Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επτά διατροφικές συνήθειες που σκοτώνουν

Επτά διατροφικές συνήθειες που σκοτώνουν

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών στις σωστές ποσότητες μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τις ζωές που χάνονται στις ΗΠΑ λόγω καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, δείχνει μια νέα εκτενής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA). Όπως αναφέρει η μελέτη, ποσοστό περίπου 45% των θανάτων από αυτά τα αίτια το 2012 είναι δυνατό να αποδοθούν στην υπερβολική ή την πολύ περιορισμένη κατανάλωση 7 ομάδων τροφίμων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα καλά νέα είναι ότι τώρα καταλαβαίνουμε περισσότερα σχετικά με το ποιες τροφές αποτρέπουν τους πρόωρους θανάτους λόγω καρδιομεταβολικών παθήσεων» σχολιάζει η Ελληνίδα ερευνήτρια Δρ Ρενάτα Μίχα από το Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης, μία εκ των επικεφαλής συντακτών της μελέτης. Τα μηνύματα που απευθύνονται σε ασθενείς, στο ευρύ κοινό αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να δίνουν έμφαση πρωτίστως στην κατανάλωση ωφέλιμων προϊόντων παρά στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων, δήλωσε η Δρ Μίχα στο πρακτορείο Reuters μέσω email.

Έπειτα από ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων από ποικίλες πηγές, η Δρ Μίχα και οι συνάδελφοί της αναγνώρισαν τα 10 διατροφικά συστατικά που συνδέονται στενότερα με την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη τύπου 2: αλάτι, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και σπόροι, φρέσκο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά), πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. λάδι σόγιας, καλαμποκέλαιο), Ω3 λιπαρά από ψάρια και θαλασσινά και ποτά με πολλή ζάχαρη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 7 διατροφικές συνήθειες κοστίζουν συνδυαστικά σχεδόν 400.000 ζωές τον χρόνο στις ΗΠΑ:

  1. υπερβολική κατανάλωση αλατιού – 66.508 θάνατοι

  1. μικρή κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων – 59.374 θάνατοι

  1. υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος – 57.766 θάνατοι

  1. μικρή κατανάλωση ψαριού – 54.626 θάνατοι

  1. μικρή κατανάλωση λαχανικών – 53.410 θάνατοι

  1. μικρή κατανάλωση φρούτων – 52.547 θάνατοι

  1. υπερβολική κατανάλωση ποτών με πολλή ζάχαρη – 51.694 θάνατοι

Η επιβάρυνση από την κακή διατροφή κρίνεται μεγαλύτερη για τον ανδρικό πληθυσμό, αφού οι άντρες φάνηκε πως ήταν πιο πιθανό σε σύγκριση με τις γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους λόγω καρδιομεταβολικών παθήσεων που οφείλονται στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. «Η υγιεινή διατροφή είναι κάτι το θεμελιώδες και αν θυμόμαστε αυτό το απλό πράγμα οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και καλύτερη υγεία» δήλωσε η Δρ Μίχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon