Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φαγητό χειρουργείο: Το καταλληλότερο είδος φαγητού για μετά από χειρουργείο στομάχου

Φαγητό χειρουργείο: Το καταλληλότερο είδος φαγητού για μετά από χειρουργείο στομάχου

Φαγητό χειρουργείο: Η ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση στομάχου απαιτεί προσεκτική προσέγγιση στη δίαιτα για να υποστηρίξει την επούλωση και να αποτρέψει τις επιπλοκές.


Η ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση στομάχου απαιτεί προσεκτική προσέγγιση στη δίαιτα για να υποστηρίξει την επούλωση και να αποτρέψει τις επιπλοκές. Η επιλογή των καλύτερων τροφών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάρρωσης και στην ανακούφιση της δυσφορίας. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές.

Διαυγή υγρά: Στα αρχικά στάδια της ανάρρωσης, συχνά συνιστώνται διαυγή υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης και τη διευκόλυνση της πέψης. Οι διάφανοι ζωμοί, το νερό, τα αφεψήματα από βότανα και τα ποτά πλούσια σε ηλεκτρολύτες όπως το νερό καρύδας μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Μετά από χειρουργική επέμβαση στο στομάχι, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές που είναι εύπεπτες και απαλές για το στομάχι. Επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως το λευκό ρύζι, τα απλά ζυμαρικά, οι βραστές πατάτες και τα μαγειρεμένα λαχανικά όπως τα καρότα και τα κολοκυθάκια μπορούν να παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να προκαλούν ενόχληση.

Άπαχη πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή και την ανάκτηση των ιστών μετά από χειρουργική επέμβαση. Επιλέξτε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως πουλερικά χωρίς πέτσα, ψάρια, αυγά, τόφου και καλομαγειρεμένα όσπρια. Αυτές οι επιλογές είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν και λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Μαλακές τροφές: Εισάγετε σταδιακά μαλακές, εύκολες στη μάσηση τροφές σύμφωνα με τις ανεκτές. Μαγειρεμένα δημητριακά όπως πλιγούρι βρώμης ή κινόα, ομελέτα, γιαούρτι, τυρί cottage και βούτυρα από απαλούς ξηρούς καρπούς είναι θρεπτικές επιλογές που παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενώ είναι απαλά με το στομάχι.

Φρούτα και λαχανικά: Ενώ τα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι δύσκολα αφομοιώσιμα αρχικά, οι μαγειρεμένες ή κονσέρβες ποικιλίες μπορούν να γίνουν πιο εύκολα ανεκτές. Επιλέξτε μαλακά φρούτα όπως μπανάνες, σάλτσα μήλου και αποφλοιωμένα, μαγειρεμένα φρούτα, καθώς και καλά μαγειρεμένα λαχανικά όπως πουρέ γλυκοπατάτας ή κολοκύθα.

Ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση, οπότε φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιείτε νερό, αφεψήματα από βότανα και καθαρίστε τους ζωμούς τακτικά για να αποτρέψετε την αφυδάτωση και να προωθήσετε την επούλωση.

Συνολικά, η εστίαση σε εύπεπτες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα και η παραμονή ενυδατωμένη μπορεί να υποστηρίξει μια ομαλή διαδικασία αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση στομάχου. Είναι σημαντικό να ακούτε τα σημάδια του σώματός σας και να επαναφέρετε σταδιακά τις στερεές τροφές ως ανεκτές υπό την καθοδήγηση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι έφηβοι με σοβαρή παχυσαρκία στρέφονται προς τη χειρουργική επέμβαση και τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους, παρά τη διαμάχη

Σκωληκοειδής απόφυση: Τι προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

ΜΥΛΟΣ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ – Από το Φεβρουάριο του 2018 και αν… (έγγραφο)

Aσφαλέστερη είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική απώλειας βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Mac and Cheese: Το Mac & Cheese είναι το τέλειο πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του λιωμένου τυριού με την απλότητα των ζυμαρικών. Είναι τέλειο για ένα καθημερινό γεύμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε τη ζεστή με την οικογένεια ή τους φίλους σας!

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Close Icon