Feng Shui: Γνωρίζοντας πώς να εφαρμόζετε τα βασικά 5 στοιχεία και τα χρώματα του φενγκ σούι στα τρόφιμα σημαίνει ότι μπορείτε να κατευθύνετε τις θεραπευτικές ενέργειες και τα θρεπτικά συστατικά σε συγκεκριμένα όργανα του σώματός σας.
Γνωρίζοντας πώς να εφαρμόζετε τα βασικά πέντε στοιχεία και τα χρώματα του φενγκ σούι στα τρόφιμα σημαίνει ότι μπορείτε να κατευθύνετε τις θεραπευτικές ενέργειες και τα θρεπτικά συστατικά σε συγκεκριμένα όργανα του σώματός σας. Αυτή η εφαρμογή των αρχών του φενγκ σούι στη διατροφή σας ακολουθεί τις εποχικές διατροφικές επιλογές.
Τα στοιχεία του Φενγκ Σούι και τα όργανά σας
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θεωρία του φενγκ σούι των πέντε στοιχείων για να καθορίσετε ποιες τροφές χρειάζεται το σώμα σας. Κάθε στοιχείο συσχετίζεται με ένα συγκεκριμένο όργανο στο σώμα σας. Αυτά είναι:
- Φωτιά: Καρδιά και λεπτό έντερο
- Νερό: Νεφρά, ουροδόχος κύστη, επινεφρίδια και γεννητικά όργανα
- Ξύλο: Συκώτι και χοληδόχος κύστη
- Γη: Σπλήνας, πάγκρεας και στομάχι
- Μέταλλο: Πνεύμονες, κόλον και παχύ έντερο
Εποχές και Στοιχεία Φενγκ Σούι
Οι εποχές είναι επίσης δεμένες με τα στοιχεία. Εκτός από κάθε έγχρωμη ομάδα τροφίμων που σχετίζεται με το στοιχείο, τα τρόφιμα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια κάθε εποχής θεωρούνται εξαιρετικές επιλογές και για το σχετικό όργανο. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Καλοκαίρι: Φωτιά
- Χειμώνας: Νερό
- Άνοιξη: Ξύλο
- Τέλη καλοκαιριού: Γη
- Καλοκαίρι: Μέταλο
Στοιχεία Φενγκ Σούι και Χρώματα Τροφίμων
Ορισμένες τροφές είναι ευεργετικές για συγκεκριμένα όργανα. Ένας απλός οδηγός των χρωμάτων που σχετίζονται με κάθε στοιχείο μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα καλύτερα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν:
Τρόφιμα με στοιχεία της φωτιάς
Εκείνοι που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα συχνά διαπιστώνεται ότι έχουν έλλειψη ενέργειας τσι της φωτιάς. Η ενέργεια της φωτιάς σας μπορεί να ενισχυθεί με την κατανάλωση κόκκινων τροφών που είναι γνωστές στο φενγκ σούι ως τροφές με στοιχεία φωτιάς. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Μοσχαρίσιες καρδιές και όλα τα κομμάτια βοδινού
- Γαρίδες, καβούρι, αστακός και σολομός
- Κόκκινες πιπεριές, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες, φασόλια, παντζάρια, και κόκκινο λάχανο
- Φράουλες, κόκκινα κεράσια, κράνμπερι και κόκκινα μήλα
- Ζεστό τσάι ρυζιού, τσάι από κόκκους και χυμός ντομάτας
Τροφές με στοιχεία νερού
Τα προβλήματα και οι παθήσεις των νεφρών πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα έλλειψης νερού chi. Στο φενγκ σούι, συνιστάται να καταναλώνετε μια δίαιτα με σκούρα ή μαύρα τρόφιμα. Πιστεύεται ότι η ενέργεια τσι σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να θεραπεύσει την έλλειψη ενέργειας τσι του νερού. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
- Βατόμουρα
- Miso σούπα, φύκια και σάλτσα σόγιας
- Σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, σκούρα πράσινα, μελιτζάνες και διάφορα λάχανα
- Φασόλια λευκά, κόκκινα και μαύρα φασόλια
- Αρνί, χοιρινό και μπέικον
- Στρείδια και μύδια
Τρόφιμα με στοιχεία ξύλου
Στο φενγκ σούι, πιστεύεται ότι όποιος πάσχει από ηπατικές παθήσεις μπορεί να ωφεληθεί καταναλώνοντας τροφές με στοιχεία ξύλου. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα έχουν συχνά ξινή γεύση, όπως τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι τροφές φενγκ σούι που μπορούν να αυξήσουν το τσι του ήπατος περιλαμβάνουν:
- Πράσινο τσάι, λεμόνια, λάιμ και ξινά πράσινα μήλα
- Τουρσιά, ξύδι και πράσα
- Συκώτι κοτόπουλου και βοείου κρέατος
- Ιππόγλωσσα και μπακαλιάρος
- Βρώμη και δημητριακά (κριθάρι και σίκαλη)
Τροφές με γήινα στοιχεία
Οι επαγγελματίες του φενγκ σούι συχνά συμβουλεύουν τους πελάτες που επιθυμούν τρόπους για να ενισχύσουν τη σπλήνα, το στομάχι και το πάγκρεας τους να τρώνε κίτρινες τροφές. Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:
- Κίτρινες κολοκύθες, κίτρινες πατάτες, γλυκοπατάτες, κίτρινες πιπεριές μπανάνας, κίτρινες πιπεριές και ντομάτες
- Πέστροφα και άλλα ψάρια του γλυκού νερού, όπως λαβράκι και πέρκα
- Αυγά
- Ζεστός μηλίτης, χυμός μήλου και αφεψήματα από βότανα
Μεταλλικά Στοιχεία & Τροφές
Μια πνευμονική πάθηση μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση τροφών ειδικών στη θεωρία του φενγκ σούι για να αυξηθεί το μεταλλικό στοιχείο μέσα στο σώμα σας. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα έχουν λευκό χρώμα. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Κρεμμύδια και πράσα
- Πατάτες και λευκό ρύζι
- Σκόρδο
- Γάλα & γαλακτοκομικά, ασπράδια αυγών και γάλα σόγιας
- Λαχανικά που περιλαμβάνουν γογγύλια, ωμές μπανάνες, daikon (λευκό χειμωνιάτικο ραπανάκι) και λευκά σπαράγγια
- Σαρδέλες, λευκά ψάρια, κρέας, λευκά κρέατα γαλοπούλας και κοτόπουλου
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube