Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

 Εχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; Το τεστ των 5 ερωτήσεων

 Εχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; Το τεστ των 5 ερωτήσεων


Η βιταμίνη Β12 παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA και του RNA, δηλαδή των δομικών μονάδων κάθε κυττάρου. Επίσης, χρειαζόμαστε τη βιταμίνη Β12 για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της μνήμης, για να έχουμε καλή διάθεση και ενέργεια, για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό και για να αποφύγουμε την πρόωρη γήρανση.

Είναι πιθανό τα επίπεδα βιταμίνης Β12 να είναι χαμηλά στον οργανισμό για αρκετά χρόνια χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό. Τα συμπτώματα της έλλειψης συχνά αποδίδονται σε άλλες αιτίες, όπως το στρες ή η υπερκόπωση, με αποτέλεσμα αυτή να μην αναγνωρίζεται και να μην αντιμετωπίζεται σωστά.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό σας.

1. Ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή;
Η μόνη διατροφική ομάδα που παρέχει βιταμίνη Β12 είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στο κόκκινο κρέας, στο ψάρι και στα γαλακτοκομικά. Εάν λοιπόν έχετε βγάλει αυτές τις τροφές από τη ζωή σας, καλό θα είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε συμπλήρωμα της βιταμίνης.

2. Είστε άνω των 50 ετών;
Όσο περνούν τα χρόνια, μειώνεται ο ρυθμός απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό. Έτσι, μετά την ηλικία των 50 ετών η έλλειψη Β12 είναι πιο πιθανή και μάλιστα συμπτώματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, τα κενά μνήμης και οι μειωμένες αντοχές που την συνοδεύουν συχνά παραβλέπονται, αφού θεωρούνται φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.

3. Καταναλώνετε καθημερινά αλκοόλ;
Εάν απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί μαζί με το βραδινό σας είναι πιο πιθανό να έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12 κι αυτό επειδή το συκώτι ελέγχει τη διαδικασία απορρόφησης και αποθήκευσης της βιταμίνης Β12. Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καλό θα είναι να λαμβάνετε καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό σας είναι επαρκή.

4. Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το έλκος του στομάχου και άλλα συναφή γαστρεντερικά προβλήματα συνδέονται με μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

5. Έχετε διαβήτη;
Η αναποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου συνδέεται με μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και με άλλες διαταραχές, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και ο ερυθηματώδης λύκος. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις καλό είναι να λαμβάνουν συμπλήρωμα ακόμη κι αν καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12.

Συμπέρασμα
Εάν βάσει των απαντήσεών σας κρίνετε ότι είναι πιθανό να έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12 συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε συμπλήρωμα. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συνδεθεί με πολυάριθμες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και το Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αχλάδια: 5 οφέλη που θα σας εκπλήξουν

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανέλα: Το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό;

Κανέλα: Η κανέλα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο: Η τέλεια συνταγή για τις κρύες μέρες 

Η αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο είναι μία από τις πιο κλασικές ελληνικές συνταγές, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο συνδυασμός του τρυφερού κοτόπουλου, των φρέσκων λαχανικών και της αναζωογονητικής σάλτσας αυγολέμονο δημιουργεί ένα πιάτο υγιεινό και χορταστικό που ζεσταίνει την καρδιά και τον οργανισμό.

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Η επιλογή μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού είναι συχνά θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά και οι δύο τύποι τσαγιού προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες διαφορές στην επεξεργασία τους

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η πιο γευστική σούπα για τον χειμώνα

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η κρεμώδης σούπα μανιταριών είναι μια εξαιρετικά γευστική και θρεπτική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με τα μανιτάρια να προσφέρουν μοναδική γεύση και την κρέμα να προσδίδει μια αίσθηση απαλότητας

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon