Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φάβα συνταγή: Πώς να φτιάξετε το πολύ δημοφιλές πιάτο της χώρας μας την φάβα;

Φάβα συνταγή: Πώς να φτιάξετε το πολύ δημοφιλές πιάτο της χώρας μας την φάβα;

Φάβα συνταγή:


Η φάβα, ένα αγαπημένο ελληνικό πιάτο, είναι ένας απολαυστικός πουρές φτιαγμένος από κίτρινο αρακά. Ενώ υπάρχουν παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα παρακάτω παρέχουν μια βασική συνταγή για την παρασκευή της φάβας, βασικής ουσίας στην ελληνική κουζίνα.

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι κίτρινα μπιζέλια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Φρέσκος χυμός λεμονιού (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
  • Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Ξεπλύνετε και μουλιάστε τα μπιζέλια. Ξεκινήστε ξεπλένοντας καλά τα κίτρινα μπιζέλια κάτω από κρύο νερό. Προαιρετικά μπορείτε να μουλιάσετε τον αρακά σε νερό για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα για να επιταχύνετε τη διαδικασία μαγειρέματος. έπειτα σοτάρουμε κρεμμύδια και σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένο σκόρδο, σοτάροντας μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
Μετά προσθέστε τα κίτρινα μπιζέλια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε να καλυφθούν με το μείγμα κρεμμυδιού και σκόρδου. Ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και προσθέτουμε τη δάφνη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μπιζέλια και να πολτοποιηθούν εύκολα. Ανακατέψτε φτιάχνοντας έναν απαλό πουρέ. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός ή ένα μπλέντερ πάγκου, πολτοποιήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Εάν η σύσταση είναι πολύ πηχτή, προσθέστε περισσότερο ζωμό ή ζεστό νερό μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος. Αλατοπιπερώνουμε τη φάβα κατά βούληση. Προαιρετικά μπορείτε να στύψτε φρέσκο χυμό λεμονιού στον πουρέ για μια λαμπερή και εσπεριδοειδή γεύση. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.


Η φάβα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή παγωμένη, καθιστώντας την ευέλικτη για διαφορετικές περιστάσεις. Περιχύστε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πριν το σερβίρετε για μια επιπλέον στρώση πλούτου. Η φάβα απολαμβάνεται συχνά ως συνοδευτικό ή ορεκτικό στην ελληνική κουζίνα, συνοδευόμενη από ψωμί κρούστας ή σερβιρισμένη μαζί με άλλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Η κρεμώδης υφή και η αλμυρή του γεύση το καθιστούν μια απολαυστική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι προτιμότερο να επιλέξεις πρωτεΐνη από φάβα και όχι από σόγια σε μια vegan δίαιτα

Συνταγή για υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με 3 υλικά και πλούσιο άρωμα

Μια υπέροχη συνταγή για μπιφτέκι ψαριού

Οι πιο νόστιμες συνταγές της Ιρλανδίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon