Πρώτον, η εμφάνιση των φραουλών είναι βασικός δείκτης ποιότητας. Αναζητήστε φρούτα με φωτεινό κόκκινο χρώμα, χωρίς πράσινα ή άγουρα σημάδια. Οι φρέσκες φράουλες έχουν ένα λαμπερό και ζωηρό χρώμα που υποδηλώνει ότι είναι ώριμες και γευστικές. Αποφύγετε φράουλες που έχουν σκούρα ή μαυρισμένα σημεία, καθώς αυτά δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να χαλάνε ή ότι είναι υπερώριμες. Επίσης, προσέξτε αν υπάρχουν σημάδια μούχλας ή υγρασίας, που υποδηλώνουν ότι το προϊόν είναι χαλασμένο ή έχει υποστεί ζημιά.
Δεύτερον, η υφή και η σφριγηλότητα των φραουλών είναι σημαντική. Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα. Μια καλή δοκιμασία είναι να πιέσετε ελαφρά το φρούτο: αν είναι πολύ μαλακό ή με υγρασία, ίσως να μην είναι φρέσκο.
Τρίτον, η μυρωδιά των φραουλών μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Οι φρέσκες φράουλες έχουν ένα ευχάριστο, γλυκό και φρουτώδες άρωμα. Αν η μυρωδιά είναι άτονη ή ξινή, ίσως τα φρούτα να είναι παλιά ή να έχουν αρχίσει να χαλάνε.
Επιπλέον, η προέλευση και η εποχή αγοράς παίζουν ρόλο στην ποιότητα. Προτιμήστε φράουλες που έχουν προέλευση από κοντινές περιοχές ή γνωστούς παραγωγούς, καθώς συχνά είναι πιο φρέσκες. Επίσης, η εποχή της συγκομιδής επηρεάζει τη γεύση και τη φρεσκάδα: η καλύτερη περίοδος για φράουλες είναι την άνοιξη και το πρώτο καλοκαίρι.

Τέλος, η συσκευασία και η αποθήκευση στο κατάστημα πρέπει να είναι σωστή. Προτιμήστε φράουλες που βρίσκονται σε καθαρά, καλά αερισμένα δοχεία ή κιβώτια. Αποφύγετε τμήματα με πολλά φρούτα στριμωγμένα ή με φθορές. Όταν αγοράζετε, είναι καλό να μεταφέρετε τις φράουλες σε δροσερό μέρος και να καταναλώσετε εντός λίγων ημερών για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και τη γεύση τους.