Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έτσι να συντηρείτε τα τρόφιμα το καλοκαίρι

Έτσι να συντηρείτε τα τρόφιμα το καλοκαίρι

Τους καλοκαιρινούς μήνες η συντήρηση και αποθήκευση των τροφίμων απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αφού κάποια από αυτά που έχετε ήδη καταναλώσει μπορεί να έχουν αλλοιωθεί και να μην το καταλάβατε.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία συμβάλλουν στην πιο γρήγορη αλλοίωση των προϊόντων κι αν νιώσετε την παραμικρή αλλαγή στη γεύση πετάξτε τα αμέσως καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης δηλητηριάσεων και λοιμώξεων. Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είστε και ως προς τη φύλαξη του μαγειρεμένου φαγητού καθώς αλλοιώνεται το ίδιο εύκολα με τα νωπά προϊόντα. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι συντηρείτε με ασφάλεια τα είδη τροφίμων θα πρέπει να ακολουθείτε μία σειρά από κανόνες που στην κυριολεξία θα είναι απαράβατοι, να θυμάστε πως μία μικρή απροσεξία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας, όσο κι αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό.

Έτσι λοιπόν όσο αφορά τη θερμοκρασία του ψυγείου, που είναι ο βασικότερος παράγοντας καλής συντήρησης, πρέπει να κυμαίνεται από -7 έως -18 βαθμούς Κελσίου. Όταν αγοράζετε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, το μανάβικο της γειτονιάς σας ή ακόμη και από περίπτερα σιγουρευτείτε ότι αυτά φυλάσσονται σε σκιερό μέρος κι είναι καλά σφραγισμένα. Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και αποφεύγετε εκείνα που η συσκευασία τους είναι ελαφρά ανοιχτή, χτυπημένη ή σκισμένη.

Σε καμία περίπτωση μην ψύχετε ξανά τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, ιδίως κρέατα που αλλοιώνονται με μεγάλη ευκολία και μην φέρνετε σε επαφή ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα καθώς το ένα μπορεί να μολύνει το άλλο. Επίσης αν σας έχει περισσέψει φαγητό και θέλετε να το φυλάξετε, όταν θα θελήσετε να το καταναλώσετε φροντίστε να μην έχει παραμείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Κι όσο αφορά το ξαναζέσταμα του η θερμοκρασία πρέπει να υπερβαίνει τους 70 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να εξουδετερωθούν τυχόν μικροοργανισμοί που έχουν αναπτυχθεί.

Τέλος δεν είναι καλό να παραγεμίζετε το ψυγείο σας με τρόφιμα γιατί επηρεάζονται πολύ οι συνθήκες συντήρησης, επίσης μην τοποθετείτε τα προϊόντα που αλλοιώνονται πιο γρήγορα στην πόρτα του. Κι αν θέλετε να πάρετε μαζί σας στη δουλειά μαγειρεμένο φαγητό ή κάποιο τρόφιμο χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε ισοθερμικές τσάντες για να είστε σίγουροι ότι δεν θα προκληθεί κατά τη μεταφορά ή από την έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες οποιαδήποτε αλλοίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon