Φάβα συνταγή:
Η φάβα, ένα αγαπημένο ελληνικό πιάτο, είναι ένας απολαυστικός πουρές φτιαγμένος από κίτρινο αρακά. Ενώ υπάρχουν παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα παρακάτω παρέχουν μια βασική συνταγή για την παρασκευή της φάβας, βασικής ουσίας στην ελληνική κουζίνα.
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι κίτρινα μπιζέλια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Φρέσκος χυμός λεμονιού (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
- Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Οδηγίες
Ξεπλύνετε και μουλιάστε τα μπιζέλια. Ξεκινήστε ξεπλένοντας καλά τα κίτρινα μπιζέλια κάτω από κρύο νερό. Προαιρετικά μπορείτε να μουλιάσετε τον αρακά σε νερό για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα για να επιταχύνετε τη διαδικασία μαγειρέματος. έπειτα σοτάρουμε κρεμμύδια και σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένο σκόρδο, σοτάροντας μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
Μετά προσθέστε τα κίτρινα μπιζέλια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε να καλυφθούν με το μείγμα κρεμμυδιού και σκόρδου. Ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και προσθέτουμε τη δάφνη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μπιζέλια και να πολτοποιηθούν εύκολα. Ανακατέψτε φτιάχνοντας έναν απαλό πουρέ. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός ή ένα μπλέντερ πάγκου, πολτοποιήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Εάν η σύσταση είναι πολύ πηχτή, προσθέστε περισσότερο ζωμό ή ζεστό νερό μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος. Αλατοπιπερώνουμε τη φάβα κατά βούληση. Προαιρετικά μπορείτε να στύψτε φρέσκο χυμό λεμονιού στον πουρέ για μια λαμπερή και εσπεριδοειδή γεύση. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Η φάβα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή παγωμένη, καθιστώντας την ευέλικτη για διαφορετικές περιστάσεις. Περιχύστε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πριν το σερβίρετε για μια επιπλέον στρώση πλούτου. Η φάβα απολαμβάνεται συχνά ως συνοδευτικό ή ορεκτικό στην ελληνική κουζίνα, συνοδευόμενη από ψωμί κρούστας ή σερβιρισμένη μαζί με άλλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Η κρεμώδης υφή και η αλμυρή του γεύση το καθιστούν μια απολαυστική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube