Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έρευνα: Ποια η επίδραση των «υπερ-γευστικών» τροφών σε 4 δίαιτες;

Έρευνα: Ποια η επίδραση των «υπερ-γευστικών» τροφών σε 4 δίαιτες;

Έρευνα: Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποια χαρακτηριστικά των γευμάτων ήταν σημαντικά για τον προσδιορισμό του πόσες θερμίδες καταναλώθηκαν.


Αν η απώλεια βάρους ήταν ανάμεσα στις αποφάσεις σας για το 2023, τα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) μπορεί να παρέχουν σαφέστερη καθοδήγηση σχετικά με το φαγητό που βάζετε στο πιάτο σας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποια χαρακτηριστικά των γευμάτων ήταν σημαντικά για τον προσδιορισμό του πόσες θερμίδες καταναλώθηκαν.

Διαπίστωσαν ότι τρία χαρακτηριστικά γεύματος οδήγησαν σταθερά σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σε τέσσερα διαφορετικά διατροφικά μοτίβα:

  • η ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος (δηλαδή θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής),
  • η ποσότητα των «υπεργευστικών» τροφών,
  • και το πόσο γρήγορα καταναλώθηκαν τα γεύματα.
  • Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των γευμάτων συνέβαλε επίσης στην πρόσληψη θερμίδων, αλλά η επίδρασή της ήταν πιο μεταβλητή.

Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον επιστήμονα του KU Tera Fazzino το 2019, τα υπεργευστικά τρόφιμα έχουν συγκεκριμένους συνδυασμούς λίπους, ζάχαρης νατρίου και υδατανθράκων – σκέψου τα πατατάκια – που τα καθιστούν τεχνητά ωφέλιμα για το φαγητό και πιο δύσκολο να σταματήσουν να καταναλώνουν. «Θέλαμε να μάθουμε πώς τα υπεργευστικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, επηρέασαν πόσες θερμίδες κατανάλωσε ένα άτομο σε ένα γεύμα», δήλωσε ο Fazzino, αναπληρωτής διευθυντής του Cofrin Logan Center for Addiction Research and Treatment στο Ινστιτούτο KU Life Span.

Ο Fazzino, μαζί με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών του NIH, έγραψε στο περιοδικό Nature Food ότι η υπεργευστικότητα αύξησε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται σε τέσσερα πρότυπα διατροφής:

  • χαμηλή σε υδατάνθρακες,
  • χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά,
  • μια δίαιτα βασισμένη σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα,
  • και ένα που βασίζεται σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι διατροφικές συστάσεις για τη διαχείριση του βάρους θα μπορούσαν να ενημερωθούν κατανοώντας πώς ορισμένα τρόφιμα έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρώνε λιγότερες θερμίδες χωρίς να τους κάνουν να πεινάσουν. Συχνά συνιστάται στους ανθρώπους να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, όπως μπισκότα ή τυρί, που μπορεί να οδηγήσουν σε παθητική υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα, συχνά συνιστώνται τροφές χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας – όπως το σπανάκι, τα καρότα και τα μήλα.

Αλλά τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως υπέρ-γευστικά μπορεί να είναι λιγότερο γνωστά στους ανθρώπους και μπορεί να τα προσθέτουν εν αγνοία τους στο πιάτο τους. Ενώ τα υπερεύγεστα τρόφιμα μερικές φορές είναι επίσης ενεργειακά πυκνά, η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα υπέργευστα τρόφιμα συμβάλλουν ανεξάρτητα στην πρόσληψη θερμίδων του γεύματος. Ο Fazzino είπε ότι τα ευρήματα προσθέτουν σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνει ότι η υπεργευστικότητα παίζει ρόλο στις επιλογές τροφίμων που κάνουν οι άνθρωποι και στο βάρος τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Γιατί πρέπει να εντάξετε τις μπανάνες στην εβδομαδιαία σας διατροφή;

Πόσο αποτελεσματικό είναι το ψύλλιο στη διατροφή μας;

Γιατί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon