Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έτσι θα διατηρήσετε τα λαχανικά του καλοκαιριού και το χειμώνα

Έτσι θα διατηρήσετε τα λαχανικά του καλοκαιριού και το χειμώνα

Το καλοκαίρι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περισσότερα από ότι το χειμώνα και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή.


Το καλοκαίρι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περισσότερα από ότι το χειμώνα και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τα διατηρήσουμε και τον χειμώνα.

Ντομάτες

Πιο χρήσιμη για την ενυδάτωση του οργανισμού ακόμη κι από το καρπούζι, η ντομάτα έχει διάφορα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών όπως το λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Το μυστικό για να «σώσετε» τις καλοκαιρινές ντομάτες είναι να τις ψήσετε και να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για μια γλυκιά, υγιεινή εναλλακτική λύση αντί της κονσερβαρισμένης ντομάτας. (Πρόσθετο μπόνους: Οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο από τις ωμές).

Οι μικρές ντομάτες ή τα ντοματίνια, όπως είναι π.χ. η ποικιλία cherry, λειτουργούν καλύτερα. Απλώστε τις κομμένες στη μέση ή ολόκληρα τα ντοματίνια σε ένα ταψί και ανακατέψτε με ελαιόλαδο, αλάτι και μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, ό,τι έχετε ή σας αρέσει). Ψήστε στους 220 βαθμούς μέχρι οι ντομάτες να σκάσουν και να πάρουν χρώμα στις άκρες. Αφήστε να κρυώσουν και καταψύξτε σε δοχεία. Χρησιμοποιήστε τις σε σάλτσες, σούπες και βραστά.

Κολοκυθάκια

Η αφαίρεση της υγρασίας από τα κολοκυθάκια είναι το «κλειδί» για τη συντήρησή τους. Αυτό απαιτεί λίγο χρόνο στην κουζίνα, αλλά αξίζει τον κόπο για την πλούσια, γλυκιά γεύση που θα δώσουν στο φαγητό σας. Τρίψτε τα κολοκυθάκια και τσιγαρίστε τα σε χαμηλή φωτιά σε αλατισμένο ελαιόλαδο (και βούτυρο αν θέλετε). Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο και μυρωδικά ή αφήστε τα σκέτα. Μετά από περίπου μισή ώρα (ανακατεύοντας προς το τέλος), θα πρέπει να φαίνονται χρυσαφένια και να έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους. Χρησιμοποιήστε το σε σούπες, ντιπ και ζυμαρικά με καραμελωμένα κολοκυθάκια τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει την πέψη. Και το καλαμπόκι που καταψύχετε μόνοι σας έχει πολύ καλύτερη υφή και γεύση από τα περισσότερα συσκευασμένα.

Αφαιρέστε τους σπόρους από τα φρέσκα καλαμπόκια, βάλτε τους σε σακουλάκι που ανοιγοκλείνει και καταψύξτε τους. Χρησιμοποιήστε τους σε σοτέ, σούπες και άλλα πιάτα.

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι άφθονος αυτήν την εποχή, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε το και φτιάξτε πέστο – δεν θα το μετανιώσετε. Καταψύξτε το σε θήκες για παγάκια ή σε μικρά δοχεία για να το προσθέτετε σε ζυμαρικά και σούπες όλο το χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές ανάγκες: Πώς να ελέγξετε τις επιθυμίες

Μωβ λαχανικά και φρούτα με αντιδιαβητικές ιδιότητες και όσα πρέπει να γνωρίζουμε 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon