Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φακές: Πώς να τις φάτε για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Φακές: Πώς να τις φάτε για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Το ξύδι είναι πηγή οξικού οξέος, γι’ αυτό και ταιριάζει τέλεια με τις φακές. Αν μάλιστα οι φακές περιέχουν και τομάτα (πηγή βιταμίνης C), καρότο ή/και πατάτα, ακόμα καλύτερα.



Μερικοί συνδυασμοί στη διατροφή προσφέρουν πολλά στην υγεία και σίγουρα το «πάντρεμα» του σιδήρου με τη βιταμίνη C είναι ένα από αυτά, αναφέρει μία αμερικανίδα διαιτολόγος. Ο συνδυασμός αυτός διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου, αλλά δεν είναι ο μοναδικός που το επιτυγχάνει.

 


 

 

Ο σίδηρος επιτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες, όπως:

  • Η μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα
  • Η παροχή ενέργειας
  • Η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετό σίδηρο από τα τρόφιμα που καταναλώνετε, η προσθήκη λίγης βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει, αναφέρει η Dr. Devon Peart, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic, στον Καναδά. Πολλές τροφές περιέχουν σίδηρο, εξηγεί. Υπάρχουν όμως δύο είδη σιδήρου. Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος υπάρχει στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (κρέας, θαλασσινά, πουλερικά) και ο μη-αιμικός που υπάρχει κυρίως στα φυτικής προελεύσεως.  Ο οργανισμός απορροφά πολύ ευκολότερα τον αιμικό σίδηρο. Όταν, όμως, καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μαζί με τρόφιμα πλούσια σε μη-αιμικό σίδηρο, αυξάνουμε την βιοδιαθεσιμότητα του ιχνοστοιχείου. Αυτό σημαίνει πως αυξάνουμε την απορρόφηση και αυτής της μορφής σιδήρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βάζουμε λεμόνι στο σπανακόρυζο ή ότι πολλοί αρέσκονται να τρώνε τις φακές τους με λεμόνι ή να πίνουν πριν την κατανάλωσή τους ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Η βιταμίνη C δεν είναι η μοναδική που βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη Α και άλλα οξέα, όπως το οξικό οξύ, επίσης μπορεί να βοηθήσουν. Το ξύδι, λ.χ., είναι πηγή οξικού οξέος, γι’ αυτό και ταιριάζει τέλεια με τις φακές. Αν μάλιστα οι φακές περιέχουν και τομάτα (πηγή βιταμίνης C), καρότο ή και πατάτα, ακόμα καλύτερα. Αντίστοιχα, το καρότο περιέχει βιταμίνη Α, γι’ αυτό συνδυάζεται ιδανικά με τα φασόλια. Το ίδιο και το μπρόκολο με το τόφου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα καλύτερα τρόφιμα για άμεση ανακούφιση από την κατακράτηση

Ξανθέλασμα: Οδηγίες διατροφής για τη δερματική αυτή πάθηση

Μια υπέροχη συνταγή για μπιφτέκι ψαριού

Ποια είναι τα κύρια φαγητά της Ισλανδίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon