Έρευνα: Οι οδηγίες του FDA λένε ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να τρώνε κονσέρβες τόνου σε περιορισμένες ποσότητες.
Ο τόνος σε κονσέρβα είναι γνωστό ότι περιέχει χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, αλλά μια νέα έρευνα του Consumer Reports βρήκε αιχμές της νευροτοξίνης σε ορισμένα κουτιά. Ο οργανισμός δοκίμασε πέντε δημοφιλείς μάρκες τόνου, ανέφερε το CBS News. Ενώ τα επίπεδα υδραργύρου ήταν όλα εντός των προτύπων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Consumer Reports προέτρεψε τις έγκυες γυναίκες να «αποφύγουν εντελώς τον τόνο σε κονσέρβα».
Τόνος σε κονσέρβα
Οι οδηγίες του FDA λένε ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να τρώνε κονσέρβες τόνου σε περιορισμένες ποσότητες. «Ενώ οι κονσέρβες τόνου, ειδικά οι ελαφριές ποικιλίες, έχουν σχετικά χαμηλά μέσα επίπεδα υδραργύρου, τα μεμονωμένα κουτιά μπορεί μερικές φορές να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα», ανέφερε η Consumer Reports. «Από κονσέρβα σε κονσέρβα, τα επίπεδα υδραργύρου μπορεί να αυξηθούν με απρόβλεπτους τρόπους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ενός εμβρύου», δήλωσε ο Τζέιμς Ρότζερς, διευθυντής έρευνας και δοκιμών για την ασφάλεια των τροφίμων στην ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση.
Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει τη νευροανάπτυξη, δήλωσε ο ιατρικός συνεργάτης του CBS News, Δρ Ντέιβιντ Άγκους. Οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά. Εάν ένα έμβρυο εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σκέψης και μνήμης αργότερα, είπε. «Τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες πρέπει ιδιαίτερα να κρατούν τον υδράργυρο μακριά από αυτούς τους νευρώνες που αναπτύσσονται», είπε ο Agus στο CBS News.
Η Consumer Reports εξέτασε 10 προϊόντα τόνου από πέντε μάρκες. Οι δοκιμές περιελάμβαναν περίπου 30 δείγματα αμφότερων και ελαφρού τόνου από κάθε μάρκα, όλα συσκευασμένα σε νερό, ανέφερε το CBS News. Ο ελαφρύς τόνος έτεινε να έχει λιγότερο υδράργυρο από τον μακρυπτέρυγο τόνο, έδειξαν οι δοκιμές. «Αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις κοιτάζοντας απλώς πόσο υδράργυρο έχει ένα συγκεκριμένο δοχείο», δήλωσε ο ανώτερος επιστήμονας του Consumer Reports, Michael Hansen.
Το Consumer Reports βρήκε έξι μεμονωμένες αιχμές στην περιεκτικότητα σε υδράργυρο μεταξύ των 30 δειγμάτων «που θα άλλαζαν τη σύσταση του FDA σχετικά με το πόσο συχνά κάποιος πρέπει να τρώει τον συγκεκριμένο τόνο», ανέφερε το CBS News.Οι Consumer Reports ανέφεραν ότι τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε μόνο ελαφρύ τόνο και να παίρνουν παλαμίδα σε περιορισμένες ποσότητες και οι ενήλικες που δεν είναι έγκυες θα πρέπει να στοχεύουν σε 8 έως 12 ουγγιές την εβδομάδα ψάρι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. “Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και τρεις μερίδες τόνου ελαφρύ ή παλαμίδα… Μπορείτε να φάτε μακρυπτέρυγο τόνο, αλλά μόνο μία μερίδα 4 ουγγιών την εβδομάδα”, ανέφερε η Consumer Reports.
Τα τεστ παρέχουν πληροφορίες για το τι μπορεί να βιώσουν οι καταναλωτές τη στιγμή που τρώνε αυτές τις μάρκες τόνου και υπογραμμίζουν τη σημασία της λήψης ασφαλέστερων επιλογών στην καθημερινή τους ρουτίνα», ανέφερε η Consumer Reports. «Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το μακρυπτέρυγο τόνο έχει πολύ περισσότερο υδράργυρο από τον τόνο ελαφρύ ή παλαμίδα, ανεξάρτητα από τη μάρκα», είπε ο οργανισμός. “Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο μακρυπτέρυγο τόνο είναι μεγαλύτερος και ζει περισσότερο από τους τόνους που αποτελούν τον ελαφρύ τόνο ή τους τόνους παλαμίδα. Αλλά η διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη: Τα προϊόντα μακρυπτέρυγου τόνου είχαν τρεις φορές περισσότερο υδράργυρο, κατά μέσο όρο, από τα άλλα.”
Ο υδράργυρος είναι μια ακαθαρσία στον άνθρακα. Ο στοιχειακός υδράργυρος πηγαίνει στα σύννεφα όταν καίγεται άνθρακας και στη συνέχεια πέφτει όταν βρέχει, είπε ο Agus στο CBS News. Τα θαλάσσια ζώα τον καταναλώνουν όταν καταλήγει στον ωκεανό ως μεθυλυδράργυρος. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το μαγείρεμα. Ενώ υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου εμφανίζονται στον καρχαρία και τον ξιφία, η πέστροφα και ο σολομός περιέχουν λίγα.
Τέσσερις από τις πέντε εταιρείες τόνου είπαν στο CBS News τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και σύμφωνα με τα πρότυπα του FDA. Η Bumble Bee δεν απάντησε αμέσως, αλλά είπε στο Consumer Reports ότι «τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση θαλασσινών υπερτερούν κατά πολύ κάθε πιθανού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για τον υδράργυρο», ανέφερε το CBS News.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube