Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

FDA: Το σουσάμι εντάσσεται στη λίστα των τροφικών αλλεργιογόνων

FDA: Το σουσάμι εντάσσεται στη λίστα των τροφικών αλλεργιογόνων

FDA: Οι αλλεργίες στο σουσάμι επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστούν ως βήχας, φαγούρα στο λαιμό, έμετος, διάρροια, στοματικό εξάνθημα, δύσπνοια, συριγμός και πτώση της αρτηριακής πίεσης.



Το σουσάμι έχει ενταχθεί στη λίστα με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα που ορίζει ο νόμος, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η αλλαγή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, έρχεται ως αποτέλεσμα του νόμου για την ασφάλεια, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την έρευνα για τις τροφικές αλλεργίες ή τον νόμο FASTER, ο οποίος υπεγράφη σε νόμο τον Απρίλιο του 2021.

Ο FDA επανεξετάζει εάν πρέπει να βάλει τους σπόρους σουσαμιού στη λίστα με τα κύρια αλλεργιογόνα τροφίμων – που περιλαμβάνει επίσης γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σιτάρι και σόγια – εδώ και αρκετά χρόνια. Η προσθήκη σουσαμιού στη λίστα με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα σημαίνει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες κανονιστικές απαιτήσεις για τα αλλεργιογόνα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την επισήμανση και την παρασκευή.

Οι αλλεργίες στο σουσάμι επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστούν ως βήχας, φαγούρα στο λαιμό, έμετος, διάρροια, στοματικό εξάνθημα, δύσπνοια, συριγμός και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ο FDA διενεργεί επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες τροφίμων για να ελέγξει ότι τα κύρια αλλεργιογόνα τροφίμων φέρουν σωστή επισήμανση στα προϊόντα και να καθορίσει εάν οι εγκαταστάσεις τροφίμων αποτρέπουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού.

«Αυτό σημαίνει, για τα 1,6 εκατομμύρια Αμερικανούς με απειλητική για τη ζωή αλλεργία στο σουσάμι, ότι η ζωή γίνεται καλύτερη από την 1η Ιανουαρίου 2023», δήλωσε ο Jason Linde, ανώτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και των κοινοτικών υποθέσεων στο Food Allergy Research & Education, μια μεγάλη εταιρεία. Το σουσάμι είναι σε δεκάδες και δεκάδες συστατικά, αλλά δεν αναγραφόταν πάντα με το όνομά του. «Για χρόνια, (άτομα) με μια απειλητική για τη ζωή αλλεργία στο σουσάμι θα έπρεπε να κοιτάζουν στο πίσω μέρος της ετικέτας, να καλούν τον κατασκευαστή και να προσπαθούν να το καταλάβουν», είπε.

Ο δρόμος προς την ένταξη

Πριν από τον νόμο FASTER, ο FDA συνέστησε στους κατασκευαστές τροφίμων να αναφέρουν οικειοθελώς το σουσάμι ως συστατικό στις ετικέτες των τροφίμων τον Νοέμβριο του 2020. Η καθοδήγηση δεν ήταν απαίτηση και είχε σκοπό να βοηθήσει τα άτομα με αλλεργίες στο σουσάμι να εντοπίσουν τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν τον σπόρο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς πριν από τη σύσταση του 2020, το σουσάμι έπρεπε να δηλώνεται σε ετικέτα εάν χρησιμοποιήθηκαν ολόκληροι σπόροι ως συστατικό.

Αλλά η επισήμανση δεν ήταν απαραίτητη όταν το σουσάμι χρησιμοποιήθηκε ως άρωμα ή σε μείγμα μπαχαρικών. Επίσης, δεν ήταν απαραίτητο για ένα προϊόν όπως το ταχίνι, το οποίο είναι φτιαγμένο από αλεσμένο σουσάμι. Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το ταχίνι παρασκευάζεται από σουσάμι. Αν και αυτή η καθοδήγηση εκτιμήθηκε, “η εθελοντική καθοδήγηση είναι ακριβώς αυτό – είναι εθελοντική”, είπε η Linde. «Οι εταιρείες δεν χρειάζεται να το ακολουθήσουν, και πολλές δεν το έκαναν».

«Ο τρόπος με τον οποίο η FDA αναγνωρίζει ένα αλλεργιογόνο ως ένα αλλεργιογόνο που πρέπει να επισημανθεί οφείλεται στην ποσότητα των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί», δήλωσε η Lisa Gable, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της FARE. «Πάρτε το σουσάμι, για παράδειγμα: Αυτό που συνέβη είναι ότι είχατε αύξηση στον αριθμό των ατόμων που έχουν αναφυλαξία λόγω του σουσαμιού. Υπάρχουν διάφορες απόψεις ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ένας λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι είναι πλέον περισσότερο ένα υποκείμενο συστατικό σε πολλές διατροφικές τάσεις».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 Λόγοι που χρειάζεται να προσθέσετε τα λαχανικά στη διατροφή σας

Veganuary: Μετάβαση σε φυτική διατροφή για το νέο έτος

Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

6 Tips για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες μετά τις διακοπές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Αυτά τα λαχανικά θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ορισμένα λαχανικά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες.

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

Winter spice Γκρανόλα: Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ,

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Λωτοί: Το μυστικό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά των ονείρων σας

Λωτοί: Ο καρπός λωτού είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Σκανδιναβική διατροφή: Πόσο υγιεινό είναι αυτό το διατροφικό πλάνο;

Σκανδιναβική διατροφή: Παρέχει ισορροπία, ευεξία και μια πιο συνειδητή προσέγγιση στη διατροφή και είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή, φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.

Αχλάδια: 5 οφέλη που θα σας εκπλήξουν

Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι ένα φρούτο που πολλές φορές παραμελείται, αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από τη γλυκιά και δροσερή γεύση τους, τα αχλάδια προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία μας.

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την άφιξη του ψυχρού καιρού, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, και τα καρύδια είναι ιδανικά

Κανέλα: Το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό;

Κανέλα: Η κανέλα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Close Icon