Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φασόλια ροβίτσες: Τι είναι τα φασόλια ροβίτσες και ποια τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία;

Φασόλια ροβίτσες: Τι είναι τα φασόλια ροβίτσες και ποια τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία;

Φασόλια ροβίτσες: Οι ροβίτσες είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό όσπριο που αποτελεί βασικό προϊόν σε πολλές ασιατικές κουζίνες για αιώνες. 



Οι ροβίτσες είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό όσπριο που αποτελεί βασικό προϊόν σε πολλές ασιατικές κουζίνες για αιώνες. Είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ως ευέλικτο και προσιτό τρόφιμο, τα φασόλια mung προσφέρουν επίσης οφέλη όπως περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οικονομική προσιτότητα και πολιτιστική σημασία για τη διατήρηση της παραδοσιακής διατροφής και της κληρονομιάς. Είναι ένα είδος οσπρίων που χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Αυτά τα μικρά, πράσινα φασόλια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή . Εδώ είναι τα διατροφικά οφέλη από τις ροβίτσες:


1. Πρωτεΐνη

Οι θερμίδες από τις ροβίτσες είναι χαμηλές, καθιστώντας τες ως μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας. Με περίπου 14 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι, αποτελούν εξαιρετική πηγή τροφής.

2. Ίνα

Οι ροβίτσες είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, παρέχοντας περίπου 15 γραμμάρια ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι. Αυτό βοηθά στην πέψη και διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου.

3. Βιταμίνες

Είναι επίσης πλούσια σε διάφορες βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, θειαμίνη και βιταμίνη C.

4. Ορυκτά

Είναι ακόμα μια καλή πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος.

5. Αντιοξειδωτικά

Οι ροβίτσες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

6. Χαμηλό σε λιπαρά

Είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

7. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Τα φασόλια Mung έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν ταχεία άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό τα καθιστά κατάλληλη επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη ή θέλουν να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Οφέλη για την υγεία των φασολιών Mung 

Εδώ είναι μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από τη διατροφή των φασολιών mung:

1. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τα φασόλια Mung είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β) και μέταλλα (όπως σίδηρος, μαγνήσιο και κάλιο). Έχουν συγκριτικά μικρότερη ποσότητα θερμίδων.

2. Βελτιώνει την πέψη

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα φασόλια mung μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Περιέχουν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται αμυλάση που μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των υδατανθράκων.

3. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ροβίτσες περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται σαπωνίνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων καρδιακών παθήσεων και ακόμη και εγκεφαλικού.

4. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στις ροβίτσες βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη των αυξήσεων στα επίπεδα γλυκόζης. Αυτό μπορεί σίγουρα να αποδειχθεί ευεργετικό για άτομα που πάσχουν από διαβήτη και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι ροβίτσες περιέχουν ουσίες όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και αποδεικνύονται ευεργετικές για άτομα που υποφέρουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε εύκολα και γρήγορα γεύματα για το μεσημεριανό τραπέζι

Τροφές που είναι γεμάτες βιταμίνη Ε και πρέπει να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας

Πώς οι φυτικές στερόλες και στανόλες βελτιώνουν την υγεία;

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon