Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

«Forever Chemicals»: Η δίαιτα με θαλασσινά μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε αυτά

«Forever Chemicals»: Η δίαιτα με θαλασσινά μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε αυτά

«Forever Chemicals»: Τα PFAS είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών σκευών, των αδιάβροχων ρούχων και των συσκευασιών τροφίμων.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε θαλασσινά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έκθεση σε ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS), κοινώς γνωστές ως «για πάντα χημικές ουσίες», σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα PFAS είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών σκευών, των αδιάβροχων ρούχων και των συσκευασιών τροφίμων. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συσχετιστεί με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και των αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, εξέτασε τα επίπεδα του PFAS στο αίμα ατόμων που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες θαλασσινών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά είχαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών PFAS στο αίμα τους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα θαλασσινά.

Τα θαλασσινά είναι μια γνωστή πηγή μόλυνσης από PFAS, καθώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ψαριών και των οστρακοειδών από μολυσμένες πηγές νερού. Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε PFAS λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε PFAS μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών δεν είναι πλήρως κατανοητές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, ειδικά σε υψηλά επίπεδα, θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

Για να μειωθεί η έκθεση στο PFAS μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε ψάρια και οστρακοειδή που έχουν χαμηλότερο λίπος, καθώς τα PFAS τείνουν να συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Επιπλέον, η αποφυγή θαλασσινών από μολυσμένες πηγές νερού και ο περιορισμός της κατανάλωσης ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε PFAS μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης.

Είναι επίσης σημαντικό για τους ρυθμιστικούς φορείς να θέτουν αυστηρά όρια στα επίπεδα PFAS στα θαλασσινά και να παρακολουθούν τα επίπεδα μόλυνσης στις πηγές νερού για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνολικά, ενώ τα θαλασσινά είναι ένα θρεπτικό και σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, τα άτομα θα πρέπει να προσέχουν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών που μπορεί να έχουν μολυνθεί με PFAS. Η επιλογή μιας ποικιλίας επιλογών θαλασσινών, η κατανάλωση με μέτρο και η επίγνωση των πιθανών πηγών μόλυνσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρεύουμε χτένια σε τηγάνι με σκορδοβούτυρο λεμονιού

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπολονέζ;

Υγεία πεπτικού: Χυμός λάχανου με καρότα για το στομάχι;

Διάσημη συνταγή αμερικάνικου τηγανητού γατόψαρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δίαιτα με σαρδέλες: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τα οστά;

Δίαιτα με σαρδέλες: Η δίαιτα με σαρδέλες, μια διατροφική στρατηγική που επικεντρώνεται στην κατανάλωση σαρδελών σχεδόν σε κάθε γεύμα, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα λόγω των δυνητικών οφελών της για την υγεία.

Πώς ο εγκέφαλος χωρίζει το γεύμα σε φάσεις

Δομή γεύματος: Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δώσει συναρπαστικές γνώσεις για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα γεύμα, αποκαλύπτοντας ότι η διατροφική εμπειρία χωρίζεται σε διακριτές φάσεις.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στους παιδικούς σταθμούς

Στοιχεία για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και την τήρηση των συστάσεων το προηγούμενο διάστημα δίνει εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

5+1 συνήθειες που πρέπει να καθιερώσετε κάθε πρωί για ρυθμισμένο σάκχαρο

Στους υγιείς ενήλικες άνω των 19 ετών, φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας (δηλαδή, μετά το πρωινό ξύπνημα) όταν είναι κάτω από 100 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Λίπος στο συκώτι: 5+1 τρόφιμα που το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά

Λίπος στο συκώτι: Η λιπώδης διήθηση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του λίπους

Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε ζυμαρικά;

Ζυμαρικά: Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να την προσεγγίσετε με μέτρο για να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή.

Close Icon