Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φλούδες λεμονιού: Πώς να τις αξιοποιήσετε ως DIY μπαχαρικό;

Φλούδες λεμονιού: Πώς να τις αξιοποιήσετε ως DIY μπαχαρικό;

Φλούδες λεμονιού: Η τόσο συχνή χρήση του το καθιστά σε μια από τις τροφές που αυξάνουν κατά πολύ τη σπατάλη τροφίμων, ενώ μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με πολλούς και ποικίλους τρόπους.


Αδιαμφισβήτητα, το λεμόνι  είναι ένα φρούτο που δεν λείπει από κανένα σπίτι όλο τον χρόνο ενώ οι χρήσεις του στην κουζίνα είναι πολλαπλές. Από αλμυρές και γλυκές συνταγές μέχρι δευτερεύοντα ρόλο στην καθαριότητα του σπιτιού. Το λεμόνι το θέλουμε για τον χυμό του ή το ξύσμα του. Ενίοτε -μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις φλούδες του για να δώσουν άρωμα σε σιρόπια, ροφήματα, κυρίως σε γλυκές παρασκευές. Όμως τι κάνουμε με το λεμόνι που περισσεύει; Η τόσο συχνή χρήση του το καθιστά σε μια από τις τροφές που αυξάνουν κατά πολύ τη σπατάλη τροφίμων, ενώ μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με πολλούς και ποικίλους τρόπους.

 

DIY μπαχαρικό με βάση το λεμόνι

Αρχικά, το βασικό βήμα για να πετύχετε τον σκοπό σας είναι η επιλογή των λεμονιών. Δεν θέλουμε κερωμένα λεμόνια , που κυκλοφορούν συχνά στο εμπόριο-, οπότε είτε επιλέγετε βιολογικά είτε τα λεμόνια από τον δικό σας ή κάποιο γειτονικό κήπο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις φλούδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ για να τις πλύνουμε πολύ πολύ καλά. Τις τοποθετούμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αφυδατωθούν τελείως.

 

Έπειτα αφού ψηθούν τις περνάμε από το multi και τις χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα δοχείο για μπαχαρικά. Αυτό το αυτοσχέδιο DIY μπαχαρικό είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τη μαρινάδα σε κρεατικά, κοτόπουλα και ψαρικά. Τέλος, στη θέση του λεμονιού μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι ή ακόμα και grapefruit με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα επιλέξετε ποιο κρεμμύδι ταιριάζει με το φαγητό σας;

Ποιο superfood χαρίζει υγεία και ευεξία μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Ραδίκια γιαχνί με μπαχαρικά και σουσάμια

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις πατάτες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon