Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

«Forever Chemicals»: Η δίαιτα με θαλασσινά μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε αυτά

«Forever Chemicals»: Η δίαιτα με θαλασσινά μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε αυτά

«Forever Chemicals»: Τα PFAS είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών σκευών, των αδιάβροχων ρούχων και των συσκευασιών τροφίμων.


Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε θαλασσινά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έκθεση σε ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS), κοινώς γνωστές ως «για πάντα χημικές ουσίες», σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα PFAS είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών σκευών, των αδιάβροχων ρούχων και των συσκευασιών τροφίμων. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συσχετιστεί με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και των αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, εξέτασε τα επίπεδα του PFAS στο αίμα ατόμων που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες θαλασσινών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά είχαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών PFAS στο αίμα τους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα θαλασσινά.

Τα θαλασσινά είναι μια γνωστή πηγή μόλυνσης από PFAS, καθώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ψαριών και των οστρακοειδών από μολυσμένες πηγές νερού. Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε PFAS λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε PFAS μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών δεν είναι πλήρως κατανοητές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, ειδικά σε υψηλά επίπεδα, θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

Για να μειωθεί η έκθεση στο PFAS μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε ψάρια και οστρακοειδή που έχουν χαμηλότερο λίπος, καθώς τα PFAS τείνουν να συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Επιπλέον, η αποφυγή θαλασσινών από μολυσμένες πηγές νερού και ο περιορισμός της κατανάλωσης ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε PFAS μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης.

Είναι επίσης σημαντικό για τους ρυθμιστικούς φορείς να θέτουν αυστηρά όρια στα επίπεδα PFAS στα θαλασσινά και να παρακολουθούν τα επίπεδα μόλυνσης στις πηγές νερού για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνολικά, ενώ τα θαλασσινά είναι ένα θρεπτικό και σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, τα άτομα θα πρέπει να προσέχουν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών που μπορεί να έχουν μολυνθεί με PFAS. Η επιλογή μιας ποικιλίας επιλογών θαλασσινών, η κατανάλωση με μέτρο και η επίγνωση των πιθανών πηγών μόλυνσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρεύουμε χτένια σε τηγάνι με σκορδοβούτυρο λεμονιού

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπολονέζ;

Υγεία πεπτικού: Χυμός λάχανου με καρότα για το στομάχι;

Διάσημη συνταγή αμερικάνικου τηγανητού γατόψαρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υγιεινά σνακ κάτω από 100 θερμίδες

Υγιεινά Σνακ: Είτε προτιμάτε τη γλυκύτητα των φρούτων, την ενέργεια της πρωτεΐνης ή την τραγανή υφή, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας χωρίς να υπερβάλλετε με τις θερμίδες.

Ένα φανταστικό άλειμμα για τα πρωινά σας

Μαρμελάδα ρόδι: Η μαρμελάδα ρόδι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό γλυκό που προσφέρει την πλούσια γεύση του ροδιού και ταυτόχρονα όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Αμύγδαλα: Ο κατάλληλος σύμμαχος για το νευρικό σύστημα

Αμύγδαλα: Η συμπερίληψη αμυγδάλων στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο νευρικό σύστημα, καθώς βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, στη μείωση του άγχους και στην προστασία των νευρικών κυττάρων.

Πορτοκάλι: Ένας σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Πορτοκάλι: Η τακτική κατανάλωσή του, σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινές διατροφικές επιλογές, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη φυσική απώλεια βάρους.

Οφέλη των οσπρίων για το πεπτικό σύστημα

Όσπρια :Η τακτική ένταξή του στη διατροφή όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, αλλά συμβάλλει επίσης στην πρόληψη και την ανακούφιση από διαταραχές.

Flexitarian - Μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή

Flexitarian: Είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν μια πιο υγιεινή καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς κανόνες. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και προάγει τη δημόσια υγεία.

Close Icon