Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

ΈΡΕΥΝΑ: Φυσικό συστατικό κάνει τα τρόφιμα χορταστικά

ΈΡΕΥΝΑ: Φυσικό συστατικό κάνει τα τρόφιμα χορταστικά


Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα ένα συστατικό που κάνει τα τρόφιμα πιο χορταστικά. Οι αρχικές δοκιμές σε υπέρβαρα άτομα έδειξαν ότι βοήθησε στο να μην παίρνουν βάρος.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου


Το συστατικό, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, περιέχει προπιονικό ασβέστιο, μια φυσική ουσία που διεγείρει το έντερο ώστε να απελευθερώσει ορμόνες που δρουν στον εγκέφαλο για τη μείωση του αισθήματος της πείνας.

Ενώ το προπιονικό ασβέστιο, παράγεται σε μεγάλη κλίμακα από βακτήρια του παχέος εντέρου, το νέο συστατικό των Βρετανών επιστημόνων, ένας συνδυασμός ινσουλίνης και προπιονικού εστέρα (ΙΡΕ), παρέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες του προπιονικού από από όσες ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει στα πλαίσια μιας κανονικής δίαιτας.

«Στοιχεία όπως το προπιονικό διεγείρουν την απελευθέρωση των ορμονών του εντέρου που ελέγχουν την όρεξη, αλλά θα πρέπει καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών για να επιτευχθεί μια ισχυρή επίδραση », δήλωσε ο Gary Frost, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Θέλαμε να βρούμε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την παροχή προπιονικού στο έντερο», συμπλήρωσε.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, η ομάδα του Frost έδωσε σε 20 εθελοντές είτε IPE ή ινσουλίνη, μαζί με φυτικές ίνες, και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να φάνε όσο ήθελαν από έναν μπουφέ.

Η ομάδα διαπίστωσε από την ομάδα του IPE, έφαγε κατά 14 τοις εκατό λιγότερο κατά μέσο όρο από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις των ορμονών που έχουν να κάνουν με την πείνα στο αίμα τους.

Σε μια δεύτερη φάση, 60 υπέρβαροι εθελοντές συμμετείχαν σε μια μελέτη 24 εβδομάδων, κατά την οποία, στους μισούς δόθηκε IPE σε μορφή σκόνης για να προσθέτουν στο φαγητό τους και στους άλλους μισούς δόθηκε ινσουλίνη.

Μόνο ένας από τους 25 εθελοντές στους οποίους δόθηκε IPE που ολοκλήρωσαν τη μελέτη πήρε πάνω από 3,0 τοις εκατό του σωματικού του βάρους, σε σύγκριση με έξι από τους 24 είχαν λάβει ινσουλίνη. Κανένας από την ομάδα IPE δεν πήρε πάνω από το 5,0 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με τέσσερα άτομα από την ομάδα την ινσουλίνης.

Μετά από 24 εβδομάδες, η ομάδα ΙΡΕ είχε επίσης λιγότερο λίπος στην κοιλιά και το συκώτι σε σύγκριση με την ομάδα ινσουλίνης.

Η ομάδα του Frost συνεργάζεται με την Imperial Innovations, μια εταιρεία εμπορικής τεχνολογίας, η οποία επικεντρώθηκε στην αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη βρετανική ακαδημαϊκή έρευνα, με στόχο να εισέλθει το εν λόγω προϊόν στη βρετανική αγορά.

Αυτή την περίοδο μάλιστα, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στα είδη τροφίμων στα οποία η συγκεκριμένη σκόνη θα μπορούσε να προστεθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon