Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έρευνα: Ποια η επίδραση των «υπερ-γευστικών» τροφών σε 4 δίαιτες;

Έρευνα: Ποια η επίδραση των «υπερ-γευστικών» τροφών σε 4 δίαιτες;

Έρευνα: Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποια χαρακτηριστικά των γευμάτων ήταν σημαντικά για τον προσδιορισμό του πόσες θερμίδες καταναλώθηκαν.


Αν η απώλεια βάρους ήταν ανάμεσα στις αποφάσεις σας για το 2023, τα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) μπορεί να παρέχουν σαφέστερη καθοδήγηση σχετικά με το φαγητό που βάζετε στο πιάτο σας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποια χαρακτηριστικά των γευμάτων ήταν σημαντικά για τον προσδιορισμό του πόσες θερμίδες καταναλώθηκαν.

Διαπίστωσαν ότι τρία χαρακτηριστικά γεύματος οδήγησαν σταθερά σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σε τέσσερα διαφορετικά διατροφικά μοτίβα:

  • η ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος (δηλαδή θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής),
  • η ποσότητα των «υπεργευστικών» τροφών,
  • και το πόσο γρήγορα καταναλώθηκαν τα γεύματα.
  • Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των γευμάτων συνέβαλε επίσης στην πρόσληψη θερμίδων, αλλά η επίδρασή της ήταν πιο μεταβλητή.

Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον επιστήμονα του KU Tera Fazzino το 2019, τα υπεργευστικά τρόφιμα έχουν συγκεκριμένους συνδυασμούς λίπους, ζάχαρης νατρίου και υδατανθράκων – σκέψου τα πατατάκια – που τα καθιστούν τεχνητά ωφέλιμα για το φαγητό και πιο δύσκολο να σταματήσουν να καταναλώνουν. «Θέλαμε να μάθουμε πώς τα υπεργευστικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, επηρέασαν πόσες θερμίδες κατανάλωσε ένα άτομο σε ένα γεύμα», δήλωσε ο Fazzino, αναπληρωτής διευθυντής του Cofrin Logan Center for Addiction Research and Treatment στο Ινστιτούτο KU Life Span.

Ο Fazzino, μαζί με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών του NIH, έγραψε στο περιοδικό Nature Food ότι η υπεργευστικότητα αύξησε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται σε τέσσερα πρότυπα διατροφής:

  • χαμηλή σε υδατάνθρακες,
  • χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά,
  • μια δίαιτα βασισμένη σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα,
  • και ένα που βασίζεται σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι διατροφικές συστάσεις για τη διαχείριση του βάρους θα μπορούσαν να ενημερωθούν κατανοώντας πώς ορισμένα τρόφιμα έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρώνε λιγότερες θερμίδες χωρίς να τους κάνουν να πεινάσουν. Συχνά συνιστάται στους ανθρώπους να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, όπως μπισκότα ή τυρί, που μπορεί να οδηγήσουν σε παθητική υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα, συχνά συνιστώνται τροφές χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας – όπως το σπανάκι, τα καρότα και τα μήλα.

Αλλά τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως υπέρ-γευστικά μπορεί να είναι λιγότερο γνωστά στους ανθρώπους και μπορεί να τα προσθέτουν εν αγνοία τους στο πιάτο τους. Ενώ τα υπερεύγεστα τρόφιμα μερικές φορές είναι επίσης ενεργειακά πυκνά, η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα υπέργευστα τρόφιμα συμβάλλουν ανεξάρτητα στην πρόσληψη θερμίδων του γεύματος. Ο Fazzino είπε ότι τα ευρήματα προσθέτουν σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνει ότι η υπεργευστικότητα παίζει ρόλο στις επιλογές τροφίμων που κάνουν οι άνθρωποι και στο βάρος τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Γιατί πρέπει να εντάξετε τις μπανάνες στην εβδομαδιαία σας διατροφή;

Πόσο αποτελεσματικό είναι το ψύλλιο στη διατροφή μας;

Γιατί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια φυσική εναλλακτική με χαμηλή ζάχαρη

Τροπικά Φρούτα: Η επιλογή τροπικών φρούτων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μια έξυπνη και νόστιμη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να περιορίσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους.

Τι είναι η δίαιτα με ωμό κρέας;

Raw meat diet: Η δίαιτα με ωμό κρέας είναι μια ακραία μορφή διατροφικής επιλογής που βασίζεται στην ιδέα της επιστροφής στη φυσική διατροφή των πρώιμων ανθρώπων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την υγεία είναι σημαντικοί και δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Η δύναμη των φυτικών πρωτεϊνών

Φυτικές πρωτεΐνες: Επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημασία αυτής της διατροφικής επιλογής, όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών.

Τάσεις διατροφής 2025 - Τι να περιμένουμε;

Τάσεις διατροφής 2025: Είτε πρόκειται για φυτικές πρωτεΐνες, διατροφή με βάση το DNA, είτε για νέες υπερτροφές, το μέλλον της διατροφής φαίνεται συναρπαστικό και πολλά υποσχόμενο.

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

Όργανα διατροφή: Η σύνδεση μεταξύ της μορφής των τροφίμων και των οργάνων που υποστηρίζουν δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Η φύση φαίνεται να μας παρέχει έναν πολύτιμο οδηγό για το πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας.

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Close Icon