Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φλαούνες: Παραδοσιακό κυπριακό γλυκό του 19ου αιώνα

Φλαούνες: Παραδοσιακό κυπριακό γλυκό του 19ου αιώνα

Φλαούνες: Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό Κυπριακό έδεσμα φτιαγμένο από φύλλο με γέμιση από ειδικό τυρί, σταφίδες και δυόσμο, που αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα.


Οι φλαούνες παρασκευάζονται στην Κύπρο τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα. Επίσης προσφέρονταν σε ξένους επισκέπτες αλλά και σε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα παρασκευάσουν οι ίδιοι. Οι φλαούνες είναι τρόφιμο που στις παλιότερες εποχές χρησιμοποιούταν για τη μετάβαση των πιστών από τη νηστεία στην κατανάλωση μη νηστίσιμων τροφών χωρίς να δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές. Απολαύστε αυτές τις φλαούνες, γλυκά με τυρί, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι.

Παραδοσιακό γλυκό Κύπρου

Συστατικά συνταγής:

  • 2 αυγα
  • 250 γραμμάρια τριμμένο τυρί (ένα μείγμα από χαλούμι και τσένταρ λειτουργεί καλά, δείτε την παρακάτω συμβουλή)
  • 35 γρ σιμιγδάλι
  • 12 g φρέσκια μαγιά ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • μικρή χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένη ή ½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
  • 35 γραμμάρια σουλτανίνα ή σταφίδες

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • πρέζα αλεσμένη μαστίχα (προαιρετικά, βλέπε άκρη)
  • πρέζα αλεσμένο μαχλέπι (προαιρετικό, βλέπε άκρη)
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 60 ml ηλιέλαιο
  • 160 ml γάλα χλιαρό

Για την επικάλυψη:

  • 50 γρ σουσάμι 1 αυγό, χτυπημένο

Μέθοδος Παρασκευής:

ΒΗΜΑ 1: Αν έχετε χρόνο, φτιάχνουμε τη γέμιση 2-3 ώρες νωρίτερα για να αποκτήσει περισσότερη γεύση. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί με το σιμιγδάλι, στη συνέχεια κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας από το χτυπημένο αυγό. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αυγό, το μείγμα θα είναι αρκετά σφιχτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μέντα και τη σουλτανίνα ή τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα φρούτα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να χρειαστεί.

ΒΗΜΑ 2: Για τη ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το μαχλέπι (αν χρησιμοποιήσουμε) και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το λάδι και τρίψτε το στο μείγμα του αλευριού χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων σας και στη συνέχεια ανακατεύουμε σταδιακά το γάλα (μπορεί να μην το χρειαστείτε όλο) μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

ΒΗΜΑ 3: Για την επικάλυψη, ρίχνουμε το σουσάμι σε μια λεπτή σήτα, ξεπλένουμε με κρύο νερό, στραγγίζετε και απλώνετε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσει ελαφρώς. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180C βεντιλατέρ/γκάζι 6 και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε έξι κομμάτια, περίπου 80 γρ. Απλώστε το καθένα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε δίσκο 16 εκ., πάχους περίπου ¼ εκ. Στρώνουμε κάθε δίσκο πάνω στο σουσάμι (μόνο στη μία πλευρά) ώστε να κολλήσουν.

ΒΗΜΑ 4: Χωρίζουμε τη γέμιση στα έξι και πλάθουμε μπαλάκια (περίπου 65 γρ. το καθένα). Τοποθετούμε μια μπάλα γέμιση στη μέση κάθε δίσκου ζύμης στην απλή πλευρά του. Ανασηκώνουμε την αριστερή και τη δεξιά άκρη της ζύμης πάνω από τη γέμιση, ώστε να την επικαλύπτει ελαφρώς στις άκρες, αφήνοντας τη μέση ακάλυπτη. Επαναλαμβάνουμε με το πάνω και το κάτω άκρο.

ΒΗΜΑ 5: Αλείφουμε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 C/160 C ανεμιστήρα/γκάζι 4 και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει στη μέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν από την ηλικία των 9 ετών

Πέτρα στα νεφρά: Η διατροφή που προλαμβάνει την υποτροπή

Περισσότερα στοιχεία για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο

Τα Tweets δείχνουν τους Αμερικανούς να τρώνε πιο υγιεινά στην πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon