίσης να εντοπίσει τα οφέλη διαφορετικών φρούτων και λαχανικών σε διάφορες καταστάσεις υγείας. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι απίθανο να μεταφραστεί σε μια τρέχουσα σύσταση για το απλό γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν τρώνε ούτε τις 5 μερίδες που έχουν προωθηθεί από φορείς δημόσιας υγείας.
Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση σκοπιμότητας υπέρβασης της επιστημονικής ακρίβειας στον καθορισμό των συμβουλών που δίνονται στον γενικό πληθυσμό, με την παράκληση να μην θέλουν να τους ασκήσουν πίεση με μη ρεαλιστικούς στόχους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι σε μια μελέτη, η εύκολα επιτεύξιμη παρέμβαση της φυσικής παροχής τροφής σε μια ομάδα στόχο πολύ νεαρών ενηλίκων, χωρίς καμία άλλη υπενθύμιση ή γκρίνια, αύξησε αμέσως τον αριθμό των μερίδων σε αυτήν την ομάδα κατά 1,2 μερίδες την ημέρα, καθώς καθώς και να παράγουν σημαντικές βελτιώσεις σε πολλές πτυχές της ψυχικής τους υγείας.
Αυτό ήταν σε αντίθεση με την έλλειψη οφέλους που παρατηρήθηκε σε μια ομάδα ελέγχου που έλαβε κουπόνια για να αγοράσει περίπου την ίδια ποσότητα φρούτων και λαχανικών της επιλογής τους και να τα προετοιμάσει για κατανάλωση όπως ήθελαν, με υπενθυμίσεις δύο φορές την ημέρα, παρόλο που αυτά Τα τελευταία μηνύματα δεν θεωρήθηκαν ενοχλητικά αλλά μάλλον βοηθητικά. Το συμπέρασμα μπορεί να είναι ότι η διάθεση και η δωρεάν διάθεση φρέσκων φρούτων οπουδήποτε συγκεντρώνονται οι άνθρωποι για να φάνε μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η κατανάλωση και όχι ατελείωτες εκπαιδευτικές εκστρατείες.
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αναλύθηκε κατά 200 g, σε σχέση με:
- Ισχαιμική καρδιοπάθεια: κάθε αύξηση της κατανάλωσης κατά 200 γραμμάρια μείωσε τον κίνδυνο κατά 8%, ειδικά με πηγές βιταμίνης C και με μήλα ή αχλάδια, χυμούς φρούτων, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα και γλυκοπατάτα
- Εγκεφαλικό: ο κίνδυνος μειώνεται κατά 16% ανά 200 γραμμάρια αύξηση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα μήλα ή αχλάδια, εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τουρσιά λαχανικών
- Καρδιαγγειακές παθήσεις γενικά: μείωση 8% ανά 200g αύξηση, ειδικά με μήλα ή αχλάδια, εσπεριδοειδή, καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα λαχανικά εκτός της οικογένειας των σταυρανθών (Brassica)
- Καρκίνοι: 3% μείωση ανά 200g αύξηση, ιδιαίτερα με σταυρανθή λαχανικά και με αυξήσεις έως 600g την ημέρα
- Θνησιμότητα από όλες τις αιτίες: 10% μείωση ανά 200g αύξηση, ειδικά με μήλα ή αχλάδια, εσπεριδοειδή, μούρα, λαχανικά όλων των ειδών και πατάτες
Με άλλα λόγια, 5,6 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι σημειώθηκαν το έτος που εξετάστηκε (2013) επειδή αυτά τα άτομα έτρωγαν λιγότερα από 500 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση 800 γραμμαρίων από αυτά την ημέρα θα μπορούσε να αποτρέψει τον θάνατο 7,8 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι η απλή κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών δεν είναι ένα μαγικό ραβδί για να εξαφανιστεί η ασθένεια.
Αλλά σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε το φαγητό σας να λειτουργεί για εσάς και όχι εναντίον σας, και εάν παραμένετε επίσης σωματικά δραστήριοι και δεν καταναλώνετε επιβλαβή πράγματα, όπως καπνό, αλκοόλ και άλλες τοξίνες, είναι πιθανό να ζήσετε περισσότερο και πιο υγιές από εκείνους που το κάνουν. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι ακόμη χρήσιμη για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μικροαγγειακών επιπλοκών του διαβήτη, όπως η νεφρική νόσο ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κατά ένα εκπληκτικό 28%.
Εκτός από 12% μικρότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενου διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που έτρωγαν τακτικά φρούτα, οι διαβητικοί που το έκαναν είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ή δευτεροπαθούς καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν φρούτα λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Τα μήλα και τα αχλάδια προτιμώνται λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη (GI) και της παρατεταμένης αργής απελευθέρωσης σακχάρου στο αίμα. Οι μπανάνες, τα σταφύλια και τα τροπικά φρούτα έχουν υψηλότερο GI σε σύγκριση. Το παγκόσμιο πρότυπο είναι θλιβερό, με λιγότερο από το 20% των ανθρώπων να τρώνε φρούτα ως τακτικό μέρος της διατροφής τους και πάνω από το 6% να παραδέχεται ότι τα τρώνε σπάνια ή ποτέ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube