Φακές bolognese: Αντί για μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, οι φακές του δίνουν βαρύτητα αλλά και την αίσθηση του κιμά. Αυτό το πιάτο είναι εξαιρετικά θρεπτικό, με άφθονες βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και ευεργετικές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Είτε είστε λάτρης των ζυμαρικών αλά μπολονέζ, είτε είστε χορτοφάγος, σας εγγυώμαστε ότι θα λατρέψετε αυτή την εκδοχή του συγκεκριμένου πιάτου. Η φακή μπολονέζ (ναι, καλά διαβάσατε) είναι νόστιμη και χορταστική, με λίγη μόνο ζωική πρωτεΐνη. Με παραδοσιακή βάση από κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, ντομάτα, σκόρδο και λευκό κρασί, οι συναρπαστικές γεύσεις αφθονούν σε αυτό το πιάτο. Και αντί για μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, οι φακές του δίνουν βαρύτητα αλλά και την αίσθηση του κιμά. Αυτό το πιάτο είναι εξαιρετικά θρεπτικό, με άφθονες βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και ευεργετικές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Τι θα χρειαστείτε
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 άσπρο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Σέλινο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 2-3 μεγάλες τομάτες
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θρυμματισμένης κόκκινης πιπεριάς
- 1 φλιτζάνι φακές
- 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό
- 1 πακέτο ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Οδηγίες παρασκευής
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 5 με 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το σέλινο και τα καρότα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε, ανακατεύοντας και πάλι, για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να μυρίσει.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και το κρασί και αφήστε το να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια βάλτε μέσα στην κατσαρόλα τις ντομάτες, το μαύρο πιπέρι, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, 1/4 φλιτζάνι νερό και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Τις ντομάτες είτε θα τις βάλετε μέσα ψιλοκομμένες, είτε περασμένες από το μούλτι.
- Τέλος, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε εν μέρει την κατσαρόλα με ένα καπάκι.
- Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 20 λεπτά, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις.
- Εν τω μεταξύ, βάζετε μια μέτρια κατσαρόλα γεμάτη νερό να βράσει. Προσθέστε τις φακές και σιγοβράστε για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και έπειτα στραγγίστε το περιττό νερό.
- Ανακατέψτε τις φακές και τον μαϊντανό στη σάλτσα.
- Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε μπολ και ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα και αν σας αρέσει, λίγο τριμμένο τυρί.
Έτοιμο το πιάτο μας. Δοκιμάστε το και πραγματικά θα εκπλαγείτε από την θεσπέσια και πρωτότυπη γεύση του.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube