Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φλεγμονή φαγητό: Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Φλεγμονή φαγητό: Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Φλεγμονή φαγητό: Το άγχος σε συνδυασμό με τη μικρή ή καθόλου δραστηριότητα και την κακή διατροφή μπορούν να κάνουν το κίνδυνο για χρόνια φλεγμονή μεγαλύτερο. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.


Όσο καλή μπορεί να είναι μια φλεγμονή μπορεί να είναι και άλλο τόσο και κακή. Από τη μία, βοηθά το σώμα μας να αμυνθεί από μολύνσεις και τραυματισμούς.  Από την άλλη όμως, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Το άγχος σε συνδυασμό με τη μικρή ή καθόλου δραστηριότητα και την κακή διατροφή μπορούν να κάνουν το κίνδυνο για χρόνια φλεγμονή μεγαλύτερο. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Τροφές που βοηθούν απέναντι στις φλεγμονές

  •  Μούρα: Τα μούρα είναι μικρά φρούτα που είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες. Μερικά από αυτά είναι οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα μαύρα μούρα. Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες.  Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθένεια.
  • Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αν και όλα τα είδη ψαριών περιέχουν μερικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα παρακάτω λιπαρά ψάρια είναι από τις καλύτερες πηγές. Φάτε λοιπόν, σολομό, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπριά και γαύρους καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και νεφρική νόσο. Το σώμα σας μεταβολίζει αυτά τα λιπαρά οξέα σε ενώσεις που ονομάζονται ρεσολβίνες, οι οποίες έχουν την αντιφλεγμονώδη προστασία.
  • Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Είναι ένα σταυρανθές λαχανικό, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών σταυρανθών λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή μειώνοντας τα επίπεδα των κυτοκινών και του πυρηνικού παράγοντα κάπα Β, που είναι τα μόρια που δημιουργούν τη φλεγμονή στο σώμα σας.
  • Αβοκάντο: Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και τα καλά για την καρδιά, μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχουν επίσης καροτενοειδή και τοκοφερόλες, οι οποίες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, μία ένωση στο αβοκάντο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα νεοσχηματιζόμενα κύτταρα του δέρματος. Σε μια μελέτη που περιελάμβανε 51 ενήλικες με υπερβολικό βάρος, αυτοί που έτρωγαν αβοκάντο για 12 εβδομάδες είχαν μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.

Δοκιμάστε λοιπόν να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα και είναι σίγουρο ότι θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την σωστή διατροφή. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας στην υπηρεσία της αυτοφροντίδας σας

Τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με την κατάλληλη αυτοφροντίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon