Fattoush συνταγή: Έχετε μπαγιάτικες αραβικές πίτες και δεν θέλετε να τις πετάξετε; Ευκαιρία για μια υπέροχη σαλάτα με γεύση, χρώματα και αρώματα!
Η λύση της Τοσκάνης για το μπαγιάτικο ψωμί, η panzanella, είναι μόνο η αρχή των λύσεων σαλάτας για μπαγιάτικο ψωμί. Σε όλη τη Μέση Ανατολή – όπου τα φρέσκα, λεπτά ψωμάκια στεγνώνουν ακόμα πιο γρήγορα από την ζέστη – υπάρχει ένας πιο πράσινος, πιο τραγανός ξάδερφος της παντζανέλα: το fattoush. Το Fattoush είναι κάτι περισσότερο από την πανταχού παρούσα αραβική σαλάτα που συνοδεύει σχεδόν κάθε γεύμα στη Μέση Ανατολή, ένα διαφορετικό μείγμα από αγγούρια, ραπανάκι, μαρούλι, ντομάτες, κρεμμύδια και φρέσκα βότανα. Ωστόσο, δύο συστατικά ξεχωρίζουν το fattoush – σουμάκ και πίτα.
Το σουμάκ είναι σαν ξηρό εσπεριδοειδές, με γήινες, τάρτες νότες που φωτίζουν τη σαλάτα χωρίς να κάνουν την πίτα μουσκεμένη. Η προσθήκη σταφυλιών τουρσί δεν είναι ένα συνηθισμένο συστατικό στο fattoush, αλλά η γλυκόξινη γεύση και η χυμώδης υφή τους ταιριάζει απόλυτα. Τόσο η πίτα όσο και τα σταφύλια μπορούν να ετοιμαστούν μια μέρα νωρίτερα, αλλά αποθηκεύστε την πίτα σε αεροστεγές δοχείο. Η μελάσα ροδιού, η οποία είναι πικάντικη και ελαφρώς φρουτώδης, είναι προαιρετική, αλλά δίνει στο λίπος πολυπλοκότητα και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής.
Συστατικά
- 1 κιλό κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση
- ¼ φλιτζάνι ξίδι μηλίτη
- Αλάτι Kosher και αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- ½ έως ¾ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
- Δύο στρογγυλές πίτες, η καθεμιά χωρισμένη σε 2
- ½ φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιά της σούπας μελάσα ροδιού (προαιρετικά)
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο σουμάκ
- 1 αγγούρι, κομμένο στα τέσσερα κατά μήκος, κομμένο σε λεπτές φέτες
- Καρδιά από μαρούλι, κομμένη σε μπουκιές
- 1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκιας μέντας, ψιλοκομμένα
Οδηγίες παρασκευής
- Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180ºC με μια σχάρα στη μεσαία θέση. Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε μαζί τα σταφύλια, το ξύδι και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί ¼ φλιτζάνι λάδι, το σκόρδο, το κύμινο και τις νιφάδες πιπεριάς. Τοποθετήστε τις στρογγυλές πίτας με την τραχιά πλευρά προς τα πάνω σε ένα φύλλο ψησίματος με στεφάνι και, στη συνέχεια, αλείψτε την καθεμία με το αρωματισμένο λάδι, χρησιμοποιώντας και τις 6 κουταλιές της σούπας. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, 10 με 12 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, σπάστε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
- Στραγγίζουμε τα σταφύλια, κρατώντας το υγρό τουρσί. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι λάδι, το γιαούρτι, τον άνηθο, τη μελάσα και το σουμάκ, αν χρησιμοποιείτε, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Προσθέστε το κρατημένο υγρό τουρσί και χτυπήστε καλά. Προσθέστε το αγγούρι, το μαρούλι, τη μέντα, τα σταφύλια τουρσί και τα κομμάτια πίτας. Ανακατέψτε μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube