Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φέτα: Προσθέστε την φέτα στην καθημερινή σας διατροφή

Φέτα: Προσθέστε την φέτα στην καθημερινή σας διατροφή

Φέτα: Το τυρί φέτα σας παρέχει μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο και πρωτεΐνη.


Το τυρί φέτα είναι ένα μαλακό, λευκού χρώματος τυρί που συνήθως παρασκευάζεται από το γάλα αιγοπροβάτων. Ένα από τα παλαιότερα τυριά στον κόσμο, είναι γνωστό για πλούσιο άρωμα και ελαφρώς ξινή γεύση. Ενώ το τυρί φέτα σας παρέχει μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο και πρωτεΐνη, περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες νατρίου και κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, η φέτα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από πολλά άλλα τυριά και θεωρείται μια λογική επιλογή για κατανάλωση με μέτρο. Επειδή δεν παρασκευάζεται παραδοσιακά από αγελαδινό γάλα, αλλά με γάλα από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι επίσης πιο εύκολο στην πέψη. Το τυρί φέτα περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες Β, οι οποίες υποστηρίζουν ένα υγιές νευρικό σύστημα, υγιές δέρμα και παραγωγή ενέργειας.

Πιθανά οφέλη για την υγεία του τυριού φέτα

Το τυρί φέτα είναι μια καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στο τυρί φέτα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνεται με μέτρο, η φέτα έχει τα ακόλουθα πιθανά οφέλη για την υγεία:

  • Υγεία των οστών. Η φέτα περιέχει περισσότερο ασβέστιο από πολλά άλλα τυριά. Το ασβέστιο σας βοηθά να διατηρήσετε υγιή δόντια και οστά. Το τυρί φέτα έχει επίσης υψηλά επίπεδα φωσφόρου. Η κατανάλωση αυτών των φωσφόρου και ασβεστίου μαζί έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Διαχείριση βάρους. Η φέτα περιέχει ένα λιπαρό οξύ γνωστό ως συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους. Αυτές οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σύστασης του σώματός σας μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν είναι συνεπείς και απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το CLA μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό του σακχάρου και στα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Υγεία του εντέρου. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το τυρί φέτα περιέχουν προβιοτικά. Αυτά τα στελέχη καλών βακτηρίων προάγουν ένα υγιές έντερο και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές μελετούν εάν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν με συμπτώματα διάρροιας και δυσκοιλιότητας που σχετίζονται τόσο με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
  • Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη και το ασβέστιο (και τα δύο είναι άφθονα στη φέτα) μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και βοηθώντας στη διαχείριση των υπαρχουσών παθήσεων που σχετίζονται με το σάκχαρο του αίματος.

Πιθανοί κίνδυνοι από το τυρί φέτα

Το τυρί φέτα είναι μια πηγή χαμηλών θερμίδων πολλών βιταμινών και μετάλλων, αλλά έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Περιέχει επίσης κορεσμένα λίπη, τα οποία θα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από το 10 τοις εκατό του ημερήσιου αριθμού θερμίδων σας. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα πριν συμπεριλάβετε το τυρί φέτα στη διατροφή σας:

  • Πίεση αίματος. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με χρόνια προβλήματα όπως η νεφρική νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.
  • Λειτουργία νεφρού. Αν και το τυρί φέτα περιέχει υγιεινές ποσότητες ασβεστίου, ο φώσφορος στη φέτα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά σε άτομα με νεφρική νόσο.

  • Ανησυχίες εγκυμοσύνης. Τα μαλακά, μη παστεριωμένα τυριά όπως η φέτα μπορεί να περιέχουν Listeria monocytogenes, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα γρίπης σε ενήλικες. Το βακτήριο μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβές για τα αγέννητα μωρά, ωστόσο, και οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να μην καταναλώνουν μη παστεριωμένα τυριά.
  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις. Η φέτα περιέχει επίσης τυραμίνη, μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε παλαιωμένα και ζυμωμένα τρόφιμα. Η τυραμίνη έχει συσχετιστεί με αιχμές της αρτηριακής πίεσης, αίσθημα παλμών και σοβαρούς πονοκεφάλους σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα αναστολέα μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ). Για παράδειγμα, αυτά που συνταγογραφούνται για την κατάθλιψη ή τη νόσο του Πάρκινσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές μακιγιάζ για κοπέλες με ξανθά μαλλιά

Γιατί ο τραχανάς είναι η καλύτερη επιλογή για ένα χορταστικό γεύμα;

5 Λόγοι που πρέπει να προσθέσετε την ομελέτα στα βασικά σας γεύματα

Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί για εσάς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon