Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φακές: Τo μυστικό για να βγουν πηχτές και το μπαχαρικό που τις απογειώνει

Φακές: Τo μυστικό για να βγουν πηχτές και το μπαχαρικό που τις απογειώνει

Είτε επιλέξετε να τις μαγειρέψετε σαν σούπα, είτε χυλωμένες, οι φακές είναι χορταστικές ενώ αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα.


Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ με το σωστό μαγείρεμα μπορείτε να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα και να βγουν πηχτές, όπως αρέσει στην πλειοψηφία. Είτε επιλέξετε να τις μαγειρέψετε σαν σούπα, είτε χυλωμένες, οι φακές είναι χορταστικές ενώ αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα. Όπως κάθε φαγητό, έτσι και οι φακές, έχουν ορισμένα μυστικά επιτυχίας τα οποία έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Είτε νερουλές, είτε πηχτές, ιδού οι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το αποτέλεσμα της αρεσκείας σας.

 

Πώς να μαγειρέψετε τις φακές

Η πρώτη βράση

Για αρχή, όπως κι αν θέλετε να είναι οι φακές σας, πιο πηχτές ή σε μορφή σούπας, το μυστικό είναι η πρώτη βράση. Αφήστε τις φακές να βράσουν σε νερό με ελάχιστο αλάτι. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό καθώς, «μαλακώνουν» και ο χρόνος παρασκευής στην πορεία θα είναι λιγότερος. Αφήστε να σιγοβράσουν περίπου 10 λεπτά και έπειτα σουρώστε. Μια από τις βασικές διαφορές στις φακές σούπα και στις χυλωμένες φακές είναι ο χρόνος αλλά και ο τρόπος βρασμού, το τσιγάρισμα αλλά και τα υλικά.

Η επιλογή του κρεμμυδιού

Το ξερό κρεμμύδι είναι ένα βασικό συστατικό καθώς δίνει άλλη γλύκα στις φακές. Συμπληρώνουμε και το σκόρδο. Στην περίπτωση, όμως, που θέλετε νερουλές τις φακές,  μην τσιγαρίσετε πολύ τα λαχανικά σας. Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι σίγουρα δύο από τα συστατικά που δίνουν πλούσια αρώματα στο φαγητό, αν τσιγαριστούν όμως πολύ το κάνουν το φαγητό πιο βαρύ. Τσιγαρίστε ελάχιστα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες σε κομματάκια, καρότο, σέλερι και έπειτα προσθέστε ψιλοκομμένη ντομάτα και τις φακές, 8 περίπου ποτήρια νερό, τα μυρωδικά και αφήστε να βράσει για περίπου μισή με μία ώρα, χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Όσο βράζουν και άπαξ το νερό εξατμίζεται, προσθέστε ακόμη μισή κούπα νερό, ανάλογα τις προτιμήσεις σας.

Από την άλλη, για να βγουν πιο πηχτές οι φακές σας, αφού τις βράσετε τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σε ένα μπλέντερ βάλτε το καρότο, τη φρέσκια ντομάτα και τα μυρωδικά σας. Μαζί με το κρεμμύδι ρίξτε και το μείγμα του καρότου και τσιγαρίστε μαζί με τις φακές. Έπειτα ρίξτε μια κουταλιά τοματοπελτέ και μιαμιση κούπα νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε τα μπαχαρικά σας, κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε να βράσουν μέχρι να «πιουν» το νερό τους.

 

Τα μυρωδικά

Στις κόκκινες σάλτσες, και ιδίως στην περίπτωση που κάνετε πηχτές φακές φροντίστε να βάλετε εκτός από αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, γλυκιά πάπρικα και κανέλα. Η κανέλα δίνει στο φαγητό μια «γλυκιά» νότα και σε αντίθεση με το κύμινο που πολλοί επιλέγουν για διάφορα φαγητά, η κανέλα φέρνει μια τρυφερή ανάμνηση στο μυαλό σε κάθε μπουκιά, προσοχή όμως, η ποσότητα της κανέλα θα πρέπει να είναι ελάχιστη. Προσθέστε δύο φύλλα δάφνης και δύο μικρά μπαχάρια. Όσο για τις νερουλές φακές, αρκούν τα αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ρίγανη και ένας κύβος λαχανικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάτσα: Το μυστικό τσάι που ενισχύει τη σωματική δραστηριότητα

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία μας αν τρώμε πικάντικα και καυτερά φαγητά;

Γαστρονομικό ταξίδι στο Άμστερνταμ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon