Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φασόλια: Μπορούν να φέρουν επανάσταση στη βρετανική διατροφή

Φασόλια: Μπορούν να φέρουν επανάσταση στη βρετανική διατροφή

Φασόλια: Είναι ιδιαίτερα υψηλά σε εύπεπτες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται χαμηλά στην τυπική διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου.


Οι επιστήμονες στοχεύουν να φέρουν επανάσταση στη βρετανική δίαιτα προσθέτοντας περισσότερα φασόλια που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο καθημερινό ψωμί των πολιτών. Οι ερευνητές και οι σεφ στο Πανεπιστήμιο του Reading στοχεύουν να ενθαρρύνουν τους Βρετανούς καταναλωτές και παραγωγούς τροφίμων να στραφούν σε ψωμί που περιέχει φασόλια φάβα (κοινώς φασόλια), καθιστώντας το πιο υγιεινό και λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον. Το τριετές έργο «Raising the Pulse» ξεκίνησε επίσημα και ανακοινώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023 στο περιοδικό Nutrition Bulletin.

Πέντε ομάδες ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Reading, μαζί με μέλη του κοινού, αγρότες, βιομηχανία και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εργάζονται τώρα μαζί για να επιφέρουν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και γενιές. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των οσπρίων στη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα των φασολιών, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και της βιώσιμης διατροφικής ενίσχυσης που παρέχουν.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική της πανταχού εισαγόμενης σόγιας, που χρησιμοποιείται σήμερα στο ψωμί ως βελτιωτικό, η μεγάλη πλειονότητα των φασολιών φάβας που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο πηγαίνουν προς το παρόν σε ζωοτροφές. Οι ερευνητές βελτιστοποιούν τη βιωσιμότητα και τη θρεπτική ποιότητα των φασολιών που καλλιεργούνται εδώ, με σκοπό να ενθαρρύνουν τους αγρότες να αλλάξουν κάποια γη παραγωγής σίτου σε φάβα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τα φασόλια είναι ιδιαίτερα υψηλά σε εύπεπτες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται χαμηλά στην τυπική διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως η πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει συνηθίσει να μαγειρεύει και να τρώει φασόλια, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η καθηγήτρια Julie Lovegrove ηγείται του ερευνητικού προγράμματος «Raising the Pulse» είπε, “Έπρεπε να σκεφτούμε πλευρικά: Τι τρώνε οι περισσότεροι άνθρωποι και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή τους χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τη διατροφή τους; Η προφανής απάντηση είναι το ψωμί”.

“Το 96% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε ψωμί και το 90% είναι λευκό ψωμί, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει σόγια. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κάποια πειράματα και διαπιστώσαμε ότι το αλεύρι από φασόλια μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το εισαγόμενο αλεύρι σόγιας και μερικά από τα αλεύρι σίτου, το οποίο είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά. Δεν μπορούμε μόνο να καλλιεργήσουμε τα φασόλια εδώ, αλλά και να παράγουμε και να δοκιμάσουμε το πλούσιο σε φασόλια ψωμί, με βελτιωμένη διατροφική ποιότητα”.

 

Το “Raising the Pulse” είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών του UKRI, ως μέρος της πρωτοβουλίας του “Transforming UK Food Systems”. Εκτός από τη διαβούλευση και τη συνεργασία με μέλη μειονεκτούντων κοινοτήτων, θα υπάρξουν μελέτες που θα χρησιμοποιούν τα νέα μας τρόφιμα στις αίθουσες φοιτητών του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και στα σημεία εστίασης.

Αυτό συνδέει το “Raising the Pulse” με τον Matt Tebbit, ο οποίος διευθύνει την υπηρεσία catering του Πανεπιστημίου και ηγείται του ερευνητικού προγράμματος “Menus for Change” του Πανεπιστημίου. Είπε: “Θα ζητηθεί από τους μαθητές να βαθμολογήσουν προϊόντα που παρασκευάζονται ή είναι εμπλουτισμένα μεφασόλια, όπως ψωμί, πλακέ ψωμί και χούμους. Θα τους τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο χορτάτοι ένιωθαν, για πόσο καιρό και τις προτιμήσεις τους στα φαγητά. Ελπίζεται ότι το φασόλι θα βελτιώσει τον κορεσμό, καθώς και θα προσφέρει ενισχυμένα θρεπτικά οφέλη σε προϊόντα που τρώγονται ευχάριστα”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε για να χάσετε βάρος;

Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

Veganuary: Μετάβαση σε φυτική διατροφή για το νέο έτος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon