Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φακές: Τo μυστικό για να βγουν πηχτές και το μπαχαρικό που τις απογειώνει

Φακές: Τo μυστικό για να βγουν πηχτές και το μπαχαρικό που τις απογειώνει

Είτε επιλέξετε να τις μαγειρέψετε σαν σούπα, είτε χυλωμένες, οι φακές είναι χορταστικές ενώ αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα.



Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ με το σωστό μαγείρεμα μπορείτε να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα και να βγουν πηχτές, όπως αρέσει στην πλειοψηφία. Είτε επιλέξετε να τις μαγειρέψετε σαν σούπα, είτε χυλωμένες, οι φακές είναι χορταστικές ενώ αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα. Όπως κάθε φαγητό, έτσι και οι φακές, έχουν ορισμένα μυστικά επιτυχίας τα οποία έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Είτε νερουλές, είτε πηχτές, ιδού οι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το αποτέλεσμα της αρεσκείας σας.

 


Πώς να μαγειρέψετε τις φακές

Η πρώτη βράση

Για αρχή, όπως κι αν θέλετε να είναι οι φακές σας, πιο πηχτές ή σε μορφή σούπας, το μυστικό είναι η πρώτη βράση. Αφήστε τις φακές να βράσουν σε νερό με ελάχιστο αλάτι. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό καθώς, «μαλακώνουν» και ο χρόνος παρασκευής στην πορεία θα είναι λιγότερος. Αφήστε να σιγοβράσουν περίπου 10 λεπτά και έπειτα σουρώστε. Μια από τις βασικές διαφορές στις φακές σούπα και στις χυλωμένες φακές είναι ο χρόνος αλλά και ο τρόπος βρασμού, το τσιγάρισμα αλλά και τα υλικά.

Η επιλογή του κρεμμυδιού

Το ξερό κρεμμύδι είναι ένα βασικό συστατικό καθώς δίνει άλλη γλύκα στις φακές. Συμπληρώνουμε και το σκόρδο. Στην περίπτωση, όμως, που θέλετε νερουλές τις φακές,  μην τσιγαρίσετε πολύ τα λαχανικά σας. Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι σίγουρα δύο από τα συστατικά που δίνουν πλούσια αρώματα στο φαγητό, αν τσιγαριστούν όμως πολύ το κάνουν το φαγητό πιο βαρύ. Τσιγαρίστε ελάχιστα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες σε κομματάκια, καρότο, σέλερι και έπειτα προσθέστε ψιλοκομμένη ντομάτα και τις φακές, 8 περίπου ποτήρια νερό, τα μυρωδικά και αφήστε να βράσει για περίπου μισή με μία ώρα, χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Όσο βράζουν και άπαξ το νερό εξατμίζεται, προσθέστε ακόμη μισή κούπα νερό, ανάλογα τις προτιμήσεις σας.

Από την άλλη, για να βγουν πιο πηχτές οι φακές σας, αφού τις βράσετε τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σε ένα μπλέντερ βάλτε το καρότο, τη φρέσκια ντομάτα και τα μυρωδικά σας. Μαζί με το κρεμμύδι ρίξτε και το μείγμα του καρότου και τσιγαρίστε μαζί με τις φακές. Έπειτα ρίξτε μια κουταλιά τοματοπελτέ και μιαμιση κούπα νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε τα μπαχαρικά σας, κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε να βράσουν μέχρι να «πιουν» το νερό τους.

 

Τα μυρωδικά

Στις κόκκινες σάλτσες, και ιδίως στην περίπτωση που κάνετε πηχτές φακές φροντίστε να βάλετε εκτός από αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, γλυκιά πάπρικα και κανέλα. Η κανέλα δίνει στο φαγητό μια «γλυκιά» νότα και σε αντίθεση με το κύμινο που πολλοί επιλέγουν για διάφορα φαγητά, η κανέλα φέρνει μια τρυφερή ανάμνηση στο μυαλό σε κάθε μπουκιά, προσοχή όμως, η ποσότητα της κανέλα θα πρέπει να είναι ελάχιστη. Προσθέστε δύο φύλλα δάφνης και δύο μικρά μπαχάρια. Όσο για τις νερουλές φακές, αρκούν τα αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ρίγανη και ένας κύβος λαχανικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάτσα: Το μυστικό τσάι που ενισχύει τη σωματική δραστηριότητα

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία μας αν τρώμε πικάντικα και καυτερά φαγητά;

Γαστρονομικό ταξίδι στο Άμστερνταμ

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon