Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εποχή Χαλκού: Η διατροφή της Εποχής του Χαλκού αποκαλύφθηκε μέσα από αρχαία μεταλλικά καζάνια

Εποχή Χαλκού: Η διατροφή της Εποχής του Χαλκού αποκαλύφθηκε μέσα από αρχαία μεταλλικά καζάνια

Εποχή Χαλκού: Οι κάτοικοι του Καυκάσου έτρωγαν ελάφια, πρόβατα, κατσίκες και μέλη της οικογένειας των αγελάδων κατά την Εποχή του Χαλκού (3700–2900 π.Χ.).



Οι αρχαιολόγοι εξάγουν εδώ και καιρό συμπεράσματα σχετικά με το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα αρχαία εργαλεία από τους ανθρώπους που τα κατασκεύασαν με βάση γραπτά αρχεία και το περιβάλλον. Αλλά με τις διατροφικές πρακτικές, έπρεπε να κάνουν υποθέσεις για το τι καταναλώθηκε και πώς παρασκευάστηκε. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience στις 18 Αυγούστου ανέλυσε υπολείμματα πρωτεΐνης από αρχαία καζάνια μαγειρικής και διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι του Καυκάσου έτρωγαν ελάφια, πρόβατα, κατσίκες και μέλη της οικογένειας των αγελάδων κατά την Εποχή του Χαλκού (3700–2900 π.Χ.).


«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να έχεις μια ιδέα για το τι έφτιαχναν οι άνθρωποι σε αυτά τα καζάνια τόσο καιρό πριν», λέει ο Shevan Wilkin από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. “Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε για διατηρημένες πρωτεΐνες μιας γιορτής – είναι ένα μεγάλο καζάνι. Προφανώς έφτιαχναν μεγάλα γεύματα, όχι μόνο για μεμονωμένες οικογένειες.”

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα λίπη που διατηρούνται στην αρχαία κεραμική και οι πρωτεΐνες από την οδοντική πέτρα – οι σκληρές ανοργανοποιημένες εναποθέσεις πλάκας στα δόντια – περιέχουν ίχνη από τις πρωτεΐνες που κατανάλωναν οι αρχαίοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τώρα, αυτή η μελέτη συνδυάζει την ανάλυση πρωτεϊνών με την αρχαιολογία για να διερευνήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα γεύματα που μαγειρεύονται σε αυτά τα συγκεκριμένα δοχεία.

Πολλά κράματα μετάλλων έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό και οι πρωτεΐνες έχουν διατηρηθεί τόσο καλά στα καζάνια. Τα μικρόβια στη βρωμιά που κανονικά θα αποικοδομούσαν τις πρωτεΐνες σε επιφάνειες όπως το κεραμικό και η πέτρα συγκρατούνται σε κράματα μετάλλων. «Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή πιθανότατα έπιναν μια σούπα μπύρα, αλλά δεν ξέραμε τι περιλαμβανόταν στο κύριο μενού», λέει ο Viktor Trifonov του Ινστιτούτου για την Ιστορία του Υλικού Πολιτισμού.

Οι ερευνητές συνέλεξαν οκτώ δείγματα υπολειμμάτων από επτά καζάνια που ανακτήθηκαν από τοποθεσίες ταφής στην περιοχή του Καυκάσου. Αυτή η περιοχή βρίσκεται μεταξύ της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας που εκτείνεται από τη Νοτιοδυτική Ρωσία έως την Τουρκία και περιλαμβάνει τις σημερινές χώρες Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία. Ανέκτησαν με επιτυχία πρωτεΐνες από το αίμα, τον μυϊκό ιστό και το γάλα. Μία από αυτές τις πρωτεΐνες, η πρωτεΐνη θερμικού σοκ βήτα-1, υποδεικνύει ότι τα καζάνια χρησιμοποιήθηκαν για το μαγείρεμα ιστών ελαφιών ή βοοειδών (αγελάδων, γιάκ ή νεροβούβαλων).

Πρωτεΐνες γάλακτος είτε από πρόβατα είτε από κατσίκες ανακτήθηκαν επίσης, γεγονός που δείχνει ότι τα καζάνια χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν συγκεκριμένα ότι τα καζάνια θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί μεταξύ 3520-3350 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα αγγεία είναι περισσότερα από 3.000 χρόνια παλαιότερα από οποιαδήποτε αγγεία που έχουν αναλυθεί στο παρελθόν. «Ήταν ένα μικροσκοπικό δείγμα αιθάλης από την επιφάνεια του καζανιού», λέει ο Trifonov.

«Τα χάλκινα καζάνια Maykop της τέταρτης χιλιετίας π.Χ. είναι ένα σπάνιο και ακριβό αντικείμενο, ένα κληρονομικό σύμβολο που ανήκει στην κοινωνική ελίτ». Αν και τα καζάνια παρουσιάζουν σημάδια φθοράς από τη χρήση, δείχνουν επίσης σημάδια εκτεταμένης επισκευής. Αυτό υποδηλώνει ότι ήταν πολύτιμα, απαιτώντας μεγάλη δεξιότητα για να γίνουν και να λειτουργήσουν ως σημαντικά σύμβολα πλούτου ή κοινωνικής θέσης—ίσως λίγο σαν τις κατσαρόλες Le Creuset ή Mauviel σήμερα.

Οι ερευνητές θα ήθελαν να διερευνήσουν ομοιότητες και διαφορές στα υπολείμματα από ένα ευρύτερο φάσμα τύπων αγγείων. «Θα θέλαμε να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι έκαναν οι άνθρωποι σε αυτή την αρχαία στέπα και πώς η προετοιμασία του φαγητού διέφερε από περιοχή σε περιοχή και σε βάθος χρόνου», λέει ο Wilkin. Δεδομένου ότι η κουζίνα είναι ένα τόσο σημαντικό μέρος του πολιτισμού, μελέτες όπως αυτή μπορεί επίσης να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις πολιτιστικές συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη έδειξαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για αυτή τη νέα προσέγγιση. “Εάν διατηρηθούν πρωτεΐνες σε αυτά τα αγγεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διατηρηθούν σε ένα ευρύ φάσμα άλλων προϊστορικών μεταλλικών τεχνουργημάτων”, λέει ο Wilkin. «Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε, αλλά αυτό ανοίγει το πεδίο με έναν πραγματικά δραματικό τρόπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι τροφές μπορεί να καταναλώνει ένας διαβητικός;

Πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Υποφέρετε από τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;

Γιατί τα vegan προϊόντα είναι σημαντικά για εμάς και το περιβάλλον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon