Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φάβα συνταγή: Πώς να φτιάξετε το πολύ δημοφιλές πιάτο της χώρας μας την φάβα;

Φάβα συνταγή: Πώς να φτιάξετε το πολύ δημοφιλές πιάτο της χώρας μας την φάβα;

Φάβα συνταγή:


Η φάβα, ένα αγαπημένο ελληνικό πιάτο, είναι ένας απολαυστικός πουρές φτιαγμένος από κίτρινο αρακά. Ενώ υπάρχουν παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα παρακάτω παρέχουν μια βασική συνταγή για την παρασκευή της φάβας, βασικής ουσίας στην ελληνική κουζίνα.

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι κίτρινα μπιζέλια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Φρέσκος χυμός λεμονιού (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
  • Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Ξεπλύνετε και μουλιάστε τα μπιζέλια. Ξεκινήστε ξεπλένοντας καλά τα κίτρινα μπιζέλια κάτω από κρύο νερό. Προαιρετικά μπορείτε να μουλιάσετε τον αρακά σε νερό για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα για να επιταχύνετε τη διαδικασία μαγειρέματος. έπειτα σοτάρουμε κρεμμύδια και σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένο σκόρδο, σοτάροντας μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
Μετά προσθέστε τα κίτρινα μπιζέλια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε να καλυφθούν με το μείγμα κρεμμυδιού και σκόρδου. Ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και προσθέτουμε τη δάφνη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μπιζέλια και να πολτοποιηθούν εύκολα. Ανακατέψτε φτιάχνοντας έναν απαλό πουρέ. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός ή ένα μπλέντερ πάγκου, πολτοποιήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Εάν η σύσταση είναι πολύ πηχτή, προσθέστε περισσότερο ζωμό ή ζεστό νερό μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος. Αλατοπιπερώνουμε τη φάβα κατά βούληση. Προαιρετικά μπορείτε να στύψτε φρέσκο χυμό λεμονιού στον πουρέ για μια λαμπερή και εσπεριδοειδή γεύση. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.


Η φάβα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή παγωμένη, καθιστώντας την ευέλικτη για διαφορετικές περιστάσεις. Περιχύστε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πριν το σερβίρετε για μια επιπλέον στρώση πλούτου. Η φάβα απολαμβάνεται συχνά ως συνοδευτικό ή ορεκτικό στην ελληνική κουζίνα, συνοδευόμενη από ψωμί κρούστας ή σερβιρισμένη μαζί με άλλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Η κρεμώδης υφή και η αλμυρή του γεύση το καθιστούν μια απολαυστική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι προτιμότερο να επιλέξεις πρωτεΐνη από φάβα και όχι από σόγια σε μια vegan δίαιτα

Συνταγή για υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με 3 υλικά και πλούσιο άρωμα

Μια υπέροχη συνταγή για μπιφτέκι ψαριού

Οι πιο νόστιμες συνταγές της Ιρλανδίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon