Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φρουκτόζη: Υπό αμφισβήτηση οι συστάσεις ότι όλες οι πηγές σακχάρων που την περιέχουν ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο

Φρουκτόζη: Υπό αμφισβήτηση οι συστάσεις ότι όλες οι πηγές σακχάρων που την περιέχουν ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ενημέρωση μελλοντικών διατροφικών οδηγιών σχετικά με την κατανάλωση σακχάρων, με έμφαση στην ανάγκη για περισσότερες μεγάλες, υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες δοκιμές που θα αξιολογούν μια ευρύτερη ποικιλία πηγών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη.


Φρουκτόζη: Ο ρόλος των σακχάρων στη δημόσια υγεία συνεχίζει να συζητείται επειγόντως μεταξύ των επιστημόνων της διατροφής και των επαγγελματιών υγείας – ωστόσο η επιστήμη πίσω από τις επιδράσεις των διαφόρων σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη (π.χ. σακχαρόζη/τραπεζική ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, φρουκτόζη/σάκχαρο φρούτων) στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία ήταν ασαφής. Μια νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση με τίτλο “Σημαντικές πηγές τροφής των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη και παχυσαρκία: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση ελεγχόμενων δοκιμών σίτισης”, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφής, αναδεικνύει τη σημασία της εστίασης στους τύπους των τροφίμων και των διατροφών που καταναλώνονται, καθώς και στις συνολικές θερμίδες, όταν συσχετίζεται η κατανάλωση σακχάρων με την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα εξελισσόμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι η επίδραση των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη στον λιπώδη ιστό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις πηγές τροφής.

Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών (SSBs) σε υπερβολικά επίπεδα θερμίδων οδηγεί σε αυξημένο σωματικό βάρος και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι σαφή σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον λιπώδη ιστό που σχετίζονται με την κατανάλωση άλλων τροφικών πηγών σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη, όπως τα φρούτα, τα οποία συνδέονται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Προκειμένου να συμβάλει στην παροχή πληροφοριών για συστάσεις δημόσιας υγείας με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία, η Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής ανέθεσε την παρούσα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση ελεγχόμενων δοκιμών για την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των διαφόρων πηγών τροφής των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη σε διάφορα επίπεδα ενεργειακού ελέγχου στο σωματικό βάρος και σε άλλες μετρήσεις της παχυσαρκίας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση α (GRADE). Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση εξέτασε 169 κλινικές δοκιμές μεταξύ 10.357 ενηλίκων με ή χωρίς παχυσαρκία που είχαν ή διέτρεχαν κίνδυνο για καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η ανασκόπηση περιελάμβανε τις επιδράσεις 14 διαφορετικών πηγών τροφής που περιέχουν σάκχαρα με φρουκτόζη στα άτομα: Γάλα με γλυκαντικές ουσίες, ζαχαρούχο γάλα, ζαχαρούχο εναλλακτικό γαλακτοκομικό προϊόν (σόγια), 100% χυμός φρούτων, φρουτοποτό, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, μικτές μορφές φρούτων, ζαχαρούχοι κόκκοι δημητριακών και μπάρες, γλυκά και επιδόρπια, μέλι, πρόσθετο θρεπτικό (θερμιδικό) γλυκαντικό, μικτές πηγές με SSBs και μικτές πηγές χωρίς SSBs. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα πρόσληψης με μέση δόση 9% έως 20% της συνολικής ενέργειας σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ενεργειακού ελέγχου, με μέση παρακολούθηση 6-18 εβδομάδων.

Η ανασκόπηση έδειξε ότι η επίδραση των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη στον λιπώδη ιστό μπορεί να διαμεσολαβείται από τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνονται (ενέργεια) και ότι η επίδραση ποικίλλει μεταξύ των τύπων των πηγών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη. Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας σε υψηλές δόσεις (≥100 g/d) SSBs, φρουτοποτών και μικτών πηγών με SSBs οδηγεί γενικά σε αύξηση της παχυσαρκίας. Οι περισσότερες άλλες πηγές τροφίμων που καταναλώνονται σε υψηλές δόσεις (≥100 g/d) δεν παρουσιάζουν επιβλαβείς επιδράσεις στον λιπώδη ιστό, ανεξάρτητα από τον ενεργειακό έλεγχο, ενώ ορισμένες πηγές παρουσιάζουν ακόμη και γενικά μέτριες ευεργετικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, του 100% χυμού φρούτων, των αποξηραμένων φρούτων και του μελιού σε δόσεις 50 g ημερησίως ή λιγότερο. Η βαθμολόγηση των συστάσεων, της εκτίμησης, της ανάπτυξης και της αξιολόγησης GRADE ήταν γενικά μέτρια, πράγμα που σημαίνει ότι η έρευνα παρέχει μια καλή ένδειξη της πιθανής επίδρασης. “Αυτή η ανασκόπηση ενισχύει την ανάγκη για περισσότερες αποχρώσεις στις συστάσεις για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με τα σάκχαρα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας John Sievenpiper, MD, Ph.D., FRCPC, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. “Η έρευνα συνεχίζει να καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της μήτρας των τροφίμων, υποδεικνύοντας ότι συστατικά, όπως τα σάκχαρα που περιέχουν φρουκτόζη, μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικά την υγεία σε διάφορες πηγές τροφίμων. Η καθοδήγηση για τη δημόσια υγεία έχει εξελιχθεί ώστε να επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο συνολικό διατροφικό πρότυπο ενός ατόμου και στον ρόλο των τροφίμων, παρά σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί να απαιτούνται πιο συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα πρόσθετα σάκχαρα για τις διάφορες πηγές τροφίμων που περιέχουν σάκχαρα φρουκτόζης. Σε τελική ανάλυση, οι θερμίδες μετράνε, όπως και η τροφική πηγή των σακχάρων”.

Για τη διεξαγωγή της συνολικής ανασκόπησης, οι συγγραφείς έψαξαν στις ιστοσελίδες MEDLINE, Embase και Cochrane Library έως τον Απρίλιο του 2022 για ελεγχόμενες μελέτες διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Η ομάδα προσδιόρισε τέσσερις σχεδιασμούς δοκιμών με βάση τον ενεργειακό έλεγχο: υποκατάσταση (αντικατάσταση των σακχάρων με ενεργειακή αντιστοιχία), προσθήκη (ενέργεια από σάκχαρα που προστίθενται), αφαίρεση (ενέργεια από σάκχαρα που αφαιρούνται) και ad libitum (ενέργεια από σάκχαρα που αντικαθίστανται ελεύθερα). Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν το σωματικό βάρος, ενώ τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν άλλες μετρήσεις της παχυσαρκίας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η βαθμολόγηση των συστάσεων, της εκτίμησης, της ανάπτυξης και της αξιολόγησης GRADE για την αξιολόγηση της βεβαιότητας των αποδεικτικών στοιχείων και τη σκιαγράφηση των συμπερασμάτων. “Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη διερεύνηση μιας ευρύτερης ποικιλίας τροφικών πηγών σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη, αυτή η ολοκληρωμένη ανασκόπηση είναι επίκαιρη, καθώς η Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών 2025 αξιολογεί επί του παρόντος την πιο πρόσφατη επιστήμη για να ενημερώσει τις επικαιροποιημένες συστάσεις που βασίζονται σε στοιχεία”, σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας Laura Chiavaroli, MSc, Ph.D., Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο. “Υπάρχει μια ευκαιρία για περισσότερη καθοδήγηση με βάση τα τρόφιμα γύρω από τα σάκχαρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Αμερικανοί δεν τρώνε κατά λάθος λιγότερα τρόφιμα που προάγουν την υγεία και περιέχουν φρουκτόζη -ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά από όλες τις μορφές φρούτων, τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία”. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ενημέρωση μελλοντικών διατροφικών οδηγιών σχετικά με την κατανάλωση σακχάρων, με έμφαση στην ανάγκη για περισσότερες μεγάλες, υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες δοκιμές που θα αξιολογούν μια ευρύτερη ποικιλία πηγών τροφίμων που περιέχουν φρουκτόζη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υποκατάστατα ζάχαρης που πρέπει να δοκιμάσετε στη μαγειρική σας

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon