Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Fattoush συνταγή: Μια υπέροχη σαλάτα που φτιάχνεται με μπαγιάτικη πίτα

Fattoush συνταγή: Μια υπέροχη σαλάτα που φτιάχνεται με μπαγιάτικη πίτα

Fattoush συνταγή: Έχετε μπαγιάτικες αραβικές πίτες και δεν θέλετε να τις πετάξετε; Ευκαιρία για μια υπέροχη σαλάτα με γεύση, χρώματα και αρώματα!



Η λύση της Τοσκάνης για το μπαγιάτικο ψωμί, η panzanella, είναι μόνο η αρχή των λύσεων σαλάτας για μπαγιάτικο ψωμί. Σε όλη τη Μέση Ανατολή – όπου τα φρέσκα, λεπτά ψωμάκια στεγνώνουν ακόμα πιο γρήγορα από την ζέστη – υπάρχει ένας πιο πράσινος, πιο τραγανός ξάδερφος της παντζανέλα: το fattoush. Το Fattoush είναι κάτι περισσότερο από την πανταχού παρούσα αραβική σαλάτα που συνοδεύει σχεδόν κάθε γεύμα στη Μέση Ανατολή, ένα διαφορετικό μείγμα από αγγούρια, ραπανάκι, μαρούλι, ντομάτες, κρεμμύδια και φρέσκα βότανα. Ωστόσο, δύο συστατικά ξεχωρίζουν το fattoush – σουμάκ και πίτα.


Το σουμάκ είναι σαν ξηρό εσπεριδοειδές, με γήινες, τάρτες νότες που φωτίζουν τη σαλάτα χωρίς να κάνουν την πίτα μουσκεμένη. Η προσθήκη σταφυλιών τουρσί δεν είναι ένα συνηθισμένο συστατικό στο fattoush, αλλά η γλυκόξινη γεύση και η χυμώδης υφή τους ταιριάζει απόλυτα. Τόσο η πίτα όσο και τα σταφύλια μπορούν να ετοιμαστούν μια μέρα νωρίτερα, αλλά αποθηκεύστε την πίτα σε αεροστεγές δοχείο. Η μελάσα ροδιού, η οποία είναι πικάντικη και ελαφρώς φρουτώδης, είναι προαιρετική, αλλά δίνει στο λίπος πολυπλοκότητα και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής.

Συστατικά

  • 1 κιλό κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση
  • ¼ φλιτζάνι ξίδι μηλίτη
  • Αλάτι Kosher και αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • ½ έως ¾ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
  • Δύο στρογγυλές πίτες, η καθεμιά χωρισμένη σε 2
  • ½ φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι
  • ½ φλιτζάνι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλιά της σούπας μελάσα ροδιού (προαιρετικά)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο σουμάκ
  • 1 αγγούρι, κομμένο στα τέσσερα κατά μήκος, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Καρδιά από μαρούλι, κομμένη σε μπουκιές
  • 1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκιας μέντας, ψιλοκομμένα

Οδηγίες παρασκευής

  • Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180ºC με μια σχάρα στη μεσαία θέση. Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε μαζί τα σταφύλια, το ξύδι και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί ¼ φλιτζάνι λάδι, το σκόρδο, το κύμινο και τις νιφάδες πιπεριάς. Τοποθετήστε τις στρογγυλές πίτας με την τραχιά πλευρά προς τα πάνω σε ένα φύλλο ψησίματος με στεφάνι και, στη συνέχεια, αλείψτε την καθεμία με το αρωματισμένο λάδι, χρησιμοποιώντας και τις 6 κουταλιές της σούπας. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, 10 με 12 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, σπάστε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
  • Στραγγίζουμε τα σταφύλια, κρατώντας το υγρό τουρσί. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι λάδι, το γιαούρτι, τον άνηθο, τη μελάσα και το σουμάκ, αν χρησιμοποιείτε, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Προσθέστε το κρατημένο υγρό τουρσί και χτυπήστε καλά. Προσθέστε το αγγούρι, το μαρούλι, τη μέντα, τα σταφύλια τουρσί και τα κομμάτια πίτας. Ανακατέψτε μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η ρόκα είναι το ιδανικό λαχανικό για απώλεια βάρους;

10% των Αμερικανών ευαίσθητοι σε 1 από τα 5 κορυφαία superfoods

Ποιο πράσινο λαχανικό ρυθμίζει την υγεία της καρδιάς;

Γιατί τα σπαράγγια είναι σημαντικά για τον οργανισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon