Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έτσι να συντηρείτε τα τρόφιμα το καλοκαίρι

Έτσι να συντηρείτε τα τρόφιμα το καλοκαίρι

Τους καλοκαιρινούς μήνες η συντήρηση και αποθήκευση των τροφίμων απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αφού κάποια από αυτά που έχετε ήδη καταναλώσει μπορεί να έχουν αλλοιωθεί και να μην το καταλάβατε.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία συμβάλλουν στην πιο γρήγορη αλλοίωση των προϊόντων κι αν νιώσετε την παραμικρή αλλαγή στη γεύση πετάξτε τα αμέσως καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης δηλητηριάσεων και λοιμώξεων. Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είστε και ως προς τη φύλαξη του μαγειρεμένου φαγητού καθώς αλλοιώνεται το ίδιο εύκολα με τα νωπά προϊόντα. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι συντηρείτε με ασφάλεια τα είδη τροφίμων θα πρέπει να ακολουθείτε μία σειρά από κανόνες που στην κυριολεξία θα είναι απαράβατοι, να θυμάστε πως μία μικρή απροσεξία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας, όσο κι αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό.

Έτσι λοιπόν όσο αφορά τη θερμοκρασία του ψυγείου, που είναι ο βασικότερος παράγοντας καλής συντήρησης, πρέπει να κυμαίνεται από -7 έως -18 βαθμούς Κελσίου. Όταν αγοράζετε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, το μανάβικο της γειτονιάς σας ή ακόμη και από περίπτερα σιγουρευτείτε ότι αυτά φυλάσσονται σε σκιερό μέρος κι είναι καλά σφραγισμένα. Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και αποφεύγετε εκείνα που η συσκευασία τους είναι ελαφρά ανοιχτή, χτυπημένη ή σκισμένη.

Σε καμία περίπτωση μην ψύχετε ξανά τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, ιδίως κρέατα που αλλοιώνονται με μεγάλη ευκολία και μην φέρνετε σε επαφή ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα καθώς το ένα μπορεί να μολύνει το άλλο. Επίσης αν σας έχει περισσέψει φαγητό και θέλετε να το φυλάξετε, όταν θα θελήσετε να το καταναλώσετε φροντίστε να μην έχει παραμείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Κι όσο αφορά το ξαναζέσταμα του η θερμοκρασία πρέπει να υπερβαίνει τους 70 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να εξουδετερωθούν τυχόν μικροοργανισμοί που έχουν αναπτυχθεί.

Τέλος δεν είναι καλό να παραγεμίζετε το ψυγείο σας με τρόφιμα γιατί επηρεάζονται πολύ οι συνθήκες συντήρησης, επίσης μην τοποθετείτε τα προϊόντα που αλλοιώνονται πιο γρήγορα στην πόρτα του. Κι αν θέλετε να πάρετε μαζί σας στη δουλειά μαγειρεμένο φαγητό ή κάποιο τρόφιμο χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε ισοθερμικές τσάντες για να είστε σίγουροι ότι δεν θα προκληθεί κατά τη μεταφορά ή από την έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες οποιαδήποτε αλλοίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

Overnight Oats με Φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Close Icon