Εσπεριδοειδή φρούτα: Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Τρώτε εσπεριδοειδή μετά το γεύμα; Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ, τα γκρέιπφρουτ και τα μανταρίνια είναι όλα εσπεριδοειδή, γνωστά για τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους. Είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα φρούτων που ανήκουν στην οικογένεια των Rutaceae και είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Παρόλο που είναι υγιή, δεν είναι καλό να τρώτε εσπεριδοειδή μετά το γεύμα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε μερικές από τις παρενέργειες της κατανάλωσης εσπεριδοειδών μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Ποια είναι τα οφέλη των εσπεριδοειδών;
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν διαιτητικές ίνες, επομένως προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Εδώ είναι μερικά ακόμη οφέλη:
- Το κάλιο στα εσπεριδοειδή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Η βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή συμβάλλει στην υγεία του δέρματος προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες και προάγοντας τη σύνθεση κολλαγόνου.
- Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα εσπεριδοειδή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους προάγοντας το αίσθημα πληρότητας και ρυθμίζοντας την όρεξη.
- Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση, ειδικά όταν καταναλώνονται ως ολόκληρα φρούτα ή με τη μορφή φρέσκων χυμών.
Ποιες είναι οι παρενέργειες της κατανάλωσης εσπεριδοειδών μετά το γεύμα;
Η κατανάλωση εσπεριδοειδών πολύ κοντά σε ένα γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε ορισμένα άτομα. Εδώ είναι μερικές παρενέργειες:
1. Όξινη επίδραση στην πέψη
Τα εσπεριδοειδή είναι όξινα και η κατανάλωσή τους αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να διαταράξει την πέψη για ορισμένα άτομα. Η οξύτητα μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, δυσπεψία ή καούρα, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι επιρρεπείς σε παλινδρόμηση οξέος.
2. Καθυστερημένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Η παρουσία ορισμένων ενώσεων στα εσπεριδοειδή μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών όταν καταναλώνονται αμέσως μετά το γεύμα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιοδιαθεσιμότητα βασικών μετάλλων και βιταμινών. Οι ενώσεις στα εσπεριδοειδή που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, τανίνες και οξαλικά. Αυτές οι ενώσεις, αν και γενικά είναι υγιεινές και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να σχηματίσουν σύμπλοκα με μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, μειώνοντας ενδεχομένως την απορρόφησή τους όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες αμέσως μετά το γεύμα. Αν και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι σημαντικό για τα περισσότερα άτομα με ισορροπημένη διατροφή, όσοι έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανησυχίες ή ανεπάρκειες μπορεί να θέλουν να προσέχουν τη συνολική διατροφική τους σύνθεση και το χρονοδιάγραμμα κατανάλωσης εσπεριδοειδών.
3. Διακύμανση σακχάρου στο αίμα
Ενώ τα εσπεριδοειδή έχουν φυσικά σάκχαρα, η κατανάλωση τους μετά το γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες αιχμές και επακόλουθες πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα κόπωσης ή λαχτάρα για επιπλέον σνακ.
4. Πιθανή αύξηση βάρους
Τα εσπεριδοειδή, παρά τα οφέλη τους για την υγεία, περιέχουν θερμίδες. Η υπερβολική τους κατανάλωση, ειδικά μετά από ένα γεύμα, μπορεί να συμβάλει στην πρόσληψη θερμίδων που ξεπερνά την ενεργειακή δαπάνη, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.
5. Γαστρεντερικές ενοχλήσεις
Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα ή αέρια, όταν καταναλώνουν εσπεριδοειδή μετά το γεύμα, ιδιαίτερα εάν έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube