Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ευεργετικοί και βλαβεροί συνδυασμοί τροφίμων

Ευεργετικοί και βλαβεροί συνδυασμοί τροφίμων

Η άποψη πως ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων κάνουν ευκολότερη την απώλεια βάρους αμφισβητείται στις μέρες μας.

Η ποσότητα των τροφών είναι η βασική παράμετρος που οδηγεί στη μείωση των κιλών σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας μεταβολισμού. Τονίζεται όμως, πως ορισμένες τροφές όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα βοηθούν τη σωστότερη απορρόφηση και βιοχημική χρησιμοποίηση των ουσιών που περιέχουν από το μεταβολισμό του κάθε ανθρώπου. Παράλληλα, όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας όπως η αυξημένη χοληστερίνη, το ζάχαρο, οι αλλεργίες ή η κολίτιδα, μπορεί να επιτύχει ορθότερη ρύθμιση του μεταβολισμού, της πεπτικής λειτουργίας και των βιοχημικών κύκλων του, επιλέγοντας ή αποφεύγοντας ορισμένους συνδυασμούς τροφών ή βεβαίως αποφεύγοντας την κατανάλωση ορισμένων μεμονωμένων τροφίμων, που τον διεγείρουν ειδικά.

Πέρα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υπάρχει και η επίτευξη στόχων καλύτερης βιοχημικής λειτουργίας, ανάδειξης μυικής μάζας, αντοχής σε συνθήκες έντονης αερόβιας άσκησης, τόνωσης της ψυχικής κατάστασης κ.α.. Για όλες αυτές τις παραμέτρους χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις συνδυασμών τροφών, ώστε να λειτουργούμε τη διατροφή μας με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχει βέβαια και η ειδικές ρυθμίσεις για τον κάθε άνθρωπο, αλλά αυτό είναι αντικείμενο ειδικών συνθηκών και αναλύσεων.

Μερικοί συνδυασμοί τροφών που θα πρέπει να επιδιώκουμε:

1. Κόκκινο κρέας και πουλερικά με ωμά, βραστά ή στον ατμό λαχανικά και χόρτα με λίγο ελαιόλαδο.

2. Ψάρια και θαλασσινά με αγγούρι, μαρούλι, κολοκύθια, χόρτα και κυρίως πατάτα.

3. Ζυμαρικά με ζωμό ή σάλτσα από ωμά, βραστά ή στον ατμό λαχανικά.

4. Κοτόπουλο με λαδερά, όπως μπάμιες, φασολάκια κ.α..

5. Αυγά με λάχανο, ντομάτα ή αγγούρι.

6. Όσπρια με άσπρο άπαχο τυρί.

7. Ρύζι με όσπρια, όπως φακές, αρακά ή ρεβίθια.

8. Καρότα με λάχανο και αρακά.

9. Ντομάτα με αγγούρι και ελιές ή πιπεριές.

10. Χυμός μήλου και καρότου.

11. Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα όχι όξινα.

12. Προϊόντα ολικής άλεσης με ρύζι, φρούτα και λαχανικά.

Μερικοί συνδυασμοί τροφών που θα πρέπει να αποφεύγουμε:

1. Κόκκινο κρέας και πουλερικά με υδατάνδρακες ταχείας απορρόφησης, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, καλαμπόκι, παντζάρια κ.α..

2.Ψάρια και θαλασσινά με ζωικές πρωτεΐνες.

3. Αυγά με ζωικές πρωτεΐνες.

4. Γάλα και γιαούρτι με τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, λόγω δέσμευσης ασβεστίου και μαγνησίου.

5. Όσπρια με τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, λόγω δέσμευσης σιδήρου.

6. Γάλα, τυρί και γιαούρτι με ωμά, βραστά ή στον ατμό λαχανικά.

7. Αλκοολούχα ποτά με ξηρούς καρπούς.

8. Σοκολάτα ή γλυκά επιδόρπια μετά από γεύμα με πολλούς υδατάνδρακες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Close Icon