Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Fast Food: Κινδυνεύει το συκώτι σας από το fast food;

Fast Food: Κινδυνεύει το συκώτι σας από το fast food;

Fast Food: Aν αυτό το ένα γεύμα γρήγορου φαγητού αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων τους, θέτουν σε κίνδυνο το συκώτι τους.



Nέα έρευνα σας προτρέπει να αποφύγετε το γρήγορο φαγητό για να μην καταστρέψετε το συκώτι σας. Τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη που κατανάλωναν 20% ή περισσότερες από τις ημερήσιες θερμίδες τους από γρήγορο φαγητό είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα λίπους στο συκώτι τους σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο γρήγορο φαγητό ή καθόλου.


Γιατί το fast food μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο συκώτι σας;

Ακόμη και ο γενικός πληθυσμός των ΗΠΑ είχε μέτριες αυξήσεις στο λίπος του ήπατος όταν το γρήγορο φαγητό αποτελούσε το ένα πέμπτο ή περισσότερο της διατροφής του, διαπίστωσε η μελέτη. «Τα υγιή συκώτια περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%, και ακόμη και μια μέτρια αύξηση του λίπους μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ  Kardashian. Είναι ηπατολόγος στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

«Η σοβαρή αύξηση του ηπατικού λίπους σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι καταστάσεις προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία για συσσώρευση λίπους στο ήπαρ», δήλωσε η Kardashian σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.  Η Kardashian είπε ότι αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που καταδεικνύουν την αρνητική επίδραση του γρήγορου φαγητού στην υγεία του ήπατος. Ακόμη και μια σχετικά μέτρια ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής, προειδοποίησε.

«Αν οι άνθρωποι τρώνε ένα γεύμα την ημέρα σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού, μπορεί να πιστεύουν ότι δεν κάνουν κακό», είπε η Kardashian. «Ωστόσο, αν αυτό το ένα γεύμα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων τους, θέτουν σε κίνδυνο το συκώτι τους».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια πανεθνική έρευνα για την υγεία και τη διατροφή που διεξήχθη το 2017 και το 2018 για να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού στη λιπώδη ηπατική νόσο, που ονομάζεται επίσης ηπατική στεάτωση. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει κίρρωση ή ουλές του ήπατος και δυνητικά να οδηγήσει σε καρκίνο ή ηπατική ανεπάρκεια.

Για αυτήν τη μελέτη, συμπεριλήφθηκαν γρήγορο φαγητό και πίτσα είτε από ένα εστιατόριο με αυτοκίνητο είτε από προσωπικό χωρίς αναμονή. Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση φαστ φουντ με μετρήσεις λιπώδους ήπατος σε 4.000 ενήλικες. Περίπου το 52% κατανάλωνε κάποιο γρήγορο φαγητό. Από αυτούς, το 29% έπαιρνε τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων του από το γρήγορο φαγητό. Περίπου το 29% είχε αύξηση των επιπέδων λίπους στο ήπαρ.

«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς η κατανάλωση φαστ φουντ έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση», είπε η Καρντάσιαν. “Έχουμε δει επίσης μια σημαντική αύξηση στα φαστ φουντ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία πιθανότατα σχετίζεται με τη μείωση του εστιατορίου πλήρους εξυπηρέτησης και τα αυξανόμενα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας. Ανησυχούμε ότι ο αριθμός εκείνων με λιπαρά τα συκώτια έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την εποχή της έρευνας».

Περισσότερο από το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ηπατική στεάτωση, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Η Kardashian είπε ότι ελπίζει ότι η μελέτη θα ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσφέρουν στους ασθενείς, ειδικά σε αυτούς με παχυσαρκία ή διαβήτη, περισσότερη διατροφική εκπαίδευση. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ηπατικής στεάτωσης είναι η καλύτερη διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με ηπατική νόσο

Οι ετικέτες κλίματος επηρεάζουν την επιλογή Fast Food

Πώς το Fast Food μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας;

Όσοι ζουν κοντά σε μαγαζιά με fast food διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon