Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φούσκωμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Φούσκωμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Φούσκωμα: Ενώ τα υπερβολικά αέρια και το φούσκωμα μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, συχνά συμβαίνουν λόγω των τροφών που καταναλώνουν οι άνθρωποι.


Γνωρίζοντας ποια τρόφιμα προκαλούν αέρια και φούσκωμα μπορείτε να βοηθηθείτε στην αντιμετώπιση του μετεωρισμού.

Τα αέρια και το φούσκωμα επηρεάζουν σχεδόν όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή. Ενώ η διέλευση αερίου και η ρίψη είναι φυσικοί τρόποι για το σώμα να απαλλαγεί από τον υπερβολικό αέρα που παγιδεύεται στο έντερο, τα υπερβολικά αέρια μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητικά και επώδυνα.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να προκαλέσουν αέρια:

φασόλια

μπρόκολο

σιτάρι

κρεμμύδια

σκόρδο

γαλακτοκομικά προϊόντα

αλκοόλες ζάχαρης

ανθρακούχα ποτά

μπύρα

τσίχλα

σκληρή καραμέλα

παχυντικά φαγητά

Τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια συχνά περιέχουν ουσίες που περιέχουν ένα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

δυσκολία στη διάσπαση

παράγουν αέρια κατά τη διάσπαση

προκαλούν το άτομο να καταπιεί αέρα ενώ τρώει

Τα φασόλια και ορισμένα άλλα όσπρια, όπως τα μπιζέλια και οι φακές, έχουν τη φήμη ότι προκαλούν αέρια.

Τα φασόλια περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας σύνθετης ζάχαρης που ονομάζεται ραφινόζη, την οποία ο οργανισμός αντιμετωπίζει με δυσκολία για να τη διασπάσει. Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει τα αέρια.

Ωστόσο, δεν αυξάνουν εξίσου όλα τα όσπρια την παραγωγή αερίων. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φασόλια ήταν πιο πιθανό να παρατηρήσουν αυξημένα αέρια από τους ανθρώπους που έτρωγαν μαυρομάτικα.

Μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά

Όπως τα φασόλια και τα όσπρια, το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ραφινόζης και φυτικών ινών.

Άλλα σταυρανθή λαχανικά που περιέχουν ραφινόζη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα εξής:

κουνουπίδι

λαχανάκια Βρυξελλών

λάχανο

σπαράγγια

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα, όπως το σπαράγγι, μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή αερίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λογοι αποφυγής διαιτών αποτοξίνωσης

Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon