Φανουρόπιτα: Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι ελληνικό και κυπριακό έθιμο και αποτελεί αναγνώριση της μεσιτείας του Αγίου Φανούριου.
Στις 27 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει την εορτή του Αγίου Φανουρίου, του Μάρτυρος και Θαυματουργού. Μάλιστα, πολλοί προσεύχονται στον Άγιο Φανούριο να τους βοηθήσει να βρουν χαμένα αντικείμενα, να αποκαλύψουν χαμένα ή κρυμμένα πνευματικά θέματα της καρδιάς, να τα ανακατευθύνει ή να αποκαλύψει ενέργειες που πρέπει να γίνουν και να αποκαταστήσει την υγεία. Όταν ανακαλύπτεται ένα χαμένο αντικείμενο ή όταν οι προσευχές αποκαλύπτουν τι χρειάζεται, ψήνεται μια συμβολική πίτα που ονομάζεται φανουρόπιτα και μεταφέρεται στην εκκλησία όπου ευλογείται από τον ιερέα και στη συνέχεια μοιράζεται στους ενορίτες.
Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι ελληνικό και κυπριακό έθιμο και αποτελεί αναγνώριση της μεσιτείας του Αγίου Φανούριου. Δεν είναι Ιερά Παράδοση, αλλά έχει χαιρετιστεί και υιοθετηθεί από την εκκλησία παλαιότερα ως σύντομη ευλογία που προσφέρεται στον Εσπερινό ή/και λίγο πριν τελειώσει η Λειτουργία στις 27 Αυγούστου, την εορτή του Αγίου Φανουρίου. Παραδοσιακά μια φανουρόπιτα θα περιέχει είτε 7 είτε 9 βασικά συστατικά.
- 2 1/2 φλ. αλεύρι – Κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι η βάση αυτού του κέικ. Το κοσκίνισμα διατηρεί το κέικ σας ελαφρύ και αέρινο.
- 2 1/2 κ. γ. Μπέικιν πάουντερ – Πρέπει να προσθέσετε ένα διογκωτικό για να φουσκώσει το κέικ.
- 1/4 κ.γ. Αλάτι – μην παραλείψετε το αλάτι όταν ψήνετε. Κάνει θαύματα για να βελτιώσει τη γεύση των αρτοσκευασμάτων σας.
- 1 κ.γ. Κανέλα – Ένα παραδοσιακό μπαχαρικό σε αυτό το κέικ.
- 1 φλ. ζάχαρη – Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη είναι το γλυκαντικό σε αυτό το κέικ. Προσφέρει απαλή γεύση.
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο – Σε αυτό το κέικ μπορείτε πραγματικά να δοκιμάσετε τη φρουτώδη, πλούσια γεύση.
- 1 1/4 φλ. χυμός πορτοκαλιού – κρατώντας αυτό το κέικ νηστίσιμο, το υγρό που προστίθεται είναι χυμός πορτοκαλιού.
- 1/2 φλ. σταφίδες – Αναμειγνύονται με το κουρκούτι και είναι ελάχιστα ορατά, αλλά γεύεσαι τη γλύκα τους!
- 1/2 φλ. καρύδια – Τα ψιλοκομμένα καρύδια είναι τόσο καταπληκτικά στη φανουρόπιτα μου. Προσφέρουν υπέροχη υφή και γεύση.
Οδηγίες παρασκευής
- Μετρήστε το αλεύρι σας και μετά κοσκινίστε το.
- Ψιλοκόψτε τα καρύδια σας.
- Προθερμάνετε τον φούρνο σας.
- Προετοιμάστε το ταψί 30 εκ. στρώνοντας το κάτω μέρος με λαδόκολλα και λαδώνοντας τα πλαϊνά.
- Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα κουπιών του μίξερ σας μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέστε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στα υγρά με την ταχύτητα του μίξερ ρυθμισμένη σε πολύ χαμηλή.
- Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Μεταφέρετε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου σας για 45 – 55 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 5 λεπτά πριν το μεταφέρουμε σε σχάρα ψύξης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube