Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Food journal: Τι είναι το ημερολόγιο τροφίμων και πώς μας βοηθάει;

Food journal: Τι είναι το ημερολόγιο τροφίμων και πώς μας βοηθάει;

Food journal: Οι άνθρωποι μπορεί να γράφουν τι τρώνε σε ένα φυσικό ημερολόγιο, να φωτογραφίζουν τα γεύματά τους ή να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή.



Ένα ημερολόγιο τροφίμων είναι μια καταγραφή του τι τρώει κάποιος κάθε μέρα. Οι άνθρωποι μπορεί να γράφουν τι τρώνε σε ένα φυσικό ημερολόγιο, να φωτογραφίζουν τα γεύματά τους ή να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή. Τα ημερολόγια τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με τα συστατικά, το μέγεθος της μερίδας, την ώρα που έτρωγε ένα άτομο ή τις θερμίδες ανά γεύμα.


Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθήσει τυχόν γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζει. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρέχουν διατροφικές πληροφορίες σε έναν επαγγελματία υγείας, όπως έναν διατροφολόγο, διαιτολόγο ή προσωπικό γυμναστή, για να τους βοηθήσει με τη διαχείριση βάρους ή άλλους στόχους υγείας.

Οφέλη από ένα ημερολόγιο τροφίμων

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η διατήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών κάποιου. Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν συνήθειες για αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να τρώει πάντα τα ίδια δύο λαχανικά σε κάθε γεύμα. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί πάντα να αλλάξει τα διατροφικά του πρότυπα. Ένα ημερολόγιο τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το βάρος τους, να βελτιώσουν την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών ή να εντοπίσουν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Μια μικρή μελέτη του 2019 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν ένα ημερολόγιο τροφίμων βασισμένο σε φωτογραφίες έγιναν περισσότερο ενήμεροι για τις διατροφικές τους συνήθειες και το μέγεθος της μερίδας σε σχέση με τους στόχους τους. Κατάφεραν επίσης να προσδιορίσουν ποιες τροφές προκαλούν συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Ένα από τα κύρια οφέλη ενός ημερολογίου τροφίμων είναι ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να βασίζονται στη μνήμη εάν χρειάζεται να μιλήσουν με έναν επαγγελματία υγείας για το τι έχουν φάει.

Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια προκατειλημμένη ιδέα για το πόσο θρεπτικά είναι τα γεύματά τους ή πόσο τρώνε. Παρακολουθώντας με ακρίβεια τι τρώει, ένα άτομο μπορεί να βρει ευκολότερο να εντοπίσει πώς να βελτιώσει τη διατροφή του. Η διατήρηση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο να αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα ημερολόγιο τροφίμων.

Θέστε στόχους

Πριν ξεκινήσει κάποιος ένα ημερολόγιο τροφίμων, μπορεί να σκεφτεί τους στόχους υγείας που θα ήθελε να επιτύχει και γιατί. Στη συνέχεια, μπορεί να αποφασίσουν ποιες πτυχές της διατροφής τους θα παρακολουθήσουν, όπως θερμίδες, μακροθρεπτικά συστατικά ή συστατικά σε ένα γεύμα. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να θέσει στόχους. Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες με προδιαβήτη υποδηλώνει ότι ο καθορισμός στόχων είναι χρήσιμος για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της διατροφής. Το να θέσετε το πολύ τρεις στόχους μπορεί να είναι επωφελές. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να δεσμευτούν στην αλλαγή και να σκεφτούν πώς θα ξεπεράσουν τυχόν αναποδιές.

Βρείτε το σωστό ημερολόγιο

Οι άνθρωποι προτιμούν να εργάζονται με διαφορετικούς τρόπους, επομένως θα πρέπει να επιλέξουν ένα ημερολόγιο τροφίμων που τους ταιριάζει. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα έντυπο ημερολόγιο, μια εφαρμογή στο τηλέφωνό τους ή ένα υπολογιστικό φύλλο στον υπολογιστή τους. Ορισμένες ψηφιακές εφαρμογές στέλνουν υπενθυμίσεις και ενθαρρυντικά μηνύματα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παρακολουθούν τους στόχους τους. Μπορούν επίσης να προσφέρουν γρήγορες μεθόδους για την εισαγωγή διατροφικών πληροφοριών, όπως η σάρωση γραμμωτών κωδικών από τις συσκευασίες τροφίμων.

Να είστε συνεπείς

Για καλύτερα αποτελέσματα, οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρούν με συνέπεια το ημερολόγιο διατροφής τους. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι τα άτομα που στοχεύουν να χάσουν βάρος θα πρέπει να επικεντρωθούν στην έγκαιρη και συχνή αυτο-παρακολούθηση των διατροφικών προτύπων και του βάρους τους. Το να ξεχάσετε να καταγράψετε την πρόσληψη τροφής για 1 ημέρα μπορεί να μην κάνει τεράστια διαφορά, αλλά η τακτική παράλειψη καταχωρήσεων μπορεί να δώσει σε κάποιον μια ψευδή αναπαράσταση των διατροφικών του προτύπων.

Να είστε ειλικρινείς και ακριβείς

Μελέτες υποστηρίζουν ότι όταν καταγράφουν τη διατροφή τους, οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν πόσο τρώνε και δίνουν υπερβολική έμφαση στα τρόφιμα που αντιλαμβάνονται ως υγιεινά. Οι άνθρωποι πρέπει να καταγράφουν με ειλικρίνεια τι τρώνε και σε ποιες ποσότητες. Αντί να βασίζεται στη μνήμη, κάποιος μπορεί να καταγράψει αυτές τις πληροφορίες αμέσως πριν ή μετά από ένα γεύμα. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να φροντίσει να καταγράψει τυχόν σνακ που τρώει.

Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς

Εάν κάποιος παρέχει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα τρόφιμα που έχει φάει, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αξιολογήσουν τη διατροφή τους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Για παράδειγμα, η εγγραφή ενός μπολ με ρύζι μπορεί να είναι πολύ ασαφής. Μπορεί να υπάρχει σημαντική διακύμανση μεταξύ των μεγεθών του μπολ και των θρεπτικών συστατικών σε διαφορετικούς τύπους ρυζιού. Ένα μεγάλο μπολ τηγανισμένο λευκό ρύζι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό διατροφικά από ένα μεγάλο μπολ με ρύζι ολικής αλέσεως που κάποιος έβρασε σε σκέτο νερό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το ιχθυέλαιο μπορεί να ωφελήσει από τον εγκέφαλο μέχρι τις αρθρώσεις

Ποιες τροφές μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης;

Πώς τα λεμόνια βελτιώνουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού;

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα κατάθλιψης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon