Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φαγητό: Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες να τρώμε;

Φαγητό: Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες να τρώμε;

Φαγητό: Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.



Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν ιδανικές ώρες για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.

 


Τι έδειξε η έρευνα για τις ώρες που τρώμε φαγητό

Μια τυχαιοποιημένη  ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή με 16 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (ηλικία 37,3 ± 2,8 έτη, 5 γυναίκες, ΔΜΣ 28,7 ± 0,6 kg/m2) μελέτησε σε διαφορετικές ημέρες στα ίδια άτομα τις επιπτώσεις της καθυστερημένης (12.00 με 22.00) συγκριτικά με την νωρίς κατανάλωση φαγητού (08.00 με 16.00).

Ελεγχόταν αυστηρά η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και η έκθεση στο φως. Βρέθηκε ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα αύξησε την πείνα και άλλαξε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, αυξάνοντας την αναλογία γκρελίνης προς λεπτίνη. Επιπλέον, η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μείωσε την ενεργειακή δαπάνη κατά την αφύπνιση και τη μέση θερμοκρασία σώματος. Οι γονιδιακές αναλύσεις κατέδειξαν μάλιστα ότι η καθυστερημένη κατανάλωση τροφής άλλαξε τα μονοπάτια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν μηχανισμούς με τους οποίους η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Μια άλλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων με 137 πυροσβέστες που εργάζονται σε βάρδιες (23-59 ετών, 9% γυναίκες) τυχαιοποίησε τους μισούς σε συμβουλευτική για 10ωρο περιορισμό της πρόσληψης τροφής και τους συνέκρινε με τους άλλους μισούς που μπορούσαν να τρώνε όποια ώρα της ημέρας. Οι πρώτοι επέλεξαν το χρονικό παράθυρο 09.00 με 19.00 ως στόχο. Ολοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν εφαρμογή smartphone για να καταγράφουν όλα τα συμβάντα κατάποσης. Κατά την έναρξη, και οι δύο ομάδες είχαν διατροφικό παράθυρο περίπου 14 ωρών.

Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, χωρίς διαφορές στις θερμίδες συνολικά. Οι συμμετέχοντες που μείωσαν χρονικά το διατροφικό τους παράθυρο (σε 11,13 ώρες τελικά κατά μέσο όρο) δεν είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Μάλιστα, σε συμμετέχοντες με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο κατά την έναρξη παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και στην αρτηριακή πίεση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σύκα: Η γευστική λύση για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά

Μήλα: Μια φυσική άμυνα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Μέλι: Ποια τα οφέλη του όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι;

Αρακάς: Πώς μας ωφελεί στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon