Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φλεγμονές Διατροφή: Η ενισχυμένη δράση ορισμένων τροφών όταν συνδυάζονται

Φλεγμονές Διατροφή: Η ενισχυμένη δράση ορισμένων τροφών όταν συνδυάζονται

Τα πρώτα δύο υλικά μας χαρίζουν κακοσμία του στόματος, αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελούν ιδανική προσθήκη σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά από σιτάρι: Μαζί, μπορούν να τριπλασιάσουν την απορρόφηση ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων (αθηροσκλήρωση, καρκδίνο, νευροεκφυλιστικές νόσοι και αυτοάνοσα) κατά 66%.



Φλεγμονές Διατροφή: Τα καταφέρνουμε πάντα καλύτερα με ένα χέρι βοηθείας και η τροφή μπορεί να γίνει σύμμαχός μας. Όταν συνδυάζουμε συγκεκριμένες τροφές, τα θρεπτικά τους στοιχεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παράγουν αντιφλεγμονώδη οφέλη που ξεπερνούν αυτά που θα λαμβάναμε αν τα καταναλώναμε ξεχωριστά. Ποιοι είναι οι καλύτεροι διατροφικοί συνδυασμοί. Οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών που προλαμβάνουν την ανάπτυξη φλεγμονών:


Φυλλώδη λαχανικά και ελαιόλαδο

Ποιος είπε ότι τα λιπαρά είναι εχθροί μας; Οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός λαχανικών και μιας πηγής υγιεινών λιπαρών ενισχύει την απορρόφηση αντιοξειδωτικών, όπως της λουτεΐνης και της βήτα-καροτίνης. Η λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε στα φυλλώδη λαχανικά, είναι γνωστό ότι μειώνει τις φλεγμονές στα μάτια, γι’ αυτό και βοηθά στην πρόληψη κατά νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η βήτα-καροτίνη, ένα άλλο αντιοξειδωτικό, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει γενικά τις φλεγμονές σε μεγαλύτερους ενήλικες. Γι’ αυτό ρίξτε λίγο παρθένο ελαιόλαδο στην επόμενη σαλάτα σας.

Σπανάκι και βατόμουρα

Αυτός ο συνδυασμός είναι φυσικά καλύτερος σε ένα smoothie• ιδανικά καταναλώστε το πριν και μετά την άσκηση. Σε μια έρευνα, αθλητές που κατανάλωναν βατόμουρα κάθε μέρα για 6 εβδομάδες μείωσαν τη φλεγμονή που αναπτύσσεται μετά την άσκηση, ενώ σε μια άλλη μελέτη αποδείχτηκε ότι το σπανάκι μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και τη ροή οξυγόνου κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το νιτρικό άλας που περιέχεται στο σπανάκι βοηθά τους μυς να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ τα βατόμουρα βοηθούν στη μείωση του πόνου μετά την άσκηση.

Αν είστε γυναίκα σε προεμμηνόπαυση, βρίσκεστε σε κίνδυνο να εμφανίσετε έλλειψη σιδήρου και αναιμία (δηλαδή να έχετε λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης σιδήρου). Αυτή η αντίδραση είναι αποτέλεσμα φλεγμονώδους απόκρισης. Γι’ αυτό, χρειάζεται να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με εσπεριδοειδή που έχουν υψηλά ποσοστά καροτενοειδών και ασκορβικού οξέος, όπως το λεμόνι, καθώς με αυτό τον τρόπο διευκολύνετε την απορρόφηση του σιδήρου.

Γλυκοπατάτες και πιπέρι καγιέν

Πασπαλίζοντας πορτοκαλί τροφές όπως οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα με πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι, ενισχύετε την απορρόφηση της βιταμίνης Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ακμή, αλλά και στην βρογχοπνευμονική δυσπλασία. Άλλωστε, είναι ένας νόστιμος συνδυασμός.

Σταφύλια και σμέουρα

Και τα δύο είναι φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η επιστήμη έχει αποδείξει ότι όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά, τόσο το καλύτερο. Τα σμέουρα περιέχουν ελλαγικό οξύ, που είναι γνωστό ότι ενισχύει την επίδραση της κουερσετίνης, που βρίσκουμε στα σταφύλια. Όταν συνδυάζονται, είναι αντιφλεγμονώδεις μηχανές. Επίσης, φαίνεται ερευνητικά ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και καρκίνου του πνεύμονα.

Αμύγδαλα και κεφίρ

Προσθέστε μερικά κομμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ κεφίρ για ένα υγιές έντερο. Όπως το γιαούρτι, αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν παρέχει τόνους ευεργετικών βακτηρίων και προβιοτικών στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Για να αυξήσουμε αυτά τα καλά βακτήρια, συνδυάστε το κεφίρ με αμύγδαλα.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν στη φλούδα τους δρουν ως προβιοτικό, θρέφοντας αυτά που βρίσκουμε στο κεφίρ. Τα καλά βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις χρόνιες εντερικές φλεγμονές (όπως τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα).

Σκόρδο, κρεμμύδι και καστανό ρύζι

Τα πρώτα δύο υλικά μας χαρίζουν κακοσμία του στόματος, αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελούν ιδανική προσθήκη σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά από σιτάρι: Μαζί, μπορούν να τριπλασιάσουν την απορρόφηση ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων (αθηροσκλήρωση, καρκδίνο, νευροεκφυλιστικές νόσοι και αυτοάνοσα) κατά 66%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι συνδυασμοί τροφών που θα σας συναρπάσουν

Συνδυασμοί τροφών για αύξηση της πρόσληψης σιδήρου

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα με απλούς συνδυασμούς τροφών

Πέντε συνδυασμοί τροφών για ευκολότερο αδυνάτισμα

Ποιοί συνδυασμοί τροφών μας βλάπτουν

Συνδυασμοί τροφών ενάντια στις χρόνιες φλεγμονές

Ευεργετικοί και βλαβεροί συνδυασμοί τροφίμων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon