Για να φτιάξετε αυτό το πιάτο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:
- 4 φιλέτα ψαριού (όπως τιλάπια ή μπακαλιάρος)
- 1 φλιτζάνι ρύζι Arborio
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτί ντομάτες σε κύβους
- 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Για να ξεκινήσετε, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400 βαθμούς Φαρενάιτ. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε για περίπου 12-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να ξεφλουδίσει εύκολα με ένα πιρούνι.
Όσο ψήνεται το ψάρι, ετοιμάζουμε το ριζότο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένο σε κύβους και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το ρύζι Arborio και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί το ρύζι.
Ρίχνουμε το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέστε τις ντομάτες σε κύβους και μια κουτάλα ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Συνεχίστε να ανακατεύετε και προσθέτετε περισσότερο ζωμό όσο χρειάζεται, αφήνοντας το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά πριν προσθέσετε κι άλλο. Μόλις ψηθεί και γίνει κρεμώδες το ρύζι, ρίξτε μέσα την τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπιπερώστε για γεύση. Εάν το ριζότο είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζωμό ή νερό για να το αραιώσετε.
Για να σερβίρετε, ρίχνετε με κουτάλι το ριζότο ντομάτας σε πιάτα και από πάνω ένα ψημένο φιλέτο ψαριού. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και πασπαλίζουμε επιπλέον τυρί παρμεζάνα, αν θέλουμε. Απολαύστε το λαχταριστό φιλέτο ψαριού στο φούρνο με ριζότο ντομάτας!