Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φακές: Τo μυστικό για να βγουν πηχτές και το μπαχαρικό που τις απογειώνει

Φακές: Τo μυστικό για να βγουν πηχτές και το μπαχαρικό που τις απογειώνει

Είτε επιλέξετε να τις μαγειρέψετε σαν σούπα, είτε χυλωμένες, οι φακές είναι χορταστικές ενώ αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα.


Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ με το σωστό μαγείρεμα μπορείτε να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα και να βγουν πηχτές, όπως αρέσει στην πλειοψηφία. Είτε επιλέξετε να τις μαγειρέψετε σαν σούπα, είτε χυλωμένες, οι φακές είναι χορταστικές ενώ αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα. Όπως κάθε φαγητό, έτσι και οι φακές, έχουν ορισμένα μυστικά επιτυχίας τα οποία έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Είτε νερουλές, είτε πηχτές, ιδού οι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το αποτέλεσμα της αρεσκείας σας.

 

Πώς να μαγειρέψετε τις φακές

Η πρώτη βράση

Για αρχή, όπως κι αν θέλετε να είναι οι φακές σας, πιο πηχτές ή σε μορφή σούπας, το μυστικό είναι η πρώτη βράση. Αφήστε τις φακές να βράσουν σε νερό με ελάχιστο αλάτι. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό καθώς, «μαλακώνουν» και ο χρόνος παρασκευής στην πορεία θα είναι λιγότερος. Αφήστε να σιγοβράσουν περίπου 10 λεπτά και έπειτα σουρώστε. Μια από τις βασικές διαφορές στις φακές σούπα και στις χυλωμένες φακές είναι ο χρόνος αλλά και ο τρόπος βρασμού, το τσιγάρισμα αλλά και τα υλικά.

Η επιλογή του κρεμμυδιού

Το ξερό κρεμμύδι είναι ένα βασικό συστατικό καθώς δίνει άλλη γλύκα στις φακές. Συμπληρώνουμε και το σκόρδο. Στην περίπτωση, όμως, που θέλετε νερουλές τις φακές,  μην τσιγαρίσετε πολύ τα λαχανικά σας. Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι σίγουρα δύο από τα συστατικά που δίνουν πλούσια αρώματα στο φαγητό, αν τσιγαριστούν όμως πολύ το κάνουν το φαγητό πιο βαρύ. Τσιγαρίστε ελάχιστα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες σε κομματάκια, καρότο, σέλερι και έπειτα προσθέστε ψιλοκομμένη ντομάτα και τις φακές, 8 περίπου ποτήρια νερό, τα μυρωδικά και αφήστε να βράσει για περίπου μισή με μία ώρα, χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Όσο βράζουν και άπαξ το νερό εξατμίζεται, προσθέστε ακόμη μισή κούπα νερό, ανάλογα τις προτιμήσεις σας.

Από την άλλη, για να βγουν πιο πηχτές οι φακές σας, αφού τις βράσετε τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σε ένα μπλέντερ βάλτε το καρότο, τη φρέσκια ντομάτα και τα μυρωδικά σας. Μαζί με το κρεμμύδι ρίξτε και το μείγμα του καρότου και τσιγαρίστε μαζί με τις φακές. Έπειτα ρίξτε μια κουταλιά τοματοπελτέ και μιαμιση κούπα νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε τα μπαχαρικά σας, κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε να βράσουν μέχρι να «πιουν» το νερό τους.

 

Τα μυρωδικά

Στις κόκκινες σάλτσες, και ιδίως στην περίπτωση που κάνετε πηχτές φακές φροντίστε να βάλετε εκτός από αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, γλυκιά πάπρικα και κανέλα. Η κανέλα δίνει στο φαγητό μια «γλυκιά» νότα και σε αντίθεση με το κύμινο που πολλοί επιλέγουν για διάφορα φαγητά, η κανέλα φέρνει μια τρυφερή ανάμνηση στο μυαλό σε κάθε μπουκιά, προσοχή όμως, η ποσότητα της κανέλα θα πρέπει να είναι ελάχιστη. Προσθέστε δύο φύλλα δάφνης και δύο μικρά μπαχάρια. Όσο για τις νερουλές φακές, αρκούν τα αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ρίγανη και ένας κύβος λαχανικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάτσα: Το μυστικό τσάι που ενισχύει τη σωματική δραστηριότητα

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία μας αν τρώμε πικάντικα και καυτερά φαγητά;

Γαστρονομικό ταξίδι στο Άμστερνταμ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon