Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φλαούνες: Παραδοσιακό κυπριακό γλυκό του 19ου αιώνα

Φλαούνες: Παραδοσιακό κυπριακό γλυκό του 19ου αιώνα

Φλαούνες: Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό Κυπριακό έδεσμα φτιαγμένο από φύλλο με γέμιση από ειδικό τυρί, σταφίδες και δυόσμο, που αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα.

Οι φλαούνες παρασκευάζονται στην Κύπρο τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα. Επίσης προσφέρονταν σε ξένους επισκέπτες αλλά και σε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα παρασκευάσουν οι ίδιοι. Οι φλαούνες είναι τρόφιμο που στις παλιότερες εποχές χρησιμοποιούταν για τη μετάβαση των πιστών από τη νηστεία στην κατανάλωση μη νηστίσιμων τροφών χωρίς να δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές. Απολαύστε αυτές τις φλαούνες, γλυκά με τυρί, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι.


Παραδοσιακό γλυκό Κύπρου

Συστατικά συνταγής:

  • 2 αυγα
  • 250 γραμμάρια τριμμένο τυρί (ένα μείγμα από χαλούμι και τσένταρ λειτουργεί καλά, δείτε την παρακάτω συμβουλή)
  • 35 γρ σιμιγδάλι
  • 12 g φρέσκια μαγιά ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • μικρή χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένη ή ½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
  • 35 γραμμάρια σουλτανίνα ή σταφίδες

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • πρέζα αλεσμένη μαστίχα (προαιρετικά, βλέπε άκρη)
  • πρέζα αλεσμένο μαχλέπι (προαιρετικό, βλέπε άκρη)
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 60 ml ηλιέλαιο
  • 160 ml γάλα χλιαρό

Για την επικάλυψη:

  • 50 γρ σουσάμι 1 αυγό, χτυπημένο

Μέθοδος Παρασκευής:

ΒΗΜΑ 1: Αν έχετε χρόνο, φτιάχνουμε τη γέμιση 2-3 ώρες νωρίτερα για να αποκτήσει περισσότερη γεύση. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί με το σιμιγδάλι, στη συνέχεια κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας από το χτυπημένο αυγό. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αυγό, το μείγμα θα είναι αρκετά σφιχτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μέντα και τη σουλτανίνα ή τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα φρούτα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να χρειαστεί.

ΒΗΜΑ 2: Για τη ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το μαχλέπι (αν χρησιμοποιήσουμε) και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το λάδι και τρίψτε το στο μείγμα του αλευριού χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων σας και στη συνέχεια ανακατεύουμε σταδιακά το γάλα (μπορεί να μην το χρειαστείτε όλο) μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

ΒΗΜΑ 3: Για την επικάλυψη, ρίχνουμε το σουσάμι σε μια λεπτή σήτα, ξεπλένουμε με κρύο νερό, στραγγίζετε και απλώνετε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσει ελαφρώς. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180C βεντιλατέρ/γκάζι 6 και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε έξι κομμάτια, περίπου 80 γρ. Απλώστε το καθένα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε δίσκο 16 εκ., πάχους περίπου ¼ εκ. Στρώνουμε κάθε δίσκο πάνω στο σουσάμι (μόνο στη μία πλευρά) ώστε να κολλήσουν.

ΒΗΜΑ 4: Χωρίζουμε τη γέμιση στα έξι και πλάθουμε μπαλάκια (περίπου 65 γρ. το καθένα). Τοποθετούμε μια μπάλα γέμιση στη μέση κάθε δίσκου ζύμης στην απλή πλευρά του. Ανασηκώνουμε την αριστερή και τη δεξιά άκρη της ζύμης πάνω από τη γέμιση, ώστε να την επικαλύπτει ελαφρώς στις άκρες, αφήνοντας τη μέση ακάλυπτη. Επαναλαμβάνουμε με το πάνω και το κάτω άκρο.

ΒΗΜΑ 5: Αλείφουμε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 C/160 C ανεμιστήρα/γκάζι 4 και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει στη μέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν από την ηλικία των 9 ετών

Πέτρα στα νεφρά: Η διατροφή που προλαμβάνει την υποτροπή

Περισσότερα στοιχεία για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο

Τα Tweets δείχνουν τους Αμερικανούς να τρώνε πιο υγιεινά στην πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά: Η φυσική λύση για υγιές σώμα και μυαλό

Λαχανικά: Τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, καθώς παρέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία του οργανισμού.

Καφές: Αυτό είναι το πιο υγιεινό είδος καφέ

Καφές: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, και η κατανάλωσή του συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι καφέ που διαφέρουν ως προς τη θρεπτική τους αξία

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Close Icon