Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φάβα συνταγή: Πώς να φτιάξετε το πολύ δημοφιλές πιάτο της χώρας μας την φάβα;

Φάβα συνταγή: Πώς να φτιάξετε το πολύ δημοφιλές πιάτο της χώρας μας την φάβα;

Φάβα συνταγή:


Η φάβα, ένα αγαπημένο ελληνικό πιάτο, είναι ένας απολαυστικός πουρές φτιαγμένος από κίτρινο αρακά. Ενώ υπάρχουν παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα παρακάτω παρέχουν μια βασική συνταγή για την παρασκευή της φάβας, βασικής ουσίας στην ελληνική κουζίνα.

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι κίτρινα μπιζέλια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Φρέσκος χυμός λεμονιού (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
  • Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Ξεπλύνετε και μουλιάστε τα μπιζέλια. Ξεκινήστε ξεπλένοντας καλά τα κίτρινα μπιζέλια κάτω από κρύο νερό. Προαιρετικά μπορείτε να μουλιάσετε τον αρακά σε νερό για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα για να επιταχύνετε τη διαδικασία μαγειρέματος. έπειτα σοτάρουμε κρεμμύδια και σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένο σκόρδο, σοτάροντας μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
Μετά προσθέστε τα κίτρινα μπιζέλια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε να καλυφθούν με το μείγμα κρεμμυδιού και σκόρδου. Ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και προσθέτουμε τη δάφνη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μπιζέλια και να πολτοποιηθούν εύκολα. Ανακατέψτε φτιάχνοντας έναν απαλό πουρέ. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός ή ένα μπλέντερ πάγκου, πολτοποιήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Εάν η σύσταση είναι πολύ πηχτή, προσθέστε περισσότερο ζωμό ή ζεστό νερό μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος. Αλατοπιπερώνουμε τη φάβα κατά βούληση. Προαιρετικά μπορείτε να στύψτε φρέσκο χυμό λεμονιού στον πουρέ για μια λαμπερή και εσπεριδοειδή γεύση. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.


Η φάβα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή παγωμένη, καθιστώντας την ευέλικτη για διαφορετικές περιστάσεις. Περιχύστε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πριν το σερβίρετε για μια επιπλέον στρώση πλούτου. Η φάβα απολαμβάνεται συχνά ως συνοδευτικό ή ορεκτικό στην ελληνική κουζίνα, συνοδευόμενη από ψωμί κρούστας ή σερβιρισμένη μαζί με άλλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Η κρεμώδης υφή και η αλμυρή του γεύση το καθιστούν μια απολαυστική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι προτιμότερο να επιλέξεις πρωτεΐνη από φάβα και όχι από σόγια σε μια vegan δίαιτα

Συνταγή για υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με 3 υλικά και πλούσιο άρωμα

Μια υπέροχη συνταγή για μπιφτέκι ψαριού

Οι πιο νόστιμες συνταγές της Ιρλανδίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon