Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φούσκωμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Φούσκωμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Φούσκωμα: Ενώ τα υπερβολικά αέρια και το φούσκωμα μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, συχνά συμβαίνουν λόγω των τροφών που καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Γνωρίζοντας ποια τρόφιμα προκαλούν αέρια και φούσκωμα μπορείτε να βοηθηθείτε στην αντιμετώπιση του μετεωρισμού.

Τα αέρια και το φούσκωμα επηρεάζουν σχεδόν όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή. Ενώ η διέλευση αερίου και η ρίψη είναι φυσικοί τρόποι για το σώμα να απαλλαγεί από τον υπερβολικό αέρα που παγιδεύεται στο έντερο, τα υπερβολικά αέρια μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητικά και επώδυνα.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να προκαλέσουν αέρια:

φασόλια

μπρόκολο

σιτάρι

κρεμμύδια

σκόρδο

γαλακτοκομικά προϊόντα

αλκοόλες ζάχαρης

ανθρακούχα ποτά

μπύρα

τσίχλα

σκληρή καραμέλα

παχυντικά φαγητά

Τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια συχνά περιέχουν ουσίες που περιέχουν ένα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

δυσκολία στη διάσπαση

παράγουν αέρια κατά τη διάσπαση

προκαλούν το άτομο να καταπιεί αέρα ενώ τρώει

Τα φασόλια και ορισμένα άλλα όσπρια, όπως τα μπιζέλια και οι φακές, έχουν τη φήμη ότι προκαλούν αέρια.

Τα φασόλια περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας σύνθετης ζάχαρης που ονομάζεται ραφινόζη, την οποία ο οργανισμός αντιμετωπίζει με δυσκολία για να τη διασπάσει. Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει τα αέρια.

Ωστόσο, δεν αυξάνουν εξίσου όλα τα όσπρια την παραγωγή αερίων. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φασόλια ήταν πιο πιθανό να παρατηρήσουν αυξημένα αέρια από τους ανθρώπους που έτρωγαν μαυρομάτικα.

Μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά

Όπως τα φασόλια και τα όσπρια, το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ραφινόζης και φυτικών ινών.

Άλλα σταυρανθή λαχανικά που περιέχουν ραφινόζη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα εξής:

κουνουπίδι

λαχανάκια Βρυξελλών

λάχανο

σπαράγγια

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα, όπως το σπαράγγι, μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή αερίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λογοι αποφυγής διαιτών αποτοξίνωσης

Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι τροφές που βελτιώνουν την οσμή του σώματος;

Οσμή σώματος: Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια και προβιοτικά, μπορούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και τη φρεσκάδα της μυρωδιάς του σώματός μας.

Πώς ενισχύουν τη μνήμη τα αποξηραμένα βερίκοκα;

Αποξηραμένα βερίκοκα: Πλούσια σε βιταμίνες, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες, αυτά τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να γίνουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που προάγει την ψυχική υγεία.

Γιατί τα βατόμουρα είναι ο καλύτερος φίλος του παχέος εντέρου;

Έντερο βατόμουρα: Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ιδέες για θρεπτικές επιλογές για μεσημεριανό στο γραφείο

Φαγητό γραφείο: Ιδέες για θρεπτικές επιλογές για μεσημεριανό στο γραφείο: Η επιλογή ενός θρεπτικού και νόστιμου γεύματος για το μεσημεριανό διάλειμμα στη δουλειά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην παραγωγικότητα και την ενέργειά σας. Ακολουθούν μερικές ιδέες για μεσημεριανά γεύματα

Ροφήματα για να ξεκινήσετε την ημέρα σας αντί για καφέ

Καφές πρωί: Στην καθημερινότητά μας, ο καφές είναι συχνά η προτιμώμενη επιλογή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές υγιεινές εναλλακτικές που μπορούν να μας προσφέρουν ενέργεια και ευεξία χωρίς την καφεΐνη.

Πρέπει όλοι να αποφύγουμε την γλουτένη;

Γλουτένη αποφυγή: Η αποφυγή γλουτένης έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι απαραίτητη για όλους. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Close Icon