Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φασόλια κονσέρβα: Ο επιστημονικός λόγος που τα φασόλια σε κονσέρβα αφρίζουν όταν πλένονται

Φασόλια κονσέρβα: Ο επιστημονικός λόγος που τα φασόλια σε κονσέρβα αφρίζουν όταν πλένονται

Φασόλια κονσέρβα: Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση για τον λόγο πίσω από το αφρώδες "φασολόνερο" που βλέπουμε όταν πλένουμε τα όσπρια;


Αν έχετε βρεθεί ποτέ στη μέση του ανοίγματος της κονσέρβας με τα μαγειρεμένα φασόλια για να τα ενσωματώσετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ανακουφιστικό σπιτικό χορτοφαγικό τσίλι, είναι πιθανό να έχετε δει να αναπτύσσεται ένα επίμονο αφρώδες υγρό όταν προσπαθείτε να ξεπλύνετε και να στραγγίσετε τα όσπρια. Ίσως αναρωτηθήκατε: τι είναι αυτός ο αφρός, είναι ασφαλής για κατανάλωση και πώς μπορώ να τον ξεφορτωθώ;

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το αφρώδες υγρό είναι απολύτως φυσιολογικό και ασφαλές. Εμφανίζεται λόγω μιας επιστημονικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του αμυλούχου υγρού φασολιών που περιέχει πρωτεΐνη και του νερού. Ο σχηματισμός αφρού προκαλείται από ένα μείγμα αμύλου, πρωτεϊνών και φυτικών ενώσεων που ονομάζονται σαπωνίνες. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται όλα στο νερό των φασολιών στο κουτί και είναι υποπροϊόν της διαδικασίας μαγειρέματος των φασολιών.

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τις δεσμευτικές ιδιότητες των πρωτεϊνών στις οποίες τα αυγά παρέχουν δομή στα μπισκότα και αυτή του αμύλου και του νερού (γεια σας, εξοικονομείτε νερό στα ζυμαρικά για να βοηθήσετε τη σάλτσα να προσκολληθεί στα ζυμαρικά). Τι γίνεται όμως με τις σαπωνίνες; Οι σαπωνίνες είναι μέρος μιας κηρώδους, προστατευτικής επικάλυψης που βρίσκεται μέσα στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, της κινόα και του σκόρδου. Όταν ξεπλένετε ένα κουτάκι με φασόλια κάτω από νερό, οι σαπωνίνες αντιδρούν με το υγρό για να σχηματίσουν έναν αφρό και να προσδώσουν μια αφρώδη, σαπουνάδα.

Ξεπλύνετε τα φασόλια με βάση την προσωπική προτίμηση ή τη συνταγή

Αν και είναι δελεαστικό να ξεπλένεις το αφρώδες υγρό από τα φασόλια, είναι απλώς ένα φυσικό χημικό φαινόμενο. Πολλές συνταγές απαιτούν ξεπλυμένα και στραγγισμένα φασόλια, αλλά ανάλογα με το μαγειρικό σας έργο (και τις προσωπικές σας προτιμήσεις), είναι πιθανό να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο και να παραιτηθείτε από το βήμα πλυσίματος των φασολιών.

Ωστόσο, εάν σερβίρετε φασόλια σε μια φρέσκια σαλάτα ή μια συνταγή σάλσας με μαύρα φασόλια, στην οποία τα φασόλια τοποθετούνται απευθείας από το κουτί, αποφύγετε να προσθέσετε το αφρώδες υγρό στο πιάτο σας και ξεπλύνετε καλά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στο ξέπλυμα των φασολιών για τη μείωση του νατρίου, καθώς ορισμένα κονσερβοποιημένα φασόλια περιέχουν πρόσθετο αλάτι.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε φασόλια για σούπα, στιφάδο ή ανάμεικτο ντιπ (όπως χούμους μαύρου φασολιού), μπορείτε απλά να στραγγίξετε τα φασόλια και να τα προσθέσετε στην κατσαρόλα ή την αργή κουζίνα σας, χωρίς να χρειάζεται να τα ξεπλύνετε για να αφαιρέσετε τον αφρό. υγρό. Επειδή τα άμυλα, οι πρωτεΐνες και οι σαπωνίνες είναι όλα γνωστό ότι έχουν δεσμευτικές ιδιότητες, η διατήρηση μέρους του υγρού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιθυμητή παχύρρευστη σούπα ή εξαιρετικά κρεμώδη χούμους.

Πριν στραγγίξετε και ξεπλύνετε τα όσπρια (ειδικά ένα κουτάκι ρεβίθια), ίσως θέλετε να σκεφτείτε δύο φορές να ρίξετε το νερό στην αποχέτευση. Τα τελευταία χρόνια, το aquafaba, ή «φασολόνερο», έχει εμφανιστεί και έχει κερδίσει δημοτικότητα ως υποκατάστατο των αυγών, ειδικά για vegan ή φυτικές δίαιτες.

Το Aquafaba αναμειγνύεται όμορφα (και εντελώς απροσδόκητα) σε μια κρεμώδη λευκή σύσταση σαν μαρέγκα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο φυτικής προέλευσης για να φτιάξετε κέικ φαγητού αγγέλου ή ελβετική βουτυρόκρεμα μαρέγκας. Το νερό με τα φασόλια χρησιμοποιείται επίσης συνήθως ως αφρώδες συνδετικό υλικό και αντικατάσταση των αυγών σε συνταγές μπισκότων. Για μια εφευρετική λήψη ενός κλασικού κοκτέιλ, το aquafaba μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αφρού “ασπράδι αυγού” φυτικής προέλευσης.

Για να φτιάξετε το aquafaba, απλώς αποθηκεύστε το νερό από ένα κουτάκι ρεβίθια, στραγγίζοντας το δοχείο πάνω από ένα μπολ χρησιμοποιώντας ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο. Ενώ μπορείτε να εξοικονομήσετε το νερό με τα φασόλια από άλλα κουτιά οσπρίων, το νερό από ρεβίθια είναι πιο δημοφιλές για τις ιδιότητες χτυπήματος και το σχετικά ουδέτερο χρώμα, οσμή και γεύση του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία των οστών;

10 υγιεινές συνταγές που μπορείτε να μαγειρέψετε σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Πόσο θρεπτικές είναι και πόσο βοηθούν στην μακροζωία;

Ποια φαγητά έχουν υψηλούς υδατάνθρακες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon