Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έρευνα Κορωνοϊός: O ρόλος της βιταμίνης C στην αντιμετώπιση της covid-19

Έρευνα Κορωνοϊός: O ρόλος της βιταμίνης C στην αντιμετώπιση της covid-19

Από την αρχή της πανδημίας έχουν διερευνηθεί τα πιθανά οφέλη διαφόρων συμπληρωμάτων κατά της Covid-19. Μόνο στην περίπτωση της βιταμίνης D φαίνεται να υπάρχει κάποιο άξιο λόγου όφελος, καθώς τα χαμηλά επίπεδά της στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό.


Έρευνα Κορωνοϊός: Ελάχιστη έως μηδαμινή ωφέλεια παρέχουν τα συμπληρώματα βιταμίνης C και ψευδάργυρου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να παίρνουν τέτοια συμπληρώματα για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους κατά των κρυολογημάτων και της γρίπης, αλλά φαίνεται πως στην περίπτωση της λοίμωξης Covid-19 δεν υπάρχει κάποια άξια λόγου προστασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής Μιλίντ Ντεσάι της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen», τερμάτισαν πρόωρα, μετά από δέκα ημέρες, τη δοκιμή τέτοιων συμπληρωμάτων σε 214 μη νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 45 ετών, επειδή δεν είδαν κάποια άξια λόγου βελτίωση στα συμπτώματά τους.

Μάλιστα, στην τυχαιοποιημένη πολυκεντρική κλινική μελέτη χρησιμοποιήθηκε υψηλή δοσολογία 8.000 μιλιγκράμ βιταμίνης C και 50 μιλιγκράμ ψευδάργυρου καθημερινά.

Όσοι ασθενείς δεν έπαιρναν τα συμπληρώματα εμφάνισαν μείωση 50% στα συμπτώματά τους μετά από σχεδόν επτά ημέρες (6,7), ενώ όσοι τα έπαιρναν είχαν παρόμοια μείωση 50% σε σχεδόν έξι ημέρες. Η διαφορά της μίας ημέρας δεν κρίθηκε σημαντική για να συνεχιστεί η μελέτη.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν διερευνηθεί τα πιθανά οφέλη διαφόρων συμπληρωμάτων κατά της Covid-19. Μόνο στην περίπτωση της βιταμίνης D φαίνεται να υπάρχει κάποιο άξιο λόγου όφελος, καθώς τα χαμηλά επίπεδά της στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία, είτε με ψευδάργυρο είτε με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) ή και με τα δύο μαζί, δεν έχουν επίπτωση στα συμπτώματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και δεν μειώνουν σημαντικά τη διάρκειά τους», συμπέραναν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη για τα οφέλη της βιταμίνης C και του zinc στη μάχη με την πανδημία

Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος δεν μειώνουν τα συμπτώματα Covid-19

Eνθάρρυνση στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης d σε άτομα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με Ισπανική μελέτη

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon